Antalya Ticaret Borsası’nda ATB Meclis Başkan Vekili Abdullah İnan başkanlığında Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı düzenlendi. Toplantı ATB meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantı yönetim kurulunun bir aylık faaliyetlerinin gösterimiyle başladı. Ardından ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır,

“ Kurucumuz ve Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi ‘ Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.’” sözleriyle açılış konuşmasını gerçekleştirdi ve ardında 1800’lü yılların Osmanlı tarımına ve demiryollarına vurgu yaptı.

KÖYLERİN %80’İ SAĞLIKSIZ ÇEVREDE

Ali Çandır Osmanlı tarımının bir politikası olmadığına, tamamen dışa bağımlı ve ulusal olmayan bir durumda olduğuna dikkat çekerek,

“ 1800’lü yıllardaki Ordu Sağlık Bürosunun raporuna göre köylerin %80’i sağlıksız çevrede kurulu, halkın %14’ü sıtma, %9’u frengi ve köylerin %72’si bit salgını ve tifüs etkisi altındaydı. Sağlığa uygun tuvalet %3 oranında ve halkın %7’si okur-yazardı. Yol ve nakil vasıtaları yokluğu sık sık kıtlığa neden oluyordu.” ifadelerini kullandı.

ULU ÖNDERİMİZİN TARIM REFORMU

Mustafa Kemal Atatürk’ün tarım reformuna da değinen Çandır,

“Cumhuriyetle birlikte ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, “Biz memleketimizi artık esir ülkesi yapamayız, istiklal-i tam için hakimiyet-i iktisadiye şarttır.” deyip düyun-u umumiye ödemelerini yaparken, tarım reformunu da hayata geçirmiştir. 1924 yılında köylüye tarım topraklarını dağıtmaya başlamıştır. Milli ve toplu bir tarım politikası oluşturma gayretine girişmiş, yaygın olan tefeciliği bitirmek için ana işi köylüyü ve çiftçiyi desteklemek olan TC Ziraat Bankası’nı ve tarım kooperatiflerini yeniden yapılandırmıştır.” dedi.

Burdur’da hasat başladı! Gül yağının litresi 419 bin TL’ye satılacak Burdur’da hasat başladı! Gül yağının litresi 419 bin TL’ye satılacak

UR-GE PROJELERİ YÜRÜTÜLÜYOR

Çandır, üyelerinin tarımsal ihracatını, bilgi ve birikimlerini artırmak için Antalya Ticaret Borsası olarak bütün gayretleriyle çalıştıklarını söyleyerek, 

“Bildiğiniz gibi Ticaret Bakanlığı destekli Ur-Ge projeleri yürütüyoruz. Yaş meyve sebze sektörü ve kesme çiçek konulu Ur-Ge projelerimiz başarılı bir şekilde devam ediyor. Yaş meyve sebze ihracatını geliştirilmesi amacıyla kümemiz geçtiğimiz Kasım ayında Tayland, Mart ayında ise Baltık ülkeleri olan Litvanya, Letonya, Estonya’yı ziyaret etmişlerdi. Kesme çiçek konulu kümemiz ise bu ay içerisinde Kolombiya’da bir dizi ziyaret gerçekleştirerek önemli görüşmelerde bulundular. Üyelerimizin emeklerinin ticarete ve Ar-Ge’ye dönüşmesini diliyorum.” diye konuştu.

TÜM ZENGİNLİĞİYLE 12. YÖREX

Ali Çandır konuşmasının sonuna gelirken, düzenlenecek olan YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı’nın 2-5 Kasım tarihlerinde ülkenin her köşesinden tüm zenginlikleri bir araya getireceğini söyledi. 10.00 ile 20.30 saatleri arasında ANFAŞ’ da 4 gün boyunca sürecek 12. YÖREX’e herkesi beklediklerinin altını çizdi.

SEKTÖREL KONULAR

Toplantı salonunda, susamdan süte kadar birçok besinin üretimine başkanlık yapan ATB üyeleri, kendi alanlardaki besinlerin Ekim ayındaki durumundan çok yönlü bahsetti. Ürünlerin Ekim ayı arz ve talep oranları, fiyatların üreticiyi nasıl etkilediği ve tüketicilerin durumu hakkında konuşuldu.