Antalya’da yazlıkçıların en çok tercih ettiği ilçelerin başında Korkuteli geliyor. Kent merkezine yakınlığıyla bilinen ilçe isteyenlere hem köy hem de kent tadında yaylalama imkanı sunuyor. Peki, Korkuteli’nin ismi nereden geliyor, ilçede ne yenir, gezilecek yerleri neresidir? Detaylara birlikte göz atalım. 

KORKUTELİ’NİN COĞRAFİ KONUMU 

Korkuteli ilçesinin temelini teşkil eden Alaaddin mahallesi ilçenin ilk yerleşim merkezi. Korkuteli ilçesi Antalya iline bağlı Akdeniz Bölgesi ilçeleri arasında. Korkuteli’nin doğusunda Antalya merkez, batısında Muğla Fethiye ilçesi ve Burdur, Gölhisar ve Çavdır ilçeleri, güneyde Kumluca ve Elmalı ilçeleri ve kuzeyde Burdur, Bucak ve Tefenni ilçeleri yer almakta. 

KORKUTELİ’NDE SICAKLIK DEĞERLERİ

Korkuteli’nin yüzölçümü 2 bin 471 kilometrekaredir. Deniz seviyesinden yüksekliği 1020 metre olan ilçede Akdeniz iklimi ve göller bölgesi karasal iklimi birlikte hüküm sürer. Soğuk hava göller bölgesinden, sıcak hava Akdeniz Bölgesi üzerinden Korkuteli’ne ulaşır. Yıl içerisinde 4 mevsime de ev sahipliği yapan Korkuteli’nde kış aylarında sıcaklık sıfırın altında 5 dereceye kadar düşerken, yaz aylarında 25 derecelere ulaşır. 

TOROSLARIN ARASINDAKİ VAHA

Korkuteli’nde Torosların başlangıcını teşkil eden Bey Dağları'nın Akdeniz'e bakan yüzünün arka kısmında oluşan düzlüklerin ve tepeciklerin hakim olduğu bir arazi yapısı mevcuttur. Doğal yapı olarak Bey Dağları'nın yamaçları ve etekleri çamlık fundalık ve ormanlarla kaplı olup, düz alanlar ise tarım alanı olarak kullanılmakta.

YAZ AYLARINDA NÜFUS 5 KAT ARTIYOR

Korkuteli ilçeye bağlı 58 mahalleden oluşmakta. Yaz aylarında yerli ve yabancı turistler ile nüfus artışı yaşanır. TÜİK 2020 verilerine göre 55 bin 588 nüfusa sahip olan Korkuteli’nde yaz aylarında yaylacıların akınıyla birlikte nüfus sayısı 250 bin sayısının üzerine çıkmakta. 

KORKUTELİ’DE NE YENİR?

Korkuteli deyince akla ilk gelen yiyecekler şiş köfte, piyaz ve yanıksı dondurmadır. Ancak Korkuteli’nin geleneksel lezzetleri arasında uğruna Yelten’de festivaller yapılan Tarhana Çorbası’nı da es geçmemek lazım. İlçede Kölle (Göce), Arap Aşı, Tarhana Çorbası (Darhane Çorbası), Dometes Civesi, Hibeş, Höşmerim, Zerde ve Keşkek gibi yiyecekler de yöresel yiyecek olarak hazırlanmakta ve misafirlerin ikramına sunulmakta.

KORKUTELİ’DE EKONOMİ

Korkuteli’de 1960 yılından sonra başlayan meyvecilik ve makineli tarım ile sulama barajının yapımı vasıtasıyla kalkınma hızlanmış ve büyük ölçüde artmış. Bu gelişmelere paralel olarak da ilçe merkezi, kasaba ve köylerin de modern konutlaşma kendini göstermeye başlamıştır. Antalya'daki turistik hareketlilik yaz aylarında ilçede de görülmekte. Halkın genellikle uğraşı alanı tarım, meyvecilik, hayvancılık ve arıcılık ile orman işçiliğidir. Bölgede son yıllarda yaygınlaşan kültür mantarı üretimi de ilçe ekonomisine büyük katkılar sağlamakta. 

KORKUTELİ’NİN TARİHİ

Korkuteli'nin eski adı kaynaklarda İsinda olarak belirtilmekte. Pisidya bölgesinde yer alan İsinda şehrinin, bugünkü Korkuteli ilçesinin 8 km güneydoğusundaki Yazır mahallesi sınırları dahilinde olduğu kabul edilmekte. Tekeoğulları ve Osmanlının ilk döneminde Korkuteli'nin adı, Roma dönemindeki İsinda ifadesinden değiştirilerek, "İstanoz" şeklinde söylenmiştir. Türklerin bu tanımlamayı 1915'e kadar sürdürdükleri, aynı tarihte alınan bir kararla, Şehzade Korkut'un anısını yaşatabilmek için "Korkuteli" şekliyle yeniden düzenledikleri görülmekte.


 

Muhabir: VELİ AKOĞLU