Ramazan ayının gelmesi ile birlikte ramazana özgü lezzetler de sofralarda yerini almaya başladı! Güllacın seveni olduğu kadar sevmeyeni de bir o kadar fazla. Bu tatlı, her ramazan ayında kitleleri adeta ikiye bölüyor. Siz de yemeye çok sıcak bakmayan taraftaysanız, çikolatalı versiyonunuzu henüz denememişsiniz demektir.
Soğuk baklavanın kilogram fiyatının başını alıp gittiği bugünlerde, çikolatalı güllaç tarifi ile hem kolay hem de uygun fiyatlı bir tatlıya sofralarınızda yer verebilirsiniz.
Çikolatalı güllaç nasıl yapılır sorusunun cevabını verirken aynı zamanda tam ölçüsünde bir güllaç yapmanın püf noktalarını da sizinle paylaştık!
Çikolatalı Güllaç Tarifi
Çikolatalı güllaç, güllaç sevmiyorum diyenlerin de düşüncesini değiştirecek lezzete sahip bir tatlı. Üstelik yapımı çok da kolay. Normal güllaç tarifinden çok da farklı olmayan hazırlık süreci ile sizi yormayacak pratik bir tatlı için detayları paylaştık…
Çikolatalı güllaç tarifi için malzemeler aşağıdaki gibidir:
- 7 güllaç yaprağı
- 1 litre süt
- 1 su bardağı şeker
- 3 yemek kaşığı kakao
- 1 paket vanilya
- 80 gr çikolata
Ara katları için malzemeler şöyledir:
- 1 kase dövülmüş ceviz
- 3 yemek kaşığı Hindistan cevizi
- 40 gr iri parçalanmış çikolata
Üzerini süslemek için damak zevkinize göre seçebileceğiniz malzemeler şu şekildedir:
- Toz antep fıstığı
- Parça çikolata
- Kiraz
- Vişne
İlgili İçerik: Evde Ramazan Pidesi Nasıl Yapılır? Fırın Ustasından Evde Ramazan Pidesi Tarifi Püf Noktaları!
Adım Adım Çikolatalı Güllaç Nasıl Yapılır?
Standart güllaç tarifinden çok da farkı olmayan çikolatalı güllaç nasıl yapılır sorusunu sizin için detaylıca anlattık. Bu adımları takip ederek iftar yemeği sonrasında çayla birlikte tatlı ziyafeti verebilirsiniz.
Çikolatalı güllaç yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- Derin bir tencereye süt, şeker, kakao ve çikolatalı ekleyin.
- Süt ısınana ve çikolata eriyene kadar orta ateşte yanmaya devam eden ocakta karıştırın.
- 7 adet güllaç yaprağını bir bıçak ya da mutfak makası yardımıyla 4’e bölün. Eğer kullanacağınız tepsi büyük ise yaprakları bölmeden bütün olarak da kullanabilirsiniz.
- İlk olarak 3 güllaç yaprağını çikolatalı süt ile ıslatıp üst üste dizin. Daha sonra arasına Hindistan cevizi, dövülmüş ceviz ve iri parçalanmış çikolata serpin.
- Kalan 4 güllaç yaprağı da aralarına çikolatalı süt karışımını dökün ve üst üste dizin. Bir saat dinlendirmeyi unutmayın.
- Dinlenen tatlınızı istediğiniz şekilde süsleyip dilimleyebilirsiniz.
Güllaç Kalorisi Ne Kadar?
İftar yemeğinden sonra ağzı tatlansın isteyenler ilk olarak güllaca başvuruyor. Tabii bu durumda besi değerleri ve ne kadar kalori alınacağı da uzun süren açlık ardından yenen yemekle birlikte soru işareti oluyor.
Güllacın kalorisi gramajına göre aşağıdaki gibidir:
- 1 dilim güllaç: 250 kalori
- 110 gramlık bir porsiyon güllaç: 143 kalori
Güllaç Yapmanın Püf Noktaları
Çok pratik bir tatlı olmasının yanında, bir o kadar da hassas olan güllacı ister standart tarifiyle ister çikolatalı yapın dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunuyor.
