Döşemealtı ilçesinde halk arasında “Nene Kuyusu” ve “İsa Kuyusu” olarak bilinen kuyu tipi su sarnıçlarının tescil edilmemesi tepki çekti. Antalya Kültür Varlıkları Envanteri Projesi sahibi Orhan Deniz Kaplan, iki yapının korunması için yaptığı başvurunun reddedildiğini açıkladı. Kaplan, özellikle Nene Kuyusu’nun yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
KAPLAN’DAN KAYIT BAŞVURUSU
Kaplan, 7 Mart 2026 tarihinde bölgede inceleme yaparak söz konusu sarnıçları envanter arşivine dahil ettiğini, ardından 15 Mart’ta ALO 176 hattı üzerinden Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvuruda bulunduğunu belirtti. Başvuruda, yapıların 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında “taşınmaz kültür varlığı” olarak tescil edilerek koruma altına alınması talep edildi.

TESCİL EDİLMEDİ
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre, Kurul Müdürlüğü’nün 22 Nisan 2026 tarihli yazısında ise yapılan arşiv incelemesinde söz konusu kuyuların herhangi bir sit alanı içerisinde yer almadığı, 13 Nisan’da gerçekleştirilen yerinde incelemede de “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı özelliği göstermediği” kanaatine varıldığı bildirildi. Bu gerekçelerle tescil talebinin uygun bulunmadığı ifade edildi.
KURUL GÜNDEMİNE ALINMADI ÇIKIŞI
Başvurunun kurul gündemine alınmadan reddedildiğini vurgulayan Kaplan, özellikle Nene Kuyusu’nun yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Kaplan, “Kurul toplantı gündemine bile girmeden tescil başvurusu doğrudan reddedilen Nene Kuyusu, yok olmak üzere olan bir sarnıçtır. Bilinçli olarak önce içi toprakla tamamen doldurulan sarnıca, en son çimento artığı dökülerek zarar verildi. Yasal koruma bekleyen bu sarnıcın neden tescile uygun görülmediğini anlayabilmiş değilim. Tamamen yok edildikten sonra mı tescil edilecek? Sarnıcı yerinde inceleyen uzmanlar bunu görmezden gelmiş olamaz, olmamalıdır.” sözlerine yer verdi.

“GİRİŞİMLERİMİ SÜRDÜRDÜMEYE DEVAM EDECEĞİM”
İsa kuyusu hakkında da açıklamada bulunan Kaplan, “Yapım şekli ve mimarisiyle tescil edilmiş diğer kuyu tipi sarnıçlarla aynı özelliklere sahipken neden tescil reddi aldı? Bunu da anlamlandırmak mümkün değil. Bu iki eserin kültür varlığı olarak tescil edilmesi ve yasal koruma altına alınması konusundaki tüm girişimleri sürdürmeye devam edeceğim.” dedi.





