İnsan ilişkilerinin en büyük düşmanı olan sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle birlikte insanlar birebir iletişimlerde zorluk yaşamaya başladı. Özellikle pandemi döneminde evlere kapanarak sosyal medyaya olan ilginin artması, pandemi dönemi sonrasında da devam etti. Artık insanlar dışarıda birbirleriyle iletişim halinde olmak yerine ellerindeki telefonla iletişim kuruyor.

SOSYAL MEDYADA KURULAN İLİŞKİ GERÇEK DEĞİL

Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taha Karaman sosyal ilişkilerin insan psikolojisine faydalarının olduğunu belirterek,

“İnsanlar bilgisayarla, telefonla çok fazla haşır neşir olmaya başladı. Hatta Z kuşağı gerçekten böyle bir şeyin ortasında doğdu. Bu durum iletişimi aksatan bir faktör. İnsanlar bazen sosyal medyada daha rahat ilişki kurmaya başlıyor ancak sosyal medyadan kurduğu ilişki gerçek bir ilişki değil hiçbir zaman. Bunun yanında sosyal ilişkilerin azalması insanların ruhsal yapısını da çok fazla değişime uğratabilecek bir süreç. ” dedi.

SANAL ORTAMDA VAR OLMA ÇABASI

İnsanların sosyal hayatta var olamayıp sosyal medyada var olmaya çalıştığını söyleyen Karaman sözlerine şöyle devam etti:

“ Sosyal medya sanal bir ortam. İnsanların burada var olmaya çalışması çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmalarına sebep olacak. Artık insanlar sosyal medyada bir faaliyet yaptığı zaman bir eylem yapmış gibi davranıyor. Bu sokaktan ve insan ilişkilerinden kopmayı getiriyor.”

SOSYAL MEDYA MANİPÜLASYONLARI

Sosyal medyadaki linç kampanyalarına da değinen Karaman,

“Sosyal medya manipülasyonları da çok fazla. Kimin belirlediği belli olmayan bir takım kampanyalarla bir anda birilerini linç edebiliyorlar. Normalde hakkınızı aramak için sokağa çıkarsınız ama bu insanlar sosyal medyadan da aynı şeyi yaptığını yani eylem yaptığını düşünüyor. Gerçek bir eylem değil sanal bir eylem oluyor.” diye konuştu.

Muhabir: YEŞİM ERTAN