CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya, Antalya’nın bütün sorunlarını derleyip aynı zaman çözüm önerileri sunduğu Antalya İli Kalkınma Stratejisi Raporu’nu açıklamak için bir basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen basın toplantısına Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris taş ve basın mensupları katıldı.
ANTALYA İLİ KALKINMA STRATEJİSİ RAPORU
Raporun hazırlanma amacı hakkında konuşan Kaya, “Bölgesel kalkınma ülkemizin somut adımlar atması gereken en önemli yapısal sorun alanlarından biri ve bu alanda ilerlemek için il ve hatta ilçe düzeyinde yeni stratejilere ihtiyacımız var. Merkezi yönetimin bugüne kadar attığı adımlar illerimiz arasındaki farkları kapatmak bir yana bu farkları daha da katılaştırmıştır. Ben de Antalya milletvekili olarak kendi ilim için alanında uzman bir ekiple çalışarak elimi taşın altına koymaya karar verdim. İşte sizlerle bugün ana hatlarını paylaşacağım bu rapor, Antalya'nın potansiyeline duyulan inancın ve Antalya için duyduğum mesuliyetin bir yansımasıdır. Nitekim, bu strateji raporundaki tüm tespitler ve öneriler, Antalya'mızın sahip olduğu büyük potansiyeli ortaya koymakta ve kentin ekonomik, sosyal ve kültürel gelecek vizyonuna dair somut adımlar da sunmaktadır” dedi.
20240 YILINA KADAR ULAŞIM SORUNLARI ÇÖZÜLECEK
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçireceğine Ulaştırma Master Planı sayesinde 2040 yılına kadar Antalya’nın bütün trafik sorunlarının çözüleceğine değinen Aykut Kaya, “Antalya Büyükşehir Beleye Başkanı Muhittin Böcek ile sürelik istişare halindeyim. Kendisi de sağ olsun bize her konuda destek oluyor. Projeler anlamında hepimiz hem fikiriz kaldı ki Büyükşehir Belediye Başkanımızla Antalya’daki bu trafik sorunu çözmek için birçok projeyi ortaya koyuyoruz. Ulaştırma Master Planı hazırlanıyor şu anda. Ağustos ayında başladı Eylül-Ekim gibi bitecek. Uzman bir ekiple 2040 yılına kadar Antalya’nın ulaşımdaki bütün sorunları nokta nokta çözülecek” diye konuştu.
4.ETAP NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
4.Etap Raylı Sistem Projesi hakkında bilgiler veren Kaya, “Bunun yanında Büyükşehir Belediyesi’nin 4.Etap Raylı Sistemi uygulama projesi bitti ama 2025 Yatırım Programına ne yazık ki merkezi hükümet tarafından alınmadı. Bizim yüzde 15 kendi öz kaynağımız var. Yüzde 85’de dış kaynaklı bir krediye ihtiyacımız var. Muhtemelen Temmuz ayında bu yatırım programına alındığı zaman biz bir an önce bu projeyi hayata geçireceğiz. 4.Etap Raylı Sistem Projesi’nde 6 tane köprülü kavşak projesi var. Bunları 5 tanesi Konyaaltı’nda 1 tanesi de Zeytinköy kavşağı, Kepez Belediyesi’nde giden o yol üzerinde. Bütün bunların Yatırım Programı’na alınmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
5 VE6. ETAP TRAMVAY HATLARI
5 ve 6. Etap Raylı Sistemleri için fizibilite çalışmalarının başladığına dikkat çeken Kaya, “5.Etap Raylı Sistemi için de uygulama projeleri yapılıyor. Bakanlıkta buna dahil onay alınmış durumda ama bu proje bakanlıkta 1 yıl bekledi. Yan bu Kundu-Konyaaltı hattının trafiği rahatlatacak. O da sandırın 22 kilometrelik bir etap. 4 tane katlı köprülü kavşak yapılacak. Bir de 6.Etap var. O da Döşemealtı ile Organize Sanayi’yi bağlayacak. Bu proje ile alakalı da fizibilite çalışmamaları devam ediyor” sözlerini kaydetti.
ANTALYA BÖLGESİNİN LOKOMOTİFİDİR
Antalya’nın sadece turizmle anılan bir şehir değil tarımla da anılan bir şehir olduğuna vurgu yapan Kaya, “Antalya bugün sadece ülkemizin değil dünyanın da dikkatle takip ettiği bir şehirdir. 2,7 milyonluk nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık 5. ili olan Antalya, her yıl milyonlarca turisti ağırlayarak dünya turizm liginde üst sıralarda yer almaktadır. Ülkemizin tarım ve turizm alanlarındaki potansiyelini en iyi yansıtan şehirlerinden biri olan Antalya, Akdeniz'in parlayan ekonomik merkezlerinden biridir. Turizmde elde ettiği başarılarla adından söz ettiren Antalya, aynı zamanda tarımsal üretimiyle Türkiye'nin yaş meyve-sebze deposu konumundadır. Kısacası, Antalya hem turizmin başkenti hem de bölgesinin ekonomik lokomotifidir” diye konuştu.
“İLÇELER ARASINDA BÜYÜK FARKLAR VAR”
Antalya’nın ilçelerinin kıyaslayan ve gelişmişlik endeksinde büyük farklar olduğuna dikkat çeken Kaya, “Muratpaşa ilçemiz ile Gündoğmuş arasında dikkate değer bir gelişmişlik uçurumu söz konusudur. SEGE 2022 sonuçlarına göre ülkemizdeki 973 ilçe arasında Muratpaşa 15, Gündoğmuş ise 848. sırada yer alıyor. Bakın, bu iki ilçenin merkezleri arasındaki karayolu mesafesi 138 km ama kalkınma açısından ikisinin arasında 832 ilçe yer alıyor. Bir ilin kalkınması, tüm ilçelerinin birbirini tamamlayan ve bir arada güçlenen bir yapıya kavuşmasıyla mümkündür. Sadece turizm merkezlerinin veya deniz kıyısındaki ilçelerin marifetiyle büyüyen bir Antalya, şehrin gerçek kapasitesini asla tam anlamıyla kullanamaz. Önemli olan, her ilçeyi bir cazibe merkezi haline getirecek planlamayı yapmak ve bu ilçeler arasındaki etkileşimi artırmaktır” ifadelerini kullandı.
“ANTALYA BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİP”
Antalya’nın büyük bir potansiyel sahip olduğunu ama bu potansiyelini bir türlü yansıtamadığına değinen Kaya, “Antalya'nın, son yirmi yılda Türkiye ortalamasının üzerinde bir büyüme performansı sergilediğini görüyoruz. Bununla birlikte, bu büyümenin büyük ölçüde turizm ve tarım sektörlerine dayalı olması kırılganlığı artırıyor. 2016'daki kriz ve 2020'deki pandemi süreci, turizme bağımlı olan ekonomimizin dış şoklara ne kadar açık olduğunu göstermiştir. Diğer yandan, Antalya'nın merkezi bütçeye yaptığı yüksek katkı ile kamudan aldığı pay arasındaki dengesizlik de dikkat çekicidir. Bu adaletsizliğin, ilimizin altyapı yatırımlarında gecikmelere yol açtığı sonucu net biçimde ortaya çıkmaktadır. Antalya'nın verimli toprakları ve seracılık tekniklerindeki uzmanlığından kaynaklanan tarımsal gücü irdeleniyor. Şehir, Türkiye'nin yaş meyve ve sebze ihracatında önemli bir paya sahip. Bu güçlü yanımızı daha da ileri götürmek için dijital tarım uygulamalarının, iklim dostu üretim pratiklerinin ve katma değeri yüksek ürünlere yönelmenin önemi vurgulanıyor” dedi.
HIZLI TREN PROJELERİ
Uzun zaman öncesi başlaması gereken ama bir türlü başlamayan tren projeleri hakkında da konuşan Kaya, “Antalya'nın merkezi bütçeye katkısına karşılık aldığı kamusal yatırım payının yetersizliğini derinlemesine irdeliyor. Ulaşım altyapısı, hızlı tren projeleri ve otoyol bağlantıları gibi büyük ölçekli projelerin gecikmesi, hem iç kesimlerdeki ilçelerin gelişimini frenliyor hem de sahil bölgelerindeki potansiyelin tam kullanılamamasına neden oluyor. Antalya-Kayseri hızlı tren projesi, güney-kuzey otoyol bağlantıları ve lojistik üssü yatırımları gibi bir türlü başlayamayan veya yıllardır bitirilemeyen birçok proje kamu desteğinin arttırılmasıyla hız kazanmalı. Hem kırsal ilçeler hem de şehir merkezine kıyıdaş olan ilçe ve beldeler, bu bütüncül projeler sayesinde ileriye taşınmalıdır” sözlerini kaydetti.
BÜTÜN ÇÖZÜMLER BURADA
Saydığı bu problemlerinin çözümlerinin hazırladıkları raporda olduğuna dikkat çeken Aykut Kaya, “Bütün bu tespitler ışığında kapsamı bir yol ha özetleniyor. Tarımda teknoloji entegrasyonu ve verimlilik hem de turizmde çeşitliliği artırarak mevsimsellik sorununu hafifletmek teknoloji yatırımlarını çekerek sanayide katma değeri yükselmek ve h ettiğimiz kamu kaynaklarını şehrimize kazandırmak kurumlar arası koordinasyon ve ilçeler arası uyum olmadan başarıya ulaşamaz. Dolayısıyla ilçe belediyeleri, kamu kurumlan, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları kapsayıcı bir platformda bir araya gelmeli. Her ilçenin farklı güçlü yanlarını ortaya çıkararak, Antalya'nın her köşesini eşit ölçüde kalkındırmak ana hedefimizdir. Bu rapor, işte bu hedefe ulaşmak için somut proje fikirleri ve planlama önerileri sunuyor” dedi.