Antalya'da gıda denetimlerinin yetersiz olduğunu söyleyen uzmanlar denetimlerin artırılması için personel istihdamının arttırılması gerektiğini belirtti. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, "Merdiven altı, kayıtsız, onay olmadan üretilen midyenin soğuk zincire uyulmadan satışı, halk sağlığını tehdit ediyor" dedi.

MİDYE GEBE KADINLARDA HAMİLELİĞİ SONLANDIRIYOR!

Hijyenik ortamda satılmayan midye dolmanın sağlığa tehdit ettiğini kaydeden Manavoğlu, midye dolmanın hamilelik sürecinde bebek ölümlerine neden olduğunu dile getirdi. Manavoğlu, "Midye dolmada escherichia coli, salmonella, listeria monocytogenes, vibrio gibi bakterilerin oluşması yüksek ihtimal. Açıkta satılan midye dolmalarda hijyenik üretim söz konusu değil, Hamilelerin çocuk düşürmesi, bağışıklık sistemi zayıf bireylerde uzun süre hastanede tedaviye ihtiyaç duyulacak tedaviye ihtiyaç olabilir” ifadelerini kullandı.

TAVUK DÖNER VE SAKATAT ÜRÜNLERİNE DİKKAT

Antalya’da çok sayıda gıda satışı gerçekleştiren merdiven altı işletmenin yer aldığını anlatan Manavoğlu, bu tür işletmelerin gıda satışında hijyen kurallarına uymadıklarını dile getirdi. Manavoğlu konuya ilişkin açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Şehir genelinde kaçak olarak merdiven altı çalışan çok sayıda işletme var. Bu işletmelerin önemli bölümünde tavuk döner satışı gerçekleştiriliyor. Denetimsiz bir şekilde satılan tavuk döner yenildiğinde çok sayıda kişide sağlık problemlerinin yaşanmasına neden oluyor. Diğer yandan sakatat ürünlerinin sıkı bir şekilde denetlenmesi gerekiyor.”

DENETİM YAPACAK PERSONEL SAYISI AZ

Antalya’da her işyeri için gıda denetiminin personel yetersizliğinden dolayı yılda bir kez yapılabildiğine dikkat çeken Manavoğlu, Türkiye genelinde denetim yapan sadece 7 bin 500 gıda kontrol personelinin olduğunu anlatan Manavoğlu, “Ülke genelinde gıda denetimi gerçekleştiren kişi sayısı ne yazık ki sadece 7 bin 500. Antalya’da gıda denetimi gerçekleştiren personel sayısı şu an için oldukça az. Şehir genelinde gıda işletmeleri yılda ancak bir kez denetlenebiliyor. Bu şekilde bir denetim mekanizmasında halkımızın sağlıklı ve hijyen gıda tüketiminden bahsedilemez.” dedi.

OKUL KANTİNLERİ DENETLENMELİ

Manavoğlu, okul kantinlerindeki yiyeceklere dikkat çekerek, "Okul çağındaki çocuklarımızın sağlıksız gıdalardan korunması, güvenli ve besleyici gıdalara eğitim gördükleri okullarda ulaşmalarının sağlanması Tarım ve Orman Bakanlığının sorumluluğundadır. Çocuklarımızın fizyolojik ve zihinsel gelişiminde tükettikleri gıdaların güvenilir ve besleyici olması yanında zararlı etkileri olan gıda bileşenlerini içermemesi çok önemlidir. Okul çağındaki çocuklarımızın sağlıksız gıdalardan korunması, güvenli ve besleyici gıdalara eğitim gördükleri okullarda ulaşmalarının sağlanması Tarım ve Orman Bakanlığının sorumluluğundadır. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel okul/kurumlarda satılan gıdalarla ilgili olarak ‘Okul Gıdası Hakkında Tebliğ’ 22.10.2020 tarihli ve 31282 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Bu tebliğ, söz konusu okulların bünyesinde faaliyet gösteren kantin, kafeterya, yemekhane, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde doğrudan öğrenciye satışa/tüketimine sunulacak olan hazır ambalajlı gıdaların ‘okul gıdası onayı’ ve ‘okul gıdası logosu’ ile ilgili hususları belirlemektedir. Tebliğin yürürlüğe girmesi 11.09.2023 tarihine ertelenmişti, ancak bu tarihte tekrar ertelenmesi, çocuklarımızın sağlıklı beslenmesine gereken özen ve önemin verilmediğini düşündürmektedir" diye konuştu.

Muhabir: BÜLENT ÖNER