Spa, wellness (iyi hal), sağlık, spor, doğal ve tamamlayıcı terapiler alanında çalışan masaj terapistlerini, yöneticileri, tedarikçiler ile alanla ilgili eğitimci ve akademisyenleri organizasyonda odaklarına aldıklarını belirten Ayçeman, şampiyonanın katılımcıların becerilerini geliştirmeyi, nitelikli masaj terapistlerinin yetiştirilmesini ve masaj mesleğine etik değerler olumlu katkıda bulunmayı, toplumda masaj konusunda bilinci artırmayı, toplum sağlığı bakımından önemini vurgulamayı amaçladığını söyledi.
BELEK'TE YAPILACAK
Dünyada masaj şampiyonalarının geçmişinin henüz yeni olduğunu belirten Ayçeman, ilk uluslararası şampiyonanın Danimarka’da 2018 yılında yapıldığını hatırlatarak, Türkiye’de masaj şampiyonası organizasyonunun pandemi başlamadan önce yapılmasının konuşulduğunu ancak pandemi nedeniyle ertelendiğini, ilk organizasyonun ise 6 Şubat deprem felaketinin ardından sektörde destek, dayanışma ve motivasyon ihtiyacının da görülerek ertelenmeden yapıldığı bilgisini verdi. Dünya SPA Örgütü’nün, Uluslararası Masaj Derneği’nin, Amerikan Masaj Derneği, Sırbistan, Tayland ve Bulgaristan Masaj Derneği’nin organizasyon dayanışma komitesinde yer aldığı şampiyonada, 25-27 Nisan tarihlerinde Belek’te yapılacak.
YARIŞMA JÜRİSİ: ELİT VE TİTİZ BİR SEÇİM
Bu şampiyonanın jüri seçimi, yalnızca organizasyonun değil, şampiyonanın kendisinin elit bir yapıya sahip olduğunun en önemli göstergelerinden biridir. Dr. Nihat Ayçeman, “İyi bir hakem, masajı yaptırdığı zaman değil, masajın tekniğine göre doğru olup olmadığını eğitim ve donanımıyla bilir. Jüri üyelerimiz, mesleklerinde en az 15 yıl deneyime sahip profesyonellerdir ve her biri belirli bir eğitim sürecinden geçmektedir. Şampiyonada, jüriler yalnızca teknik yeterlilikleri ile değil, aynı zamanda mesleklerine duydukları saygı ile de seçilmektedirler. Yarışmacıların performanslarını değerlendirirken her ayrıntıyı göz önünde bulunduruyoruz,” diyor.
Jüriler, her yarışma öncesi özel bir eğitim seminerinden geçiyorlar ve değerlendirme kriterleri zaman zaman değişiklik gösterebiliyor. Bu organizasyonun bir diğer farkı ise, birçok yarışmanın aksine, şampiyonamızda jüriler yalnızca ticari amaçlarla değil, saygınlık ve mesleklerine duydukları sorumlulukla seçilmektedirler. Bu, organizasyonun ciddiyetini ve prestijini ortaya koyuyor. Şampiyonada yarışmacılar, alan hazırlığı, alet ve malzeme kullanımı, teknikler, ergonomi, beden duruşu, akış, yenilikçi yaklaşım, iletişim ve geri bildirim bakımından değerlendirilecek. Her bir kategoride aynı anda 10 yarışmacı yarışacak ve her yarışmacının en az 3 jüri üyesi tarafından değerlendirilmesi sağlanacak.
ONLARCA ÜLKEDEN YÜZLERCE YARIŞMACI
Masaj ile ilgilenen, masaj konusunda kendini geliştirmek isteyen herkesin yarışmaya katılımcı olarak başvurabildiğini belirten Ayçeman, “Çekinen katılımcılar var, derece alabilir miyim diye. Yeni başlayan öğrenciler, öğrenci kategorisinde yarışmaya katılabiliyor. Bizim amacımız tatlı bir rekabetle insanları cesaretlendirip, iyileri ortaya çıkarmak ve sayılarını artırmak,” diyor.
Geçen yıl 12 ülkeden 119 yarışmacının katıldığı şampiyonaya katılım çağrısında bulunan Ayçeman, yerli yarışmacıların şampiyonanın uluslararası tanıtım açısından önemli bir pazarlama katkısı sağladığını vurguluyor.
"MASAJ LÜKS DEĞİL İHTİYAÇTIR"
Ayçeman, masajın lüks bir hizmet olarak algılanmasının yanlış olduğunu, masajın tarihsel olarak yoksulluk dönemlerinde dahi şifa aracı olarak kullanıldığını belirtiyor. “Dokunmak bir ihtiyaçtır, masaj da bir ihtiyaçtır. Masaj aslında en yoksul insanların şifa aracıdır. Günümüzde insanlar teknolojiye bağımlı hale geldikçe, masaja olan talep artmaktadır,” sözleriyle masajın sağlık üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekiyor.
"TURİZM BÜROKRATLARI MASAJI GÖZ ARDI EDİYOR, HAK ETTİĞİ DEĞERİ VERMİYOR"
Ayçeman, Türkiye’de masaj sektörünün yeterince değer görmediğini ve turizm alanındaki bürokratlardan yeterli desteği almadığını belirtiyor. Özellikle Asya ülkelerinin masajlarını kültürel değerlerle birleştirerek tüm dünyaya pazarladıklarını vurgulayan Ayçeman, Geleneksel Türk Hamamı Pasajı’nın daha fazla tanıtılmasının gerektiğini savunuyor.
"SEKTÖR İÇİN YÖNETMELİK VE MESLEK ODASI İHTİYACI VAR"
Ayçeman, Türkiye’de masaj sektörüne dair bir federasyon olmadığını, ancak derneklerin bulunduğunu, sektörün düzenlenmesi için bir meslek odasına ihtiyaç duyulduğunu dile getiriyor. Masajın gelişebilmesi için daha fazla destek ve düzenleme gerektiğine inanıyor.
Şampiyonaya, yarışmacıların uygulamaları için gönüllü modeller de katılabiliyor. Modeller, gönüllülerden oluşuyor ve başvurular, organizasyonun www.massagechampionship.org internet sitesinden yapılabiliyor.