Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. yılına ithafen vizyona giren Bir Cumhuriyet Şarkısı, gerek güçlü oyuncu kadrosu gerekse tarihsel anlatımıyla büyük yankı uyandırmıştı. 1930’lu yılların Türkiye’sinde sanat ve devrim ruhunu işleyen film, özellikle Mustafa Kemal Atatürk’ün sanata verdiği önemi vurgulayan hikayesiyle izleyicilerden tam not almıştı. Peki, Bir Cumhuriyet Şarkısı nerede çekildi? İşte film hakkında merak edilen tüm detaylar…
Bir Cumhuriyet Şarkısı Nerede Çekildi?
Bir Cumhuriyet Şarkısı filminin çekimleri, dönemin atmosferini yansıtmak için büyük bir titizlikle seçilen mekanlarda gerçekleştirildi. Çekimlerin büyük bir kısmı Ankara’da yapıldı. Özellikle Ankara’daki Resim ve Heykel Müzesi ile Türk Ocağı Sahnesi gibi tarihi mekanlar, filmin 1930’lu yıllar Türkiye’sini yansıtmasında önemli bir rol oynadı.
Filmin bazı sahneleri için özel olarak tasarlanmış stüdyo ortamları kullanıldı. Sekiz hafta süren çekim süreci, kostüm ve mekan hazırlıklarının da dahil olduğu bir buçuk yıllık yoğun bir ön hazırlık döneminin ardından tamamlanmıştı.
Bir Cumhuriyet Şarkısı Konusu
Bir Cumhuriyet Şarkısı nerede çekildi sorusuna yanıt verdikten sonra diğer detaylara geçelim…
Bir Cumhuriyet Şarkısı, 1930’lu yılların Türkiyesi’nde geçen ve genç bir cumhuriyetin sanat yoluyla modernleşme çabasını anlatan bir yapım. Film, ilk Türk operası olan Özsoy’un bestelenme ve sahnelenme sürecini merkeze alıyor.
1934 yılında İran Şahı Rıza Pehlevi’nin Türkiye ziyareti öncesinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün bir opera yazılması ve sahnelenmesi talebi üzerine, besteci Ahmet Adnan Saygun liderliğinde sadece 27 günde Özsoy Operası’nın hazırlanış hikayesi işleniyor.
Bir Cumhuriyet Şarkısı filmi bir avuç genç, yetenekli ve idealist insanın, tüm zorluklara rağmen sanatla devrim yapma azmini gözler önüne seriyor. Atatürk’ün sanata verdiği önemi ve Cumhuriyet’in kültürel dönüşüm sürecini vurgulayan yapım hem duygusal hem de gurur verici bir anlatım sunuyor.
Bir Cumhuriyet Şarkısı’nın Senaristi Kim?
Filmin senaryosu, resmi kaynaklarda BKM Yazı Grubu’na atfedilmiş olsa da CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 3 Mayıs 2025’te yaptığı açıklama, senaryonun aslında Sırrı Süreyya Önder tarafından yazıldığını ortaya çıkardı. Önder, bu bilgiyi Özgür Özel’e “Ben ölene kadar bu sır sende kalsın” diyerek emanet etmişti.
Sırrı Süreyya Önder’in vefatının ardından bu sır kamuoyuyla paylaşıldı. Sırrı Süreyya Önder daha önce Behzat Ç. Ankara Yanıyor ve Beynelmilel gibi yapımların sürecinde yer almıştı. Özgür Özel’in bu açıklaması sonrasında filme olan ilgi daha da arttı.
Bir Cumhuriyet Şarkısı Oyuncuları
Bir Cumhuriyet Şarkısı adeta bir yıldızlar geçidi olan oyuncu kadrosuyla dikkat çekiyor. Filmde, dönemin önemli figürlerini canlandıran başarılı isimler, performanslarıyla izleyicilerden büyük beğeni topladı.
Bir Cumhuriyet Şarkısı filmi oyuncuları şu şekilde:
- Salih Bademci - Ahmet Adnan Saygun
- Ertan Saban - Mustafa Kemal Atatürk
- Ahmet Rıfat Şungar - Münir Hayri Egeli
- Birce Akalay - Nimet Vahide Hanım
- Melis Sezen - Mediha Hanım
- Şifanur Gül - Nükhet
- Mehmet Özgür - Süleyman Bey
- Burak Bilgili - Nurullah Şevket Taşkıran
- Emre Karayel - Nuri Conker
- Bensu Soral - Miti Kovaçeva
- Okan Yalabık - Zeki Üngör
Bir Cumhuriyet Şarkısı Hangi Platformda?
Bir Cumhuriyet Şarkısı, 25 Ekim 2024 tarihinde sinemalarda vizyona girdi ve büyük bir ilgiyle karşılandı. Sinema salonlarında izleyicilerle buluşan film, aynı zamanda dijital platformlarda da yerini aldı. Bir Cumhuriyet Şarkısı film şu anda Netflix üzerinden izlenebiliyor.
Bir Cumhuriyet Şarkısı Kaç Dk?
Bir Cumhuriyet Şarkısı filmi 127 dakikadan oluşuyor. Film 2 saat 7 dakikada izlenebiliyor.
Bir Cumhuriyet Şarkısı nerede çekildi sorusu etrafında film hakkında tüm merak edilenleri yanıtladık!