Antalya’nın Gündoğmuş ilçesi Kozağacı Mahallesi’nde Gayzer Madencilik Enerji İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan II-B Grubu Maden (Mermer) Ocağı projesi bir süre önce Antalya valiliğine sunulmuştu. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 02 Temmuz 2024 ile 02 Temmuz 2034 tarihleri arasında geçerli bir işletme ruhsatı verilmişti. Şirket, ruhsat sahasının 23,24 hektarlık kısmında yıllık 200 bin metreküp üretim gerçekleştirmeyi hedefliyordu. Üretim kapasitesinin yüzde 10’u blok mermer olarak değerlendirilirken, kalan 180 bin metreküp malzeme pasa olarak ayrılacaktı.

BAKANLIKTAN OLUMSUZ GÖRÜŞ 

Çalışma alanının tamamının orman arazisi üzerinde olması nedeniyle, gerekli orman izinleri alınmadan projeye başlanmayacağı belirtilmişti. Proje, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 5. maddesinin 2. fıkrasının “a” bendi gereğince ÇED sürecine tabi tutuldu. Bu kapsamda Gayzer Madencilik, Proje Tanıtım Dosyası’nı Çevrimiçi ÇED Yönetim Sistemi (e-ÇED) üzerinden ilgili kuruma sundu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın olumsuz görüşü doğrultusunda proje çevresel etkiler açısından uygun bulunmayarak süreç sonlandırılarak başvuru iade edildi.

ÇEVRE HASSASİYETİ ETKİSİ

Projenin tamamen ormanlık alanda planlanması, çevresel hassasiyetleri ön plana çıkardı. Özellikle doğal yaşamı ve ekosistemi tehdit edebileceği gerekçesiyle çeşitli kurum ve yerel halkın projeye karşı tepki gösterdiği öğrenildi. 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN