Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin dün (9 Mayıs 2025) sabah TRT’de katıldığı bir programda uygulanması düşünülen yeni eğitim modeli hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bakan Tekin, zorunlu lise eğitiminin 3 yıla indirmeyi ve artık öğrencilerin 11’inci sınıfta diploma alması gibi yeni uygulamalar üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk ise bu uygulamaya tepki gösterdi.
YENİ SİSTEME TEPKİLER
Eğitim Sen Şube Başkanı Öztürk, lise eğitim süresinin azaltılmasıyla beraber öğrencilerin akademik yetkinliklerinin azalacağını ve özel okullar ile kursların bu sayede daha da çoğalacağını söyledi. Öztürk, “Lise eğitiminin süre olarak kısaltılması veya ders sayılarının azaltılması, öğrencilerin temel akademik ve entelektüel yeterlilikleri edinmesini zorlaşmasına neden olacak. Bu tür bir uygulama öncelikle öğrencilerin bilimsel düşünce, tarihsel bilinç, felsefi sorgulama ve sanatsal ifade gibi temel alanlardaki gelişimini olumsuz etkileyecek, lise sonrası yükseköğretime ve toplumsal yaşama hazırlıklarını zayıflatacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim sisteminde siyasal-ideolojik bakış açısına göre yapmaya çalıştığı değişikliklerin sosyoekonomik eşitsizlikleri derinleştirmesi, özel okullar ve kurslar üzerinden daha fazla piyasalaşmaya yol açması kaçınılmaz bir hale getirecek” dedi.
“MEB REFORM YAĞABİLECEK BİR KAPASİTEYE SAHİP DEĞİL”
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) gerçek anlamda bir reform yapabilecek kapasitesi olmadığını vurgulayan, Öztürk, “Eğitimde gerçek bir reform, sürenin kısaltılması ya da derslerin azaltılmasıyla değil; nitelikli, eleştirel düşünceyi destekleyen, eşitlikçi ve özgürlükçü bir müfredatla mümkündür. Mevcut iktidarın ve Millî Eğitim Bakanlığı’nın eğitimde gerçek anlamda bir reform yapacak kapasitesinin olmadığı açıkça görünüyor. Öğrencilere sadece sınav başarısı değil, aynı zamanda toplumu ve dünyayı anlama, değiştirme, hak arama ve birlikte yaşama becerileri kazandıracak bir eğitim gerekli” diye konuştu.
“TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNE ZARAR VERİYOR”
Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim sistemini sürekli değiştirmesinin doğru olmadığını ve bu uygulamaların Türkiye’nin geleceğine zarar verdiğini savunana Kadir Öztürk, “Eğitim Sen olarak MEB’e çağrımız eğitim sistemini yapboz haline getirmekten vazgeçin. Eğitimde ihtiyaç olan nicel hafifletme değil, niteliksel derinliğin esas alınması gerekiyor. Lise eğitiminin süre olarak kısaltılması ya da içerik olarak daraltılması Türkiye’nin geleceği olan gençleri donanımsız bırakmayı hedefleyen tehlikeli bir adım. Tüm eğitim bileşenlerinin katılımıyla, bilimsel, laik, demokratik ve kamusal bir müfredat yeniden inşa edilmeli, eğitim sistemi siyasi-ideolojik müdahalelerden bir an önce kurtarılması gerekir” ifadelerini kullandı.
YENİ SİSTEMDE NELER VAR?
Bakan Tekin’in yaptığı açıklama göre eğitim de 3 model üzerinden tartışılıyor. Yeni eğitim sistemi şöyle olacak:
-
Birinci model; 3+1 Eğitim Sistemi'nde, lisede zorunlu eğitimin ilk 3 yıla indirilmesi öngörülüyor. Bu kapsamda öğrencilere 11'inci sınıfta diploma verilecek. 12’inci sınıfa geçildiğinde ise öğrenciler üniversite sınavına hazırlanacak.
-
İkinci model ise 2+2 Eğitim Sistemi'nde ise liseler için zorunlu eğitim süresinin 2 yıl olması tartışılıyor. İsteyen öğrencilere 2 yıl daha eğitim verilecek. Mesleki anlamda ilerlemek isteyenler ise Mesleki Eğitim Merkezi, açık öğretim ya da istihdam programlarına yönlendirilecek.
-
Üçüncü model ise öğrenciler için zorunlu eğitimi tamamlama yaşı belirlenmesi tartışılıyor. Buna göre lise öğrencileri 16 yaşını doldurduğunda diploma alabilecek.