Şubat ayı neden diğer aylardan farklı olarak 28-29 günden oluşur? Şubat, neden 4 yılda bir 29 gün çekiyor? Bu soruların yanıtlarını bilim insanları cevap veriyor. Peki, Şubat ayının hikayesi nedir? İşte yanıtlar...

ARTIK YIL NEDİR? ARTIK GÜN NEDİR?

Dünya, Güneş etrafındaki fönüşünü 365 gün 6 saatte tamamlar. Bu 6 saatler takvimde birikir ve 4 yıln sonunda 24 saate denk gelir. Yani 1 günü oluşturur. Biriken bu güne de 'artık gün'  içerisinde bulunulan yıla da 'artık yıl' denir. Bugün kullandığımız Gregoryen takviminin kökeni Roma İmparