NATO Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere Antalya'ya gelen Fransa Dışişleri Bakanı Stéphane Séjourné, Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesi için önemli mesajlar verdi. Fransa'nın Avrupa Birliği'nin hazırladığı yeni yatırım paketine aktif katkı sunduğunu belirten Séjourné, "Amacımız Vlademir Putin'i ateşkese zorlamak ve barış masasına oturtmak" dedi. Şartsız ve derhal yürürlüğe girecek 30 günlük ateşkes anlaşmasının Ukrayna tarafından kabul edildiğini hatırlatan Fransız Bakan, "Şimdi sıra Rusya'da" çağrısında bulundu. Séjourné ayrıca, 2022'de İstanbul'da yapılan barış görüşmeleri başarısızlığa uğratan üç kritik tuzağa yeniden düşülmemesi gerektiğini altını çizdi.

"2022'DEKİ SIRALAMA HATASI BARIŞ ANLAŞMASINI BAŞARISIZLIĞA SÜRÜKLEDİ"

Fransa Dışişleri Bakanı, ilk olarak barış görüşmelerinin bombalar altında yürütülemeyeceğini söyleyerek, 2022'deki Buça Katliamı'nın görüşmeleri sona erdirdiğini hatırlattı. İkinci olarak, Ukrayna'nın barış sonrası kendi güvenliğini sağlayacak askeri kapasiteye sahip olmasının zorunlu olduğunu ifade etti. Ukrayna'nın saldırıları caydıracak güce sahip olması ve gelecekte kendi güvenlik ortaklarını seçebilmesinin müzakere sürecinin olmazsa olmazı olduğunu belirten Bakan Séjourné, üçüncü olarak ise yaptırımların görüşmelerden önce değil, ancak sonunda kaldırılması gerektiğini söyledi. Séjourné, 2022'de bu sıralamanın tersinin uygulanmasının görüşmeleri başarısızlığa sürüklediğini vurguladı.

SIRA ŞİMDİ RUSYA'DA

Séjourné, 9 Mart'ta ABD tarafından önerilen 30 günlük, şartsız ve derhal yürürlüğe girecek ateşkes teklifinin Ukrayna tarafından kabul edildiğini hatırlattı ve geçtiğimiz hafta Kiev'de Cumhurbaşkanı Macron, Almanya Şansölyesi, İngiltere ve Polonya Başbakanları'nın katılımıyla gerçekleştirilen görüşmede bu teklifin açık biçimde yeniden dile getirildiğini söyledi.
Bakan Séjourné, "Evet, bu 30 günlük, şartsız ve derhal uygulanacak bir ateşkes. Bu, Cumhurbaşkanı Macron'un, Alman Şansölyesi, İngiltere ve Polonya Başbakanı ile geçtiğimiz cumartesi günü Kiev'de yaptığı görüşmede açıkça dile getirdiği çağrıdır. Bu, Başkan Trump ve koalisyon üyeleriyle yapılan görüşmelerin ardından ortaya konmuştur. Aslında bu, Ukraynalıların 9 Mart'ta kabul ettiği ABD teklifidir. Artık bu teklifi değerlendirme sırası Rusya'dadır" dedi.

"RUSYA'NIN SALDIRGANLIĞI UKRAYNA İLE SINIRLI KALMADI"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yüzde 3 ila yüzde 3,5'lik savunma harcama hedefinin doğru bir seviye olduğunu ifade eden Séjourné, bu hedefin hem kapasite boşluklarını kapatmak hem de NATO üyesi Avrupa ülkelerinin güvenliğini sağlamak açısından önem taşıdığını belirtti. Tehdit seviyesinin arttığına dikkat çeken Séjourné, son üç yılda Rusya'nın saldırgan tavrının Ukrayna ile sınırlı kalmadığını ve bölgesel güvenlik dengelerini sarstığını söyledi.

