Sömürge madenciliğinin kıskacındaki Türkiye’de yabancı şirketlerin adeta ‘altına hücum’ saldırısına dönen girişimleri sürerken Bolu dağlarında altın aramak için girişimde bulunan bir şirketin, 2015 yılında küçük bir Karayip ülkesi olan Belize merkezli bir holding tarafından Ankara’da kurulduğu ortaya çıktı. Geçtiğimiz yıl, ‘Oz Mining Mühendislik Taahhüt AŞ’ adlı şirket Yedigöller Milli Parkı yakınındaki 880 hektarlık alanda maden aramak için başvurdu. Başvurusu uygun bulunan şirket, kent merkezinin yasına yakın büyüklükteki bir alanı kapsayan orman ve yaylalarda altın, gümüş, çinko, bakır ve kurşun madenleri aramak istiyor. Batı Karadeniz’deki madenci saldırısı yalnızca Bolu ile sınırlı değil. Karabük, Bartın, Kastamonu illerinde de yerel halk yeni madencilik girişimlerine karşı ayakta.

VAHŞİ MADENCİLİĞİN YENİ HEDEFİNDE BATI KARADENİZ VAR

Türkiye’nin kuzeyinde yeşil örtüsüyle öne çıkan Karadeniz Bölgesi’ndeki vahşi madencilik girişimlerine yenileri ekleniyor. Artvin, Trabzon, Gümüşhane, Ordu, Tokat gibi illerin ardından şimdi de sıra Batı Karadeniz Bölgesine geldi. Bolu, Karabük, Bartın, Kastamonu hattında ihaleye çıkarılan yeni maden sahaları, altın, gümüş, bakır, çinko ve kurşun gibi IV. Grup olarak anılan değerli madenleri aramak için alt üst edilecek. Ormanlar, yaylalar, su kaynakları ve yaban hayatının yanı sıra yerleşim alanları ve insan yaşamını da etkileyen maden arama faaliyetleri ÇED kapsamı dışında değerlendirildiği için bölge coğrafyası risk altında.

BOLU’DA 880 HEKTARLIK MADEN ARAMA BAŞVURUSU

Bolu’da merkeze bağlı Merkeşler Köyünde, Yedigöller Mili Parkı yakınında 880 hektarlık alanda özel bir şirketin yaptığı maden arama başvurusu kentte tartışma yarattı. Ormanlar, yaylalar, mera alanları ve su kaynaklarının risk altında olduğunu savunan bölge halkı, madencilik girişimine tepkili.

MADEN ŞİRKETİNİ KARAYİP ÜLKESİ BELİZE’DEN BİR HOLDİNG KURMUŞ

MAPEG’in yayımladığı listede arama talebinin ‘uygun’ bulunduğu görülen Oz Mining Mühendislik Taahhüt AŞ adlı şirketin, Aralık 2015’te küçük bir Karayip ülkesi olan Belize merkezli bir holding tarafından Ankara’da kurulduğu görülüyor. İlk yıl için tüzel kişilik olarak şirketin yönetim kurlu başkanı olarak seçilen ‘Oz Holding İnvest Ltd.’nin adresi ise ‘Withfield Tower, Thid Floor, Coney Drıve… Belize City, Belize’ olarak kayıtlara geçmiş. Tüzel kişi temsilcisi olarak da Türk bir girişimci olan F.O.B’nin adı geçiyor.

ŞUBAT’TA UNVAN DEĞİŞTİRDİ, MÜCEVHER VE KUYUMCULUK EKLENDİ

Eski bir İngiliz sömürgesi Belize merkezli holdingin 2018 yılında yönetim kurulundan çekildiği, A.Y ve Z.E adında iki Türk girişimcinin yönetimde yer almayı sürdürdüğü görülüyor. Şubat 2025’te unvan değişikliğine giden şirketin yeni unvanına mücevher tasarımı ve kuyumculuk da eklenirken, iştigal alanında konuyla ilgili ulusal ve uluslararası işbirliği yapılabileceği belirtiliyor.

AKP’Lİ MECLİS ÜYESİ: ‘BURADA MADEN VARSA ONU ÇIKARMAYALIM MI?’

Madencilik girişimi hakkında AKP Bolu İl Genel Meclis Grup Başkanvekili Erhan Çiftçi’nin sarf ettiği sözler tartışma yarattı. İl Genel Meclisi’nin Nisan ayı oturumunda konunun gündeme gelmesi üzerine konuşan AKP’li Çiftçi, “Burada maden varsa onu çıkarmayalım mı?” ifadelerini kullanarak, madeni çıkarmak için gerekirse köyün yerinden kaldırılabileceğini savundu.

MAPEG AÇIKLAMA YAPTI: ‘DEĞERLENDİRME AŞAMASINDA’

Yerel basına da yansıyan tartışmaların ardından bir bilgi notu paylaşan Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), söz konusu şirket tarafından talep edilen maden arama sahasının henüz değerlendirme aşamasında olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi: “talep alanın bir kısmının ormanlık alan ve yayla ile girişim yaptığı hususları tespit edilmiş ve 20.03.2025 tarihli ve 2025140568 sayılı yazımız ile Orman Genel Müdürlüğü ile Bolu Valiliğine madencilik faaliyetlerinde bulunulup/bulunamayacağı hakkında görüş sorulmuş henüz dönüş olmamıştır. Taşınmaz Komisyonu oluru 07.03.2025 tarihinde alınmış olup İlgili kurumlarımızdan Uygunluk dönüşü olması halinde Arama Ruhsatı (1 yıl Ön Arama dönemi, 2 yıl Genel Arama dönemi ve 4 yıl Detay Arama dönemi olmak üzere toplamda 7 yıl) düzenlenecektir.”

RUHSAT SAHASI YEDİGÖLLER MİLLİ PARKI’NA 8 KİLOMETRE

Talep edilen ve değerlendirme aşamasında olan maden sahasının 880 hektarlık alanı kapsadığı belirtilen MAPEG’in açıklamasında, söz konusu alanın konumu hakkında şu bilgilere yer verildi: “(ER:3514764), sistem kayıtlarımızda 40.125,6 ha alanın madenciliğe kapalı alan haline getirilmiş (ER: 3181408) Yaban Hayatı koruma ve Geliştirme Alanının dışında kalmakta olup Yedigöller Milli Park Alanı ön görünümünde olmayıp yaklaşık 8 km. mesafede yer almaktadır.”

Bolu Maden Arama Ruhsatı Haritası

HES YIKIMIYLA BAŞLAYAN ZORUNLU GÖÇLERE MADENCİLİK EKLENECEK

Öte yandan Batı Karadeniz Bölgesi’nde Bolu dışında Karabük, Bartın ve Kastamonu gibi illerde de benzer şekilde 4. Grup Maden ruhsatlarının ihaleye çıkarılması bölge halkında endişeye yol açıyor. Karabük’ün Safranbolu, Bartın’ın Ulus ilçeleriyle Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde halk madencilik girişimlerine karşı tepkili. Türkiye’nin yeşil dokusuyla öne çıkan bu bölgesinde ihale edilen maden arama sahalarında yeterli rezerv tespit edilip işletme faaliyetlerine başlanması durumunda HES yıkımlarının neden olduğu zorunlu göçlere bu kez de vahşi madencilikten kaynaklı zorunlu göçler eklenecek.

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ - YUSUF YAVUZ