Dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri olan Antalya'nın Manavgat ilçesi adını nereden aldı? Ünlü şelale ve antik kentleriyle dikkat çeken Manavgat, 30 kilometreyi bulan kumsalı ile turistlerin gözdesi. 529 otel ve 183 bin 706 yatak kapasitesiyle Manavgat Türkiye’nin turizm merkezlerinin birinci sırasında yer alıyor. Turizmi yanında tarımın da Türkiye’deki en önemli merkezlerinden biri olan Manavgat’ın adını nereden aldığını biliyor musunuz? İşte bu sorunun cevabı haberimizin içinde...
“MANAUA” MANAVGAT OLDU
Manavgat ilçesi adını Manaua’dan alır. Notitia Dignitatum adı verilen Roma İmparatorluğu kayıtlarında Manaua, piskoposluk makamı olarak geçer. Anadolu’yu bir uçtan bir uca dolaşan Arkeolog William Mitchell Ramsay, Piskoposluk makamı Manaua’ya Akseki’nin Kepez Köyü civarında yer verir. Manaua’nın piskoposluk merkezi olduğunu, 680 yılında Katenna (Akseki Gödene) piskoposluğu ile tek piskoposluk çatısı altında birleştiğini söyler.* Manavgat adını, Ramsay’ın piskoposluk merkezi olduğunu söylediği Manaua kasabasından alır. Yörenin yerli halkına “Manavlu” adı verilir, "Akseki tarafından geldikleri" rivayet edilirdi. Manaua, 1199 yılında Ermenice bir kaynakta Manavgat şeklinde görülür. “Gat” ekinin ne anlama geldiği bilinmiyor. Manavgat, ilk yerleşimcileri Manaua’dan gelenler olduğu için bu adı almış olmalı. Osmanlı döneminde idari birim olarak geçen Manavgat, 1220 yılında Selçuklu, 1472 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun idaresine geçer. Bugünkü Manavgat, Manavgat Çayı’nın karşılıklı yakalarında bulunan Pazarcı ve Düşenbe nahiyelerinin birleşmesiyle oluşmuştur.
KÜLTÜR VE TURİZM MERKEZİ
Manavgat’ın yerli ve yabancı konukların akınına uğrayan ziyaret yerleri arasında Manavgat Şelalesi ilk sırada yer alıyor. Tarihi tiyatrosu, Apollon Tapınağı, Vespasianus Anıtı, anıtsal çeşmesi ve müzesiyle Türkiye’nin ve dünyanın en tanınmış antik kentlerinden biri olan Side, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeyi beklemektedir. Manavgat’ın Dünya Mirası Listesi’ne girmeyi hak eden bir başka antik kenti Selge’dir. Tekne turlarıyla ünlü Manavgat Irmağı’nın denizle birleştiği Boğaz mevkii, dünyanın en güzel manzaralarından birine ev sahipliği yapar. Köprüçay ve Köprülü Kanyon, Türkiye’nin en önemli rafting merkezi. Tazı Kanyonu, muhteşem manzarası önünde fotoğraf çektirip sosyal medyada paylaşmak isteyenlerin akınına uğrayan bir kanyon. Manavgat’ın bir başka ünlü kanyonu derinliği 300 metreyi geçen, kanyoning meraklılarının uğrak yeri Ahmetler Kanyonu. Toros dağlarına kıvrıla büküle uzanan Yeşil Kanyon’u ile Oymapınar Baraj Gölü, tekne turu eşliğihde doğayla bütünleşmek isteyenlerin ziyaretgâhı.
*W. M. Ramsay, The Historical Geogeaphy of Asia Minor, S. 419