Antalya'da gün doğmadan kentin arşınlayan geri dönüşüm işçileri, her gün belediyelerin çöp toplama saatlerine göre güneş doğmadan yola çıkıyor. Belediyenin çöp toplama saatlerini ezbere bilen geri dönüşüm işçileri, zamanı dakikalarla hesaplayarak yola çıkıyorlar. İşçiler, güzergâhlarını, yüklerini, hatta molalarını belediyenin çöp toplama saatine göre planlıyor.

EN GENCİ 15, EN YAŞLISI 65 YAŞINDA

Antalya'da geri dönüşüm işçilerinin en genci 15 yaşında, en yaşlısı 65 yaşında. Günde 3 sefer yaparak Meltem ve Lara arasında çöp toplayan 20 yaşındaki Suriyeli Muhammed günde kaç kilometre yürüdüğünü bilmeden kentte geri dönüşüm ürünlerini topluyor.

BALBEY'DE OLUŞAN HURDA TOPLAMA ALANLARI

Muratpaşa'nın tarihi mahallesi Balbey’deki beş farklı atık toplama alanı adeta kaderine terk edilmiş halde. Mersin'den Antalya'ya geri dönüşüm işi için geldiğini söyleyen Ahmet, 12 yaşında bu yana bu işi yaptığını söyledi. Ahmet, Balbey'de müptezellerin elinden alarak iş yerine çevirdiğini anlattı. Mahalle sakinleri ise hurda, çöp kamyonlarının sesinden bıkmış, kentin merkezinde atık toplama yeri olmaz diyerek şikayet ediyor. Toplayıcılar ve depocularsa “Hurdacılar Sitesi’ne gidersek aç kalırız” diyor.

MELTEM-LARA ARASI, GÜNDE 3 SEFER, 500 KİLO, BİN TL

Dünya Gazetesi’nde yer alan habere göre Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER) 2024 yılında atık dönüşümünün ülke ekonomisine 150 milyar TL sağlayacağını öngörüyor. Balbey'de Muhammed bugün 500 kilo kağıt topladı ve bunun karşılığında bin lira kazanacak. Ahmet artık işin toplama aşamasından ayırma, istifleme, depolama ve dağıtım aşamasına geçti. Ağabeyi zaman içinde işleri ilerleterek Akdeniz Sanayi’de geri dönüşüm şirketi kurdu. Depoda kendisine geri dönüşüm için atık getiren 10 toplayıcı var. “Kilo başına ne kazanıyorsun” sorumuzu yanında çalışanlar olduğu için cevaplamak istemiyor. Ancak sektörde hurda kağıt fiyatı cinsine göre kilogram başına 4,30 ve 6,60 TL arasında değişiyor. Yani 500 kg. hurda kağıdın değeri 2.150 ve 3.300 TL arasında değişiyor.

“BİZDEN EL KOYDUĞU ÇÖPÜ GİDİP SATAN ZABITALAR VAR, BİLİYORUZ"

Ahmet zaman zaman zabıtalarla sorun yaşadığını söyledi. Ahmet, yaptıkları işin yasal olmadığı için pek çok kez depoya baskın yediklerini, on binlerce çöpünün kepçe ile alındığını anlattı. Zabıtaların bazılarının bu çöplere el koyduktan sonraysa geri dönüşüm şirketlerine kendilerinin sattığını iddia etti. İddiasının kaynağı olarak da çöplerini sattıkları şirketler olduğunu, istenirse kameralardan da durumun tespit edilebileceğini savundu.

“EN KALİTELİ ÇÖP MELTEM'DEN ÇIKIYOR"

Ahmet, en kaliteli çöpün Meltem’den çıktığını, Kemer’de gece kulüplerinin de çöpünün iyi olduğunu, işin en zor kısmının yazın sıcaklarda başladığını söyledi. Bu işi yaparken nefsini öldürdüğünü söyleyen Ahmet, "Biz bu kağıtları, metalleri ve plastikleri günde 12 saat ayaklarımızın üzerinde çalışarak geri dönüşüme kazandırıyoruz. Çevreye faydamız büyük. Bence Belediye’de bazı memurlardan daha çok bu kente hizmet ediyoruz” ifadelerini kullandı. Zaman zaman çöplerden telefon, altın, para bulduklarını söyleyen Muhammed, çöp işi kısmet işi diyor.

Muhabir: ECE GÜNEŞ