"AVRUPA BİRLİĞİ YATIRIMLARI RUSYA'YI ETKİLİYOR"

Séjourné, Avrupa Birliği yaptırımlarının Rusya'yı ciddi şekilde etkilediğini belirterek, üç gün önce Estonya açıklarında meydana gelen bir olaya dikkat çekti. Fransa Dışişleri Bakanı, yaptırımlara tabi tutulan bir Rus petrol tankerinin Estonya Donanması tarafından durdurulmak istendiği sırada, Rusya'ya ait savaş uçaklarının bölgeye gelerek Estonyalı yetkilileri engellemeye çalıştığını aktardı. Séjourné, bu olayın, Rusya'nın bir Avrupa Birliği yaptırımına karşı doğrudan askeri müdahale girişiminde bulunduğu ilk örnek olduğunu söyledi.

"NATO İÇERİSİNDE AVRUPA VİZYONU GÜÇLENDİRİLMELİ"

ABD'nin Avrupa güvenliğinin bir bölümünün sorumluluğunu Avrupalılara devretme niyetini memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Bakan Séjourné, NATO içerisinde Avrupa vizyonunun güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Bu doğrultuda Avrupa ayağının inşa edilmesinin savunma harcamalarının artırılmasını zorunlu kıldığını söyleyen Bakan, yalnızca doğrudan askeri harcamaların değil, siber güvenlik, lojistik hareketlilik ve direnç gibi destekleyici alanlardaki yatırımların da güvenliğe katkı sağlayacağını ifade etti.

"RUSYA 3 YILLIK ASKERİ HARCAMASI KADAR PARA KAYBETTİ"

Fransa Dışişleri Bakanı Stéphane Séjourné, Avrupa Birliği tarafından uygulanan yaptırımların Rusya ekonomisini doğrudan etkilediğini belirterek, "Yaptırımlar Rusya'yı zorluyor" dedi. Séjourné, uygulanan yaptırımların Rusya'ya şimdiye kadar yaklaşık 400 milyar avroya mal olduğunu ve bunun ülkenin üç yıllık askeri harcamasına denk geldiğini ifade etti.

Avrupa Birliği'nin 17'nci yaptırım paketinin iki gün önce üzerinde uzlaşıldığını ve kısa süre içinde resmen kabul edileceğini söyleyen Séjourné, Fransa'nın bu paketin oluşturulmasına aktif katkı sunduğunu vurguladı. Séjourné, "Fransa, yaptırım listesine petrol tankerlerinin, finansal kurumların, çift kullanımlı ürün sağlayan şirketlerin, dezenformasyon kampanyalarına ve siber saldırılara destek veren kişi ve kuruluşların dahil edilmesine önemli katkı sağladı" dedi.

"TEK HEDEFİMİZ PUTİN', ATEŞKESE ZORLAMAK"

Fransa Dışişleri Bakanı, yeni yaptırımlar kapsamında Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'nde gündeme gelen tasarıya Avrupa'dan caydırıcılık katkısı sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Séjourné, ABD'li Senatör Lindsey Graham ile kısa süre içinde görüşeceğini belirterek, Marco Rubio'nun daha önce sözünü ettiği, Graham'a ait yaptırım paketi üzerine çalışacaklarını ifade etti. Hedeflerinin bu pakete Avrupa caydırıcılığı eklemek olduğunu vurgulayan Bakan, "Tek bir hedefimiz var, Vladimir Putin'i ateşkese zorlamak ve barış müzakerelerine başlatmak" dedi.

Gazze'deki durumu da ele alan Barrot, Gazze'ye insani yardımların engelsiz ve geniş çaplı ulaştırılması çağrısını yineledi. Öte yandan, İsrail hükümetinin, Gazze'de işgalde ve daha fazla askeri eylemde bulunacağına ilişkin açıklamalarını kınadıklarını vurgulayan Barrot, Filistin meselesine askeri bir çözüm olmadığının altını çizdi.
Fransa'nın Suudi Arabistan ile birlikte Birleşmiş Milletler çatısı altında iki devletli çözüm temelinde bir uluslararası konferans hazırlığında olduğunu belirten Séjourné, "Bu sürecin amacı siyasi çözüme giden yolu açmaktır" dedi. Séjourné ayrıca, "Bu süreç yalnızca sembolik bir an olmayacak, aynı zamanda önemli bir dönüm noktası olabilir" dedi.

Kaynak: İHA