Mustafa Kemal Atatürk'ün 1922'de Kocatepe'den başlattığı Büyük Taarruz’un yaşandığı alanda, ‘Şehitler Coğrafyası’ projesi 2020 yılında hayata geçirildi. Projede bugüne kadar 304 şehit defni tespit edildi, bunlardan 10'unun kimlik bilgilerine ulaşıldı.

ÇALIŞMALARIN GEÇMİŞİ VE YENİ ŞEHİTLİKLER

2020 yılında proje çerçevesinde Afyonkarahisar ve Kütahya sınırlarını içine alan Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nda ilk etapta Tınaztepe Gepli mevkisinde 12 şehit naaşı bulundu. 2023 yılında ise Afyonkarahisar'a bağlı Olucak ve Çamlıca Tepesi'nde 2 yeni şehitlik belirlendi.

KİMLİK TESPİTİ VE DEFİN SAYILARI 

Çalışmaların sonuçlarını değerlendiren Genelkurmay Başkanlığı Askeri Tarih Daire Başkanlığı, şu ana kadar 10 şehidin isim ve künye bilgilerine ulaştıklarını açıkladı. 26-27 Ağustos 1922 şehitlerinden isim ve künye bilgileri belirlenen 10 şehit, Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen kahramanlardı.

TARİHİ ANLAMLAR VE ANMALAR

Büyük Taarruz’un 101'inci yıl dönümü resmi programına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da katılacak. Atatürk'ün taarruz emrini verdiği Kocatepe'de her yıl Zafer Yolu'nda binlerce kişi anma yürüyüşü gerçekleştiriyor.

MÜZE VE ANITLAR

Şuhut ilçesi Yalı Mahallesi'nde Atatürk'ün Büyük Taarruz emrini verdikten sonra kullandığı tarihi nitelikteki ev, 'Büyük Taarruz Karargahı-Atatürk Evi' olarak müzeye dönüştürüldü.

DEVAM EDEN ÇALIŞMALAR 

Defin tespiti yapılan 304 şehidin kimlik bilgilerinin tespitine yönelik çalışmaların devam ettiği belirtildi.

Muhabir: YEŞİM ERTAN