Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)  verilerine göre 2022 yılında 21 milyon 563 bin 492 ton olan çiğ süt üretim tahmini, 2023 yılında yüzde 0,4 azalarak 21 milyon 481 bin 567 ton oldu. Antalya Sütçüler ve Yoğurtçular Odası Başkanı Bahattin Ekin ise çiğ süt üretimine ilişkin yaptığı açıklamada, "Köylerde bırak satmayı, kesecek inek bile kalmadı. Tavuk bile yok, politikalar değişmediği sürece bu gidişatı değiştiremeyiz" dedi.

"KÖYLERDE KESECEK İNEK KALMADI"

Antalya’nın çoğu köyünde tavuk dahi kalmadığının altını çizen Antalya Sütçüler ve Yoğurtçular Odası Başkanı Bahattin Ekin, özellikle inek kesimlerini durdurmaya yönelik en az 5 yıllık bir kalkınma planı hazırlanması gerektiğini ifade etti. Danaların beş yılda süt verecek hale geldiğini aktaran Ekin, “Köylerde bırak satmayı kesecek inek bile kalmadı. Hollanda’ya bakın, ülke bizim Konya kadar genişliğe sahip fakat et ve sütte dünya hâkimi. Biz neden olamayalım? Öncellikle et ve süt üretimiyle ilgili politikalarımızı değiştirmemiz gerekiyor. Beş yıllık bir sürede süt vermeye başlayan danalarımızı büyütürsek ineklerimizi de kesimden kurtarır, süt üretimini de artırır aynı zamanda et fiyatlarını da düşürürüz” dedi.

Kuyumcularda adrese teslim sigortalı altın dönemi! Kuyumcularda adrese teslim sigortalı altın dönemi!

KÖYLERDEN ŞEHRE ASGARİ ÜCRET İÇİN GİDİYORLAR

Antalya’da şehirleşmenin etkisiyle boşalan köylerde hayvansal gıda üretiminin hızla yok olduğunu ifade eden Ekin, “Antalya’nın etrafında hayvan besiciliği yapan yerler vardı. Şimdi en yakın yer Ekşili tarafları. Orası da lüks villalarla doldu. Üreticiler yer satıp o parayla başka işler kuruyorlar. En baştan yem ve mazot fiyatları üreticiyi başka işlere yönelmeye zorluyor. Şehre gidip asgari ücret kazanmakla yetinen insanlarımız aslında ekonomi için çok daha değerli olan bir halkayı kırmış oluyor” diye konuştu.

"DEVLETİN GENÇLERİ KÖYLERDE KALMAYA İKNA ETMESİ GEREKİYOR"

Devletin özellikle gençleri üretime teşvik etmesi gerektiğini vurgulayan Ekin, “ Gençlerimiz şuan asgari ücrete tamah ediyor. Hâlbuki devlet teşvik verse köydeki üretimden hem daha çok para kazanacak hem de topluma katkısı olacak. Şimdilerde köyde yaşayanlar çocuklarını okumaya gönderirken kendileri de şehre göçüyor. Yerlerini satıp şehirde hayat kuruyor. Gençler de köyde hayvanla uğraşmak istemiyor, kolaya kaçıyorlar. Devletin ikna etmesi gerekiyor. O sebeple yapılması en mühim şey gençlere destek olmak, onları teşvik etmek” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Vildan Özkan