Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında 16 yaş altı çocukların sosyal medyaya girişini kısıtlamak için çalışma yaptıklarını söyledi. Bakan Uraloğlu çocukların daha iyi yetiştirilebilmesi için böyle bir karar aldıklarını belirterek, “Biz bir kere gençlerimize çocuklarımıza güveniyoruz. Asla bir güvensizlik ortamı yok. Ama bir taraftan çocuklarımızın daha iyi yetişebilmesine, odaklanmasına fırsat verme adına maalesef bazı bilgilerle de akıllarının karıştırılmaması noktasında bütün dünyada en gelişmiş ülkeden az gelişmiş ülkelere kadar birçok yapılan işler var. Bazı sosyal medyaların herkese kısıtlanmasından yasaklanmasına ya da belli yaş gruplarına kadar belli uygulamalar getiriliyor. Dolayısıyla biz de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız başta olmak üzere 16 yaş altındaki gençlerimize çocuklarımıza bunun erişimine engel koyalım dedik” dedi.
DİĞER ÜLKELERDEN ÖRNEK GÖSTERDİ
Dünyanın çeşitli ülkelerinde buna benzer yasaklar olduğuna dikkat çeken Bakan Abdulkadir Uraloğlu, “Çocuklarımız bu noktada daha çok eğitimine ve yetişmelerine zaman ayırsınlar istiyoruz. Bu uygulama sırasıyla; Belçika, ABD, İspanya, Hollanda, İtalya, Fransa, İrlanda, Yunanistan, Çin, Avustralya ve Mısır'da yasaklama değil de düzenlemeler yapıldı. Belçika'da Fransızca eğitim veren bazı okullarda akıllı telefonlar yasaklandı. Biz de telefonun yasaklanmasıyla ilgili bir konu gündemimizde yok. Ama okullardaki telefon kullanımıyla ilgili MEB'in bazı uygulamaları var. Bizim tamamen odaklandığımız 16 yaşın altındaki gençlerimizin çocuklarımızın sosyal medyaya girmemeleri üzerine bir çalışma” diye konuştu.
“BU KARARI DOĞRU BULMUYORUM”
16 yaşın altındaki çocuklara sosyal medya yasağı getirilmesi tartışılırken Psikolog Kadriye Tuğcu, ise bu durum hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Tuğçu 16 yaş altındaki çocukların sosyal medyaya girişinin kısıtlanmasını doğru bulmadığını belirterek, “Açıkçası ben alınan bu kararın çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Bu bir özgürlük kısıtlaması. 16 yaşın altındaki kişilerde bir bireydir. Bu yaşa gelen çocuklar belli bir oranda karar alma ve karar verme mekanizmasına sahiptir, kendilerine ait bir iradeleri vardır. Dolayısıyla burada 16 yaşındaki bir çocuğun sorumluğu ebeveynine aittir. Burada yapılması gereken çocuğu kısıtlamak değil ebeveynlere bilinç kazandırılması çok daha önemli. Çünkü bu gerçekçi olabilecek bir şey değil. Çocukları buradan uzaklaştırmazsınız. Bu çocuklar, sosyal medyayı kullanmak için çok daha farklı yollara sevk eder. Bu anlamda ben bu kararı doğru bulmuyorum” ifadelerini kullandı.