Dimçayı ve kolları üzerinde kurulması planlanan ikinci İleri Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından reddedildi. Projeyi hayata geçirmek isteyen İleri Enerji Üretim Turizm İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından Bakanlığa sunulan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna “ÇED Olumsuz” kararı verildi.

YILLARIN MÜCADELESİ KARŞILIK BULDU

Alacami Mahallesi’nde Dimçayı üzerinden kurulması planlanan ikinci HES projesi bölgede büyük tepki çekmişti. Bölge sakinleri ikinci HES projesinin Dimçayı’nın ve çevresininin geleceğini hayati yönden etkileyeceğini belirterek yıllardır mücadele veriyordu. Mahalle muhtarının “Kesinlikle müsaade etmem” dediği projede nihayet karar verildi.

Dimçayı Proje (1)

ENERJİ ÜRETİMİ HEDEFLENİYORDU

Proje kapsamında, Dimçayı üzerinde üç adet regülatör (su alma yapısı), iletim kanalları ve boruları, yükleme havuzu, cebri boru ve elektrik üretiminin yapılacağı santral binası inşa edilmesi planlanıyordu. Kurulu gücü 9,90 megawatt (MWm), elektriksel gücü ise 9,72 megawatt elektrik (MWe) olarak belirlenen santralden yıllık 24,14 gigawatt saat (GWh) enerji üretimi hedefleniyordu.

Dimçayı Proje (2)

PROJEYE ONAY VERİLMEDİ

Firma projeyi ilk olarak 2018 yılında Proje Tanıtım Dosyası ile bakanlığa sunmuş ve 2020 yılında “ÇED Gereklidir” kararı alınmıştı. Bu süreçte çeşitli kurumların görüşleri alınmış, ekosistem değerlendirme raporu, peyzaj onarım raporu ve mansap su hakları raporları hazırlanarak onaylanmıştı. Ancak nihai ÇED raporunun değerlendirilmesi sonucunda, projenin doğaya ve çevreye olası olumsuz etkileri nedeniyle onay verilmedi.

Dimçayı Proje (5)

9 MİLYON TL YATIRIM

20 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilmesi planlanan ve 9 milyon 770 bin TL yatırım bedeli öngörülen proje, depo kullanılmadan çalışan bir HES sistemi olarak tasarlanmıştı. Projeyle birlikte bölgedeki doğal akışa sahip suyun, borularla santral binasına yönlendirilerek türbinlerde döndürülmesi ve bu şekilde elektrik üretilmesi planlanıyordu. 30 ayda kurulması planlanan santralde 49 yıllık işletme dönemi öngörülüyordu.

Dimçayı Proje (4)

NEFES ALINAN YER

Alanyalıların yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin nefes aldığı, serinlediği ve küçük tatiller yaptığı turistik Dim Çayı üzerine 2013 yılında bir baraj tipi hidroelektrik santrali hayata geçirildi. Santralın yapımının ardından Dim Çayı’nın suyu azalırken, bölgenin ekolojik yapısı da büyük zarar gördü ve Alanya’daki plajların bazılarında kum erozyonu meydana geldiği ifade edilmişti. Bu azalmanın nedeninin çayın suyunun HES tarafından kesilmesi olarak belirtilmiş ve bu olumsuz gelişme nedeniyle çığ gibi tepkiler ortaya çıkmıştı.

Dimçayı Proje (3)

BÜYÜK TEPKİ ÇEKMİŞTİ

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, Alacami köyündeki Dim Çayı üzerinde ikinci hidroelektrik santral (HES) projesinin bölgede tarımı, canlı yaşamını tehdit edeceğini belirterek izin ve lisansların iptal edilmesini istemişti. Alacami Mahallesi Muhtarı Kerim Teker, “Biz HES’e kesinlikle karşıyız. İlk HES’ten çok darbe aldık. Yenisini istemiyoruz, kesinlikle müsaade etmem.” demişti. Bakanlık tarafından verilen “ÇED Olumsuz” kararı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü aracılığıyla kamuoyuna duyuruldu.

Cavit Arı Turist Rehberi

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN