Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Antalya’da otel yatırımları hız kesmeden devam ediyor. Son olarak Gazipaşa ilçesi Koru Mahallesi’nde 89 odalı ve 194 yatak kapasiteli bir turizm konaklama tesisi projesi için harekete geçildi. Proje, Yeşilyurt İnşaat ve Turizm Sanayi Ticaret A.Ş. tarafından 2128 ada, 3 parselde yer alan arsa vasıflı taşınmaz üzerinde hayata geçirilecek.
YATIRIM BEDELİ 440 MİLYON
Antalya Körfez Gazetesi Muhabiri Ertuğrul Gün'ün özel haberine göre toplam 7 bin 117 metrekarelik inşaat alanına sahip olacak tesisin, 2025 yılı yapı yaklaşık birim maliyetlerine göre toplam yatırım bedeli 440 milyon 286 bin 200 TL olarak hesaplandı. Tesisin mimarlık hizmetleri esasına göre “V. Sınıf (B) Grubu Yapılar” kapsamında değerlendirilen 4 yıldızlı otel sınıfında inşa edilmesi planlandı. İnşaat sürecinin yaklaşık 1 yıl süreceği ifade edildi.
DENİZ KAPLUMBAĞALARI KORUMA ALANI
Projenin hayata geçirileceği alan, Antalya-Burdur-Isparta Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Turizm Merkezi/Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi, Deniz Kaplumbağaları Üreme ve Koruma Alanı, Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” içinde kaldığına dikkat çekildi. Proje sahası ile sahil arasında bir yol bulunduğu ve ilgili koruma genelgesine uygun hareket edileceği belirtildi.
60 PERSONEL İSTİHDAMI
Yapı, 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nda “Otel Alanı ve Günübirlik Tesis Alanı” fonksiyonlarında yer aldı. Tesisin inşaat aşamasında 54, işletme döneminde ise 60 personelin istihdam edilmesi öngörüldü.
TEPKİ ÇEKMİŞTİ
Proje kapsamında hazırlanan Proje Tanıtım Dosyası (PTD), Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği uyarınca değerlendirilmek üzere Antalya Valiliği’ne sunuldu. Yapılan inceleme sonucunda Valilik, ÇED Yönetmeliği’nin 17’inci maddesi gereğince projeye “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verdi. Proje ÇED sürecinde Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve çevrecilerin tepkisini çekmişti. Projenin hayata geçmesi ile özellikle deniz kaplumbağaların nasıl korunacağı da tartışma konusunu oldu.