Antalya Kent Konseyi tarafından düzenlenen 21. Yüzyılda Antalya Çalıştayı, kentsel çevre sorunları ve yaşam kalitesi üzerine önemli tartışmalara sahne oldu. TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Antalya Şube Başkanı Funda Yörük, “İmar Planı Kararları Kaynaklı Sorunlar” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Yörük, sunumunda Antalya’nın geleceğine dair kritik uyarılarda bulundu. Yörük, imar planlarının yalnızca altyapı ve yapılaşmadan ibaret olmadığını, şehrin işlevselliği ve ulaşım verimliliği üzerinde de derin etkiler yarattığına dikkat çekti.

SWOT ANALİZİNİ ÇIKARDI

Yörük, imar planlarının yalnızca altyapı ve yapılaşmayı düzenleyen belgeler olmadığını, aynı zamanda bir şehrin işlevselliğini, ulaşım verimliliğini ve yaşam kalitesini doğrudan etkileyen araçlar olduğunu vurguladı. Sunumunda Antalya’nın mevcut durumu SWOT (güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar, tehditler) analizi çerçevesinde değerlendiren Yörük, doğru planlama ile zayıf yönlerin giderilerek şehrin potansiyelinin açığa çıkarılabileceğini belirtti.

Antalya Genel (1)-1

EKONOMİK VE SOSYAL AÇIDAN KRİTİK

Kentsel alanların işlevsel dağılımının önemine dikkat çeken Yörük, ticari bölgelerin, konut alanlarının, yeşil ve kamusal alanların dengeli yerleştirilmesinin hem ekonomik hem de sosyal açıdan kritik olduğunu kaydetti. Ulaşımda ise yol hiyerarşisinin eksikliği ve otopark alanlarının yetersizliğinin trafik sıkışıklığını artırdığını ve bu durumun şehir içi hareketliliği ciddi şekilde olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Antalya Genel Konut

ŞEHRİN GELECEĞİ TEHTİT ALTINDA

Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre; Yörük, artan nüfus baskısı, çarpık kentleşme ve imar affı uygulamalarının, şehir planlamasını tehdit ettiğini söyledi. Bu süreçlerin, özellikle su kaynakları başta olmak üzere doğal kaynakların sürdürülebilirliğini riske attığını belirtti. Ayrıca Antalya’nın birinci derece deprem bölgesi olmamasına rağmen, yapı stokunun incelenmediğini ve bu durumun kentsel dirençlilik açısından zafiyet oluşturduğunu ifade etti.

Antalya Genel Yeni Kuş Bakışı

ANTALYA ALARM VERİYOR

Sunumunda çözüm önerilerine de geniş yer veren Yörük, akıllı kent projeleri, dijital altyapı, yenilenebilir enerji sistemleri ve sürdürülebilir turizm modellerinin, Antalya’nın geleceği için hayati önem taşıdığını söyledi. Kaçak yapılaşmalara karşı planlama disiplininin savunulması gerektiğini vurguladı. Yörük aksi durumda kentin geleceğinin alarm verdiğini sözlerine ekledi.

Antalya Falezler Haberi

RAYLI SİSTEM RİNGLERİNE YATIRIM

Yörük, ulaşım politikalarının çevreci bir anlayışla yeniden şekillendirilmesi gerektiğini belirterek, özel araç kullanımını teşvik eden uygulamalardan kaçınılması, raylı sistemlerin geliştirilmesi, bisiklet ve yaya yollarının artırılması gerektiğini savundu. Lara-Konyaaltı hattı gibi yoğun akslarda raylı sistem ringlerinin oluşturulmasının ve toplu taşıma araçları ile entegrasyonun sağlanmasının önemini dile getirdi.

Antalya Travmay 22

AKILLI SİSTEMLER ZORUNLU

Ayrıca otopark planlamasında modern, akıllı sistemlere geçilmesinin zorunlu olduğunu söyleyen Yörük, özel sektörün bu alana dahil edilmesiyle finansal kaynakların daha etkin kullanılabileceğini belirtti. Yapay zekâ destekli trafik yönetimi ve veri tabanlı karar mekanizmalarının şehir planlamasında yeni bir vizyon yaratabileceğini ifade etti.

Antalya Akıllı Kavşak

GÖRÜŞLER ALINSIN

Yörük, “İmar planı revizyonlarında veya değişikliklerinde fizibilite raporu ile birlikte UKOME görüşünün alınması zorunlu olmalı. Kentte tarafsız, Plan İzleme Üst Kurulu oluşturulmalı ve bu kuruldan mutlaka görüş alınmalı. Kurul içerisinde de farklı birimlerde çalışan şehir plancıları (Şehir Plancıları Odası, Belediye Temsilcisi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Temsilcisi, alanında ihtisaslaşmış şehir plancısı vb.) yer almalı. Belirtilen tüm kararlarda yer alan belediyelerde ve diğer ilgili tüm kurumlarda şehir plancısı istihdamı artırılmalıdır.” diyerek sunumunu tamamladı.

Funda Yörük Şehir Plancıları Odası (Şpo) Şube Başkanı

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN