Daha fırındayken evi saran mis gibi kokusu ile altın günlerinin, akşam çaylarının ve daha pek çok ortamın en güzel eşlikçilerinden olan kek; bir çırpıda yapılıp bir çırpıda yeniliyor!
Malzemesi az olsa da ‘’Kekin güzel kabarması için ne yapmalıyız?’’ sorusu birçok mutfak severin sormaya devam ettiği sorulardan… Biz de sizin için kabarma garantili kekin püf noktalarını ünlü pastacılardan aldığımız tüyolar ile açıkladık!
Kek En İyi Nasıl Kabarır?
Çoğu evde her daim hazır bulunan malzemeler ile farklı farklı çeşitlerinin yapılabildiği keklerin ne kadar iyi olduğu konusunda bazı özellikler ön plana çıkıyor. Yapısı, dokusu ve şeker-hamur dengesi gibi özellikler ile birlikte en çok önem verilen de kabarması oluyor!
Kekin sünger gibi olması için ne yapmalı sorusuna cevap vermeden önce iyi bir kek içerisinde hangi özellikleri barındırır, onlardan bahsetmek istiyoruz. İşte, kusursuz bir kek için özellikler:
- Süngerimsi doku
- Ne çok yanmış ne de yumuşak kalmış bir dış kabuk
- Ağızda dağılan yapı
- İçinin yapış yapış ya da çok kuru olmaması
- Şeker ve yağ oranının dengesi
- Aromaların homojen dağılması
Kekin en iyi şekilde kabarabilmesi için aynı zamanda tüm bu özelliklere de sahip olması gerekir. Şimdi sünger gibi kabaran kek için püf noktaları inceleyelim…
Kabarık Kek Yapmanın Püf Noktaları
Kekinizin tarifini isteyenlerin sayısı bu püf noktaları sayesinde çoğalacak. Çünkü en iyi kabarık keki yapmak için gerekli olan tüm tüyolara sahip olacaksınız.
Kekin kabarması için dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:
- Kaliteli malzemeler
- Malzemelerin sıcaklık ayarları
- Kek kalıbının yağlanması
- Un kontrolü
- Doğru ölçüler
- Fırın ayarları
- Fırından çıktıktan sonra gereken süre
Not: Kekin kabarmasında en etkili yöntemlerden biri de şeker ve yumurtanın tamamen karışana kadar iyice çırpılmasıdır!
Kaliteli Malzemeler
Puf puf olacak kekler için kaliteli malzeme kullanımı oldukça önemli. Süt, yumurta ve tereyağın ne kadar tazeyse, kekinizin lezzeti de hamurunun kabarması da o kadar güzel olur.
Ununuzun tazeliği de hamurunuzun kusursuz olması için önem taşıyor. En önemlisi de kuru malzemelerinizi birkaç defa eleyerek pürüzsüz hale getirmek. Böylelikle tüm malzemeler birbirleriyle tam anlamı ile karışarak harika bir kıvam elde edecek!
Malzemelerin Sıcaklık Ayarları
Gıdaların etkileşiminde ısı dengesi büyük önem taşıyor. Kusursuz kek hamuru kıvamını yakalamanız için tüm malzemelerinizin oda sıcaklığında olmasına özen göstermelisiniz.
Buzdolabından yeni çıkardığınız yumurtalar ile dışarıda hiç açılmadan bekleyen süt karıştırmak lezzetli denge konusunda pastacıların önermediği bir durum.
Özellikle yumurtalar ve tereyağını kekinizi yapmaya başlamadan önce oda sıcaklığında bekletmelisiniz. Böylelikle kekiniz hem hafif hem de kabarık olacak!
Kek Kalıbının Yağlanması
Kalıp yağlama rutini birçok kişinin temel olarak kekin kalıba yapışmaması için özen göstermeden yaptığı bir aşama. Fakat kalıbınızı kekinizi yapmaya başlamadan önce yağlarsanız, kalıbın yağı tamamen emmesine fırsat tanımış olursunuz.
Kek kalıbını güzelce yağlamak kekinizin yapışmadan rahat rahat kabarmasının yanı sıra; piştikten sonra kalıptan çıkarmanızı da oldukça kolay hale getirecek.
Un Kontrolü
Bir kekin kabarmasında büyük önem taşıyan şeylerden biri de hamurun kıvamıdır. Bu sebeple unun kontrollü eklenmesi, doğru kıvamı bulmanızı sağlar. Unu hızlı bir şekilde tam ölçüsü ile eklerseniz, ani gluten oluşmasına sebebiyet vererek kekinizin dokusunun sert olmasına neden olabilirsiniz.
Un ve diğer kuru malzemelerin hepsini yavaş yavaş ve hamuru sürekli havalandırarak ekleyip karıştırmayı göz ardı etmemelisiniz.
Doğru Ölçüler
Kabartma tozu ve karbonat kekinizin kabarması sağlayan yegane iki malzemedir. Doğru miktarlarda kullanıldığında istediğiniz kabarık keki yapabilirsiniz. Burada ölçü genellikle bir bardak un için 1 çay kaşığı kabartma tozudur.
Göz kararı ölçü özellikle annelerimizden bize kalan en kolay alışkanlık ve el lezzeti kattığına inandığımız bir şey olsa da ölçü reçetelerini takip etmek sizi kabarık ve iyi bir keke ulaşmak konusunda kesin çözüm sunar.
Fırın Ayarları
Fırınınızın sıcaklığını önceden ayarlamalısınız ki hamur harcını hazırlamanız biter bitmez direkt fırına verebilesiniz. Kabartma tozu ve karbonat gibi malzemeler, hamurun kabarması için aktif malzemeler arasında yer aldıklarından, hamura eklendiklerinden kısa süre içerisinde fırına verilmelidir.
Kek hamurunuzu dışarıda bekletmek, hamurunuzun kabarma olasılığını en aza düşürmektir.
Fırından Çıktıktan Sonra Gereken Süre
Öncelikle, kekinizi fırına vermenizin ardından ilk 20 dakika boyunca fırının kapağını kesinlikle açmamalısınız. Aksi halde kekinizde sönme meydana gelebilir. Pişme süresini de iyi takip etmelisiniz. Fazla bekletmek kekinizin kuruyup yanmasına neden olabilir.
Keki fırından çıkardıktan sonra kalıptan hemen çıkarmayı denememelisiniz. Kekinize soğuması için biraz zaman tanımalısınız. Böylece kekiniz dağılmadan kesilebilir bir hale gelecek.
Kek Kabartmanın Püf Noktaları İçin Hızlı Soru Cevaplar!
Keke 2 Paket Kabartma Tozu Konur Mu?
Tarifinizde hangi ölçü yazıyorsa, kabartma tozunu da o ölçü doğrultusunda koymalısınız. Kekinizin kalıptan taşacak kadar kabarması için fazla kabartma tozu kullanmak kulağa mantıklı gelse de her şeyin fazlasının zarar olduğunu unutmamalısınız.
Kekin Yumuşak Olması İçin Süt Mü Yoğurt Mu?
Piştikten sonra puf puf olan ve içinin hafif bir şekilde daha ıslak kıvamlı ve yoğun olmasını istiyorsanız, kek harcınızı hazırlarken süt kullanmalısınız. Yoğurt kullanımı ise keke ıslak bir doku kazandırmasının yanı sıra; daha az yağlı bir tat elde edilmesini de sağlar.
Kabaran Keklerin En Önemli Sırrı Nedir?
Bahsettiğimiz tüm püf noktalar kabarık kek için en önemli sırlardan olsa da özellikle kuru malzemelerin her birini eleyerek karışıma eklemek, kabarıklık için en önemli olan noktalardan biridir.
Kekin Kabarması İçin Soda Konur Mu?
Oda ısısındaki sodayı karışımınıza eklemek, kekinizin daha güzel bir şekilde kabarıp yumuşak olmasını sağlayabilmektedir. Fakat bu durum için tariflerdeki birebir ölçüleri kullanmanız gerekir.