Mersin Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Mersin Zirve Dağcılık Spor Kulübü ve Kilikya Yolu Koruma ve Yaşatma Derneğinin işbirliğinde yaklaşık 5 yıl süren çalışma sonucu yürüyüşe açılan 550 kilometrelik 'Tarihi Kilikya Yolu'nun lansmanı MBB Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirildi. Kilikya Yolu Koruma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Durukan, sportif organizasyonlar ve kültürel amaçlı geziler için kullanılacak Kilikya Yolu projesinin 550 kilometrelik etabının 5 yıllık zorlu bir çalışma süresinin ardından resmen açıldığını söyledi.
HERMES, PROJENİN LOGOSU OLARAK SEÇİLDİ
Projenin teknik detayları hakkında kısa bilgiler veren Durukan, şöyle devam etti: "Hermes logosu mitolojiden seçildi. Hermes, mitolojide yolun ve yolcuların tanrısıdır, aynı zamanda tüccarların tanrısıdır. Antik yazarlardan Oppianos bize 'Korikos (Korykos) Hermes'in kentidir' der. Korikos, Kızkalesi'nin Antik Çağ'daki ismidir. Ve bütün bunların bileşkesi olarak biz Hermes'i bu projenin logosu olarak tercih ettik. 550 kilometrenin tamamı uluslararası standartlarda işaretlendi, doğayla uyumlu bilgi ve yön levhaları ile tanımlandı, internet ortamında da bilgi servisi yapıldı."
PROJE 4 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR
Proje kendi içinde 4 bölümde değerlendirilebileceğini vurgulayan Durukan, "Tarsus'tan başlayıp Gülek Kalesi'ne kadar uzanan Doğu kanadı İpekyolu olarak tanımlandı. Gülek Kalesi'nden Erdemli'nin kuzeyindeki Kızılgeçit'e kadar olan bölge Toros yolu olarak tanımlandı. Üçüncü bölüm Olba yolu olarak tanımlandı. Ve Silifke'den Tisan'a kadar olan coğrafya da Afrodit yolu olarak tanımlandı. Her ne kadar bir yol projesi olarak tanımlansa da aslında bunun çok ötesinde içeriğe sahiptir. Erdemli, Olba, Silifke, Kızkalesi arasında kalan bu coğrafya son derece zengin bir kültürel miras birikimine sahiptir. Kilikya Yolu projesi bu kültürel potansiyeli vitrine taşımayı amaçlayan çok önemli bir projedir" diye konuştu.