Antalya'nın Konyaaltı Sahili açıklarında kopmuş bir oltaya takılan küçük balığı yuttuktan sonra ucuna ıslak mendillerin takıldığı misinadan kurtulamayan nesli azalan türlerden lagos, bölgede dalış yapan Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu ile Sualtı Topluluğu üyeleri tarafından kurtarılıp, yaşam alanına bırakıldı.

YASAKLARA RAĞMEN AVLANMAYA DEVAM EDİLİYOR

Lagos balığı, yüksek ekonomik değeri sebebiyle zıpkın ve olta balıkçıları tarafından yoğun olarak avlanıyor. Son yıllarda popülasyonu hızla azalan lagos, Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) Kırmızı Listesi'nde yer alıyor. Özellikle üreme dönemi olan yaz aylarında avlanması yasaklanmış olan bu tür, av yasağı bulunmayan dönemlerde bile 50 santimetre altında avlanması yasaklandı.

KURTARMA OPERASYONU

Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu ve Sualtı Topluluğu üyeleri, Konyaaltı Sahili’nde yaptıkları bir dalış sırasında kopmuş bir oltaya takılan ve ucuna ıslak mendillerin takıldığı misinadan kurtulamayan bir lagos balığı ile karşılaştı. Balığı gören ekip, misinayı keserek lagosu kurtarıp, doğal yaşam alanına bırakıldı.

 

İNSAN KAYNAKLI TEHDİT: ISLAK MENDİLLER 

Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, ıslak mendillerin denizde kaybolmadığını ve deniz canlıları için büyük bir tehlike oluşturduğunu belirtti. Gökoğlu,

“Islak mendiller denizde parçalanmıyor. Ekosistem içerisinde kalıyor. Bunların yapısı plastik olduğu için mikroplastikler de oluşuyor” dedi.

Gökoğlu, oltaların ucuna takılan ıslak mendillerin deniz canlıları için büyük bir tehlike oluşturduğuna ve bu durumun doğal yaşamı olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

 

DENİZ EKOSİSTEMİ İÇİN UYARI

Prof. Dr. Gökoğlu, bu tür kirliliklerin deniz ekosistemine verdiği zararın boyutlarına dair uyarılarda bulunarak, doğal yaşamın korunmasının önemini vurguladı. Gökoğlu,

" Yurt dışında görüyoruz denizleri, sokakları pırıl pırıl. Bizim denizlerimizde canlılar resmen ölüme terk ediliyor" dedi. Denizlerdeki canlıların korunması gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: DHA