Paylaştığımız ipuçları doğrultusunda tam kıvamında nefis bir güllaç yapabilirsiniz. İşte, çikolatalı güllaç nasıl yapılır sorusunun bir diğer ayağı olan püf noktalar aşağıdaki gibidir:
- Oldukça ince olan güllaç yapraklarının kırılmaması için kullanacağınız tepsi veya borcamın boyutuna dikkat etmeli; yaprakları da bu doğrultuda küçültmelisiniz.
- Güllaç yaprağının kalınlığı da son derece önemlidir. Yaprağı ışığa tuttuğunuzda arkasını görebiliyorsanız, en iyi sonucu elde etmeniz muhtemel!
- Sütün tazeliğine dikkat etmelisiniz. Ayrıca sıcak-soğuk dengesini de ayarlamalısınız. Soğuk süt kullanırsanız, güllacınız yumuşamaz. Sıcak sütte ise lapa bir kıvam elde edersiniz. Bu sebeple süt ılık olmalı.
- Güllaç yaparken gül suyu kullanmak istemiyorsanız, kaynayan süte vanilya ekleyebilirsiniz. Bu da güzel bir aroma verir.
Güllaç Yaprağı Nasıl Yapılır?
Çikolatalı güllaç nasıl yapılır anlattık. Peki, tamamen ev yapımı bir güllaç için yaprakları da evde nasıl yapabileceğinizi merak mı ediyorsunuz? Hemen anlatalım…
Güllaç yaprağı için gerekli malzemeler aşağıdaki gibidir:
- 3 tatlı kaşığı un
- 4 tatlı kaşığı nişasta
- 2 su bardağı su
Güllaç yaprağı tarifi için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:
- Büyük bir kavanoz içerisine tüm malzemeleri ekleyin. Kavanozun kapağını kapatarak pürüzsüz bir kıvam alana kadar çalkalayın. Bu adımı çırpıcı kullanarak da gerçekleştirebilirsiniz. Fakat topak oluşumuna dikkat edin.
- Büyük bir teflon tava hazırlayın ve bu tavaya az miktarda soğuk su ilave ederek tavayı ısıtın.
- Topaklanmaması için sürekli karıştırdığınız harcınızdan biraz alarak teflonda incecik bir tabaka yaratacak şekilde aktarın.
- Kenarları kuruyana kadar pişirin ve tavadan dikkatli bir şekilde çıkarın.
- Her bir güllaç yaprağını pişirmeden önce tavaya su koymayı unutmayın. İlk pişirmede koyduğunuz soğuk su yerine artık sıcak su koyabilirsiniz.
- Hazırladığınız güllaç yapraklarını hemen kullanmayacaklar, önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında çift aşamalı pişirme yapabilir.
Çikolatalı güllaç nasıl yapılır artık biliyorsunuz. Hatta kendi güllaç yaprağınızı bile evde yapabilirsiniz! Ustasından güllaç tarifini paylaştığımıza göre şimdi de güllacın tarihine göz atalım…
Güllaç Tarihi
Yaklaşık 600 yıllık bir tarihi olan güllaç, Osmanlı döneminde mısır nişastasının saklanma çabası sonucu ortaya çıkmıştır. 1400’lü yıllarda ise Kastamonulu Ali Usta’nın elinde kalan yufkaları şekerli sütle ıslatıp saray görevlilerine ikram etmesi sonucu güllaç geleneği de o günden bugüne ulaşmıştır.
Osmanlı ve Eski ramazan adetlerini yaşatmaya devam etsek de bu lezzetler de her geçen gün değişikliğe uğruyor. Çikolatalı güllaç nasıl yapılır gibi sorular ortaya çıkıyor. Biz de sizlere hem geleneği yaşattığınız hem de iftar sonrası hafif tatlı yeme isteğinizi bastırabileceğiniz çikolatalı güllaç tarifini anlattık!