Borsa İstanbul'da son zamanlarda yatırımcı yoğunluğu yaşanıyor. Toplam katılımcı sayısı 5 milyon 636 bin kişiye ulaştı. İşte borsaya yüksek katılımın sebebi...

BORSADAKİ REKOR KATILIMIN SEBEBİ NE?

BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Borsada MKK verilerine göre yatırımcı sayısı 5 milyon 636 bin 160 kişi ile rekor tazelemiş durumda. 15 günlük periyotta artan yatırımcı sayısı 540 binlere yükselmiş durumda.

Burada tabi Borsa İstanbul’daki yükseliş diğer alternatiflerde mevduat tarafında, altın tarafında ve kur tarafında getirilerin düşmesi ve satıcılı görünümleri, Borsa İstanbul’un bilanço döneminde cazibesini artırdı.

BORSADA KATILIMCI SAYISINDAKİ ARTIŞ ‘HALKA ARZ’ ETKİSİ Mİ?

Halka arz sürecinin de devam etmesiyle birlikte yatırımcının getiri arayışına en çok cevap veren borsadır.

YATIRIMCILAR ALTIN VE DOLARDAN ÇIKIP BORSAYA MI YÖNELİYOR?

Hayır, ellerindeki mevduat tarafındaki parasının bir bölümünü halka arzlarla birlikte borsaya getiriyor. Yabancı oranlarında da artışlar var. KKM tarafında yatırımcı duruyor. Vade bitimlerinde yön belirlemede borsayı tercih ediyor gibi gözüküyor.Borsada rekor katılımın başlıca sebebi getiri bazında Borsa İstanbul’un birinci sırada yer almasıdır.

ENDEKS NE ZAMAN 8 BİN PUANI AŞAR?

En yüksek gördüğü seviyeler 7800’ler, buradan bir geri çekilme hareketini görüyoruz. Endekste yorulma sinyalleri vardı, özellikle 7100 puan seviyelerinin üzerindeki hareketlerde merdiven şeklinde tabir ettiğimiz grafiksel bir görüntü oluşmuştu. Bu da endeskte yorulmayı, bilanço döneminin sonlarına doğru kar realizasyonunu beraberinde getiriyordu.

Endeksin geri çekilmelerde 7600-7530-7490 puan seviyeleri önemli destek konumundadır. Trend değişim seviyesi olarak 7070 puan seviyesini y akından takip ediyorum.

8 bin puan kısa vadede hedef değer olarak görülmeye devam ediyor. Gün içerisinde borsada 7588 puan seviyesine kadar geriledi. 7662 puan seviyesinden kapattı ama geri çekilme hareketi borsa yatırımcısı için alım fırsatlarını beraberinde getirecektir.

Bilanço döneminin sonlanması ile birlikte kısa süreli bir duraksama, satış baskının birkaç gün daha devam etme ihtimalini hatırlatalım. 24 ya da 26’sı bilançoların son geliş tarihi. O tarihe kadar bilançosu gelen, kar realizasyonu olan hisselerin ve hisse değişimlerinin olduğu bir dönem olacaktır. Borsa İstanbul’un cazibesi getiri olarak diğer alternatiflerinin önündedir diyebiliriz.”

Milliyet'ten Zeynep Aktaş'ın haberine göre; Halka arzlara başvurular hisse başına ortalama 2 milyona çıktı. Temmuz ayından sonra halka arza başvurular hızlandı.

Bir ayda 1 milyon 216 bin 954 yeni yatırımcı borsaya geldi. Yıllık bazda yatırımcı sayısındaki artış 3 milyon oldu.

Yüksek getiriler

2023 yılında gerçekleştirilen halka arzlarda yüzde 600’leri aşan getiriler; geniş bir yatırımcı kitlesinin bu alana yönelmesine imkan sağladı.

14 Haziran’da borsada işlem görmeye başlayan Forte Bilgi İletişim yatırımcısına yüzde 688 oranında getiri sağladı. Europower Enerji yüzde 302 ve CW Enerji yüzde 182 oranındaki getirileriyle dikkat çekti.

Öne çıkıyor

Borsa alternatif yatırım araçları arasında öne çıkıyor. Özellikle enflasyonun yüksek olması ve düşük faizler getirilerini artırmak isteyen yatırımcılar açısından borsanın önemli bir alternatif olarak öne çıkmasına neden oluyor.

Şirketlere kaynak

Şirketler için önemli finansman kaynağı olan halka açılma özellikle bankacılık sektörü üzerinden kaynak bulmanın maliyetli ya da güçleştiği dönemlerde şirketler tarafından daha fazla tercih edilmekte.

Neticede halka arz yoluyla temin edilen nakdin geri ödemesinin olmaması firmalar açısından önemli bir rahatlamaya imkân tanımakta.

Diğer taraftan yine sermaye piyasaları üzerinden ihraç edilen tahviller de düşük maliyetleri ve banka kredileri ile karşılaştırıldığında minimum riski ile tercih edilen bir diğer finansal enstrüman olarak öne çıkıyor.

Bankaların kriz anlarında kredileri geri çağırma ya da yasal takibe geçme olasılıkları sonuç olarak firmaların faaliyetlerini riske ederken sermaye piyasaları yoluyla elde edilen nakdin böylesi bir risk içermemesi de şirketlerin sermaye piyasalarına yönelmesinde etkili olmuş görünüyor.

1.7 milyar dolarlık fon

Bu yıl 16 Ağustos itibari ile 28 halka arz gerçekleşti. 1,7 milyar dolarlık fon sağlandı. 2021’den sonra en yüksek halka arz geliri elde edildi.

2021’de ise pandemi sonrası şirketlerin halka arzında 2,4 milyar dolarlık gelir elde edilmişti.

Halka arz ne işe yarar?

- Piyasaların derinliğini artırır.

- Şirketlerin şeffaf olmasını sağlar.

- Kurumsallığın artışını getirir.

- Şirketler için kaynak akışıdır.

- Ülke ekonomisinin gösterge değeridir.

- Yurtiçi ve yurtdışı tanıtımdır.

- Kredibilitedir.

- Globalleşmenin parçası olmaktır.

Ne için ve nasıl açılıyor, önemli!

Halka arzlar yatırımcılar için yeni şirketlerle tanışma, iskontolu hisse alma fırsatı sunar. Burada önemli olan şirketin ortak satışı ile mi yoksa sermaye artırımı ile mi halka açıldığı.

Şirketler çoğunlukla mevcut ortakların rüçhan hakkını kısıtlayarak gerçekleştirdikleri sermaye artırımı ile halka arzlarını gerçekleştirmektedir.

Böylesi bir durumda halka arzdan elde edilen gelir şirkete gideceğinden firmanın yatırımda bulunması ya da işletme sermayesi olarak değerlendirmesi imkânı olacaktır.

Her iki halde de şirketin kasasına bir nakit girişi sağlanacağından firmanın büyümesi imkânı gündeme gelecektir.

Öte yandan önümüzdeki günlerde Borsa İstanbul'a daha fazla yatırımcı gelmesi bekleniyor. Yakalanan istikrar sayesinde Borsa İstanbul yabancı yatırımcının ilgisini çekiyor.

Kaynak: Karar

Kaynak: HABER MERKEZİ