Denizcilik Platformu Başkanı İzzet Ünlü, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Kemer Denizcilik Fakültesi öğrencileriyle bir araya geldiği "Antalya ve Denizcilik Söyleşileri" konulu seminerde, Antalya'nın kronikleşen trafik sorununa çözüm önerilerini paylaştı. Ünlü, Antalya'nın ulaşım master planında mutlaka deniz taşımacılığının yer alması gerektiğini vurgulayarak, "Lara Kaleiçi, Konyaaltı, Kemer ve Serik bölgelerine iskeleler kurulup deniz ulaşımı hayata geçirilmeli" ifadelerini kullandı.

"KATAMARAN TİPİ, GENİŞ VE YÜKSEK TEKNELER TERCİH EDİLMELİ"

Denizcilik Platformu Başkanı İzzet Ünlü, "Antalya'da malum bir trafik sorunu var. Ulaşım Master Planı'nda mutlaka denizden faydalanılmalı, projelendirilmeli. Lara, Kaleiçi, Konyaaltı, Kemer, Serik ve Tekirova tarafına iskeleler yapılıp deniz ulaşımını hayata geçirmeliyiz. Ancak Akdeniz açık denizdir, bu nedenle katamaran tipi, geniş ve yüksek tekneler tercih edilmelidir" dedi.

"DENİZCİLİK BAKANLIĞI KURULMALI"

Pandemi döneminde deniz taşımacılığının stratejik öneminin bir kez daha ortaya çıktığını, bu dönemde özellikle İskenderun ve Hatay gibi bölgelere askeri gemilerle iş makineleri ve hastane yardımlarının deniz yolu aracılığıyla aksamadan ulaştırıldığını kaydetti. Hava, deniz ve kara ulaşımının Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na, balıkçılığın Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı olduğunu aktaran İzzet Ünlü, "Bu alanların koordineli yürütülmesi için ayrı bir Denizcilik Bakanlığı kurulmalı. İsviçre'de deniz yok ama Deniz Bakanlığı var. Yunanistan'da da mevcut. Türkiye'nin jeopolitik konumu düşünüldüğünde böyle bir bakanlık kurulması kaçınılmaz. Mavi vatanımıza, yavru vatanımıza, yeşil vatanımıza, anavatanımıza sahip çıkmalıyız" diye konuştu.

Denizcilik Platformu Başkanı İzzet Ünlü, Antalya Balıkçı Barınağı'yla ilgili de konuştu. Ünlü, "Balıkçı barınağı balıkçılarındır. Barınağın kayyım yönetiminden alınıp gerçek sahiplerine verilmesi gerekir. Bu süreçte balıkçıların yanında olacağız" dedi.

Kaynak: DHA