2023 genel seçimlerinde CHP'nin Gelecek Partisi kontenjanından milletvekili seçilen, Prof. Dr. Serap Yazıcı Özbudun’un Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) performansı, AK Parti’ye geçmesinin ardından dikkat çekici biçimde değişti. Muhalefet tarafındayken kamu yararına dair birçok konuda soru önergeleri sunan Özbudun, AK Parti’ye geçtikten sonra tek bir soru önergesi dahi vermedi.
AKTİF BİR HUKUKÇU MUHALEFET SİYASETÇİSİYDİ
Serap Yazıcı Özbudun, CHP, Gelecek Partisi ve Saadet Partisinde bulunduğu dönemde sık sık iktidarın uygulamalarını eleştiren açıklamalarıyla öne çıkıyordu. Altılı Masa’nın anayasa çalışmalarına katılan Özbudun, hukuk devleti vurgusuyla Türkiye İşçi Partisi (TİP) tutuklu Hatay Milletvekili Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesinden kamu bütçesinin şeffaflığına kadar birçok konuda eleştirel bir tutum sergilemişti.
HER İKİ AYDA BİR SORU ÖNERGESİ VERİYORDU
Gelecek Partisi’ndeyken Meclis arşivlerine göre her iki ayda bir soru önergesi sunan Özbudun’un gündeminde kamu tasarrufu, gençlerin eğitime erişimi ve bağış kampanyalarının şeffaflığı gibi konular vardı. Örneğin, 2 Ocak 2025’te THY filosuna dair bir önerge sunmuş, daha önce ise “Türkiye Tek Yürek” kampanyasındaki bağışların akıbeti ile üniversiteye kayıt yaptıramayan öğrencilerin durumunu Meclis’in ve ilgili bakanlığın gündemine taşımıştı.
AK PARTİ’YE GEÇTİ, ÖNERGELER SONA ERDİ
Ancak 23 Şubat 2025’te düzenlenen Ak Parti 8.Olağan Büyük Kongresi’nde Ak Partiye katılan Özbudun, bu tarihten itibaren hiçbir soru önergesi sunmadı. Bu durum, siyaset kamuoyunda ve seçmen nezdinde çeşitli soruları beraberinde getirdi. “Parti değişikliğiyle birlikte sorunlar da mı ortadan kalktı?” sorusu gündeme taşınırken, muhalefetteyken denetim mekanizmalarını işleten Özbudun’un, iktidar partisine geçince bu özelliğini neden terk ettiği merak ediliyor.
“GÖRÜŞLERİMDE HİÇBİR DEĞİŞİKLİK OLMADI”
26 Mart tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada ise Özbudun, siyasetteki pozisyon değişikliğine rağmen temel değerlerinden sapmadığını dile getirmişti. “Hukukun üstünlüğü, demokrasi ve insan haklarını” savunmak için akademiden siyasete geçtiğini belirten Özbudun, “Benim görüşlerimde hiçbir değişiklik olmadı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle bilgi ve birikimimden faydalanmak üzere AK Parti’ye katıldım” dedi. Eleştiriler ve sosyal medyadan hedef gösterilmesi karşısında sessiz kaldığını ifade eden Özbudun, Şu ana kadar sessiz kalmayı tercih ettim çünkü kimlerin kışkırttığını bilmediğim bir trol çetesi, sosyal medya hesaplarından ciddi hakaretlerde bulundular ve bunların içerisindeki 175 kişiye avukatlarım tarafından dava açıldı. Ben herhangi bir kutuplaşmanın tarafı olmak istemiyorum” sözleriyle kamuoyu mesajını verdi.