Antalya Konyaaltı Belediyesi'nde 67 işçi, iş akdi feshedilerek işten çıkarıldı. İşten çıkarılan 67 işçi belediye karşısına çadır kurarak eylem yaptı. Eski belediye başkanı Semih Esen'in ziyaret ederek destek verdiği işçilere CHP yönetimi sahip çıkmadı. Başkan Cem Kotan "Bu karar, bizim değil, denetim raporlarının ve mevzuatın gereğidir" açıklamasında bulundu. Bu tartışmalar arasında işçiler eylemdeki 5. günü geride bıraktı.

Cem Kotan Belediye Önü

ESKİ BAŞKAN ESEN'DEN YALANLAMA VE DİRENİŞE DESTEK

Konuyla ilgili uzun süredir sessizliğini koruyan eski Belediye Başkanı Semih Esen, sosyal medya hesabından iddiaları yalanlar nitelikte bir paylaşım yaptı. 13 Kasım 2024 tarihli X (Twitter) hesabından yaptığı, "Yalan dört nala gider. Hakikat ise adım adım yürür, fakat yine de vaktinde yetişir" atasözünü içeren paylaşımını yeniden yayınlayan Esen, iddiaların yalan olduğunu ima etti.

Esen, işten çıkarılan işçilere destek vermek için belediye önünde kurulan direniş çadırını ziyaret etti. Kendi döneminde yapılan kadroya alımların yasal olduğunu savunan Esen, “Ne sizin ne de benim yasaya, ahlaka ya da partimizin ilkelerine aykırı en ufak bir davranışımız yoktur. Bu işe alımlar tamamen yasal zeminde yapıldı. Belediyeye ek maliyet de yaratmadık” sözleriyle işe alımlarda bir usulsüzlük olmadığını dile getirdi. Esen’in, “Partimiz zarar görmesin diye susuyorum” diye konuştu.

Semih Esen İşçi Çadırı Destek (4)

İŞÇİLERİN DİRENİŞİ VE HUKUKİ MÜCADELE

Konyaaltı Belediye binası önünde kurulan direniş çadırında işten çıkarılan 67 işçi, haksızlığa uğradıklarını savunarak mücadele başlattı. İşçiler, hukuki süreçleri takip edeceklerini belirterek, yaşadıkları mağduriyetin sadece bir istihdam meselesi değil, aynı zamanda bir adalet sorunu olduğunu dile getirdi. "Bizi seçimden önce işe aldılar, şimdi de yasa diyerek kapı önüne koydular. Biz buradayız, haklıyız ve sonuna kadar direneceğiz” diyen işçiler, sloganlarıyla seslerini yükseltti.

Direnişin basın sözcülüğünü yapan Cemre Can, işçilerin Konyaaltı Belediyesi'ne 5 ila 15 yıl arasında emek verdiklerini ve yaklaşık 1,5 yıl önce kadroya alındıktan sonra, Sayıştay tarafından hazırlanan bir bulgu gerekçe gösterilerek işten çıkarıldıklarını belirtti. Can, Sayıştay raporunun bağlayıcı bir nitelik taşımadığını vurgulayarak, belediye yönetiminin süreci işçilerin lehine değerlendirmek yerine sorumluluktan kaçıp, en kolay yolu seçtiğini ifade etti.

Can, işten çıkarılan işçilerin 26. madde kapsamında disiplin kurulu kararıyla iş akitlerinin feshedildiğini, bu durumun işçilerin başka bir iş bulma ve işsizlik maaşı alma hakkını elinden aldığını söyledi. Bayram öncesi yapılan bu işten çıkarma işleminin, hem işçileri hem de ailelerini mağdur ettiğini belirten Can, "Bizim tek talebimiz, yıllarca verdiğimiz emeğin karşılığını almak ve işimize geri dönmektir" dedi.

Konyaaltı Işçileri Eylem (4)

HALKTAN VE ÇOCUKLARDAN BÜYÜK DAYANIŞMA

İşçilerin eylemine halk ve bazı sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Belediye önündeki çadırda düzenlenen etkinliklerde, dayanışma mesajları verilirken, hukuki destek sağlanması için girişimlerde bulunulduğu belirtildi. Vatandaşların yanı sıra çadır direnişine duyarlılık gösteren kesimler arasında çocuklar da gözlendi. Evlerinde yaptıkları pasta, börek ve pişi gibi atıştırmalık yiyecekleri işten çıkarılan ve hak mücadelesi veren işçilere ikram eden vatandaşlar, "Zor zamanlarında işçilerin yanındayız" mesajı verdi. Söz konusu dayanışma örneği, işçilerin moralini yüksek tutarak mücadelelerine güç verdi. İşçiler ise kendilerine verilen desteğin direnişlerini daha da anlamlı kıldığını ifade etti.

Muhabir: DUYGU TEKİN