Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Av. Cavit Arı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) gerçekleşen 2026 yılı Tarım ve Orman Bakanlığı bütçe görüşmelerinde, Antalya'nın Korkuteli ilçesinde yaşanan tarım planlaması eksikliklerini ve su kaynaklarının kullanımına ilişkin sorunları dile getirdi. Arı, bölge çiftçisinin haklarının korunması ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için yetkililerin derhâl somut adımlar atması gerektiğini vurguladı.
SU KAYNAĞI KULLANIMINDA BELİRSİZLİK
Korkuteli'ne bağlı Taşkesiği köyündeki su kaynağının Korkuteli Organize Sanayi Bölgesi (OSB) tarafından talep edilmesinin bölge halkını endişelendirdiğini belirten Arı, su kaynağının Taşkesiği, Sülekler, Dereköy ve Varsak Yaylası başta olmak üzere, Korkuteli Barajı'na su sağlayan ve birçok tarım alanının sulanmasında kullanılan kritik bir özelliğe sahip olduğunun bilgisini paylaştı.
Yetkililerin sorunun çözüldüğünü belirtmesine rağmen, resmi bir onay yazısının hâlâ gelmediğini aktaran Arı, "Resmi onayın gecikmesi, vatandaşlarımızın haklı endişelerini artırmaktadır. Çiftçilerimizin su hakları resmî belgelerle güvence altına alınmalıdır" dedi.
PATATES ÜRETİMİ PLANA DAHİL EDİLMELİ
Milletvekili Arı, ülke genelinde uygulanan tarım planlaması ve ekim-dikim çeşitleriyle ilgili gönderilen genelgelere dikkat çekti. Arı, bu genelgelerin Korkuteli özelinde yöreye uygun ürün seçimi yapılması gerekliliğini göz ardı ettiğini savundu.
Bakanlığın listesinde Korkuteli'nde ekilebilecek ürünler arasında arpa, aspir, ayçiçeği, buğday, nohut, yem bitkileri, yulaf, zeytin ve zeytinyağı yer almasına rağmen patatesin bulunmadığını belirten Arı, şu eleştiriyi yöneltti:
"Oysa Korkuteli, ülkemizin en kaliteli patates üretim alanlarından biridir. Bu nedenle patates, ekim listesine mutlaka eklenmelidir. Tarım planlaması, yöresel ihtiyaçları ve gerçek koşulları dikkate alarak yapılmalıdır."
ACİL RESMİ ADIM TALEBİ
Konuşmasının sonunda bölge çiftçilerinin taleplerinin dikkate alınmasını ve gerekli resmî adımların atılmasını talep eden Cavit Arı, su kaynağı yönetimi ve tarım planlaması konularında gecikmeksizin eyleme geçilmesi gerektiğini vurguladı. Arı, "Çiftçilerimizin emeği ve bölgenin su kaynakları korunmalı, tarım planlaması gerçek ihtiyaçlar ve yöresel koşullar gözetilerek şekillendirilmelidir" ifadeleriyle sözlerini tamamladı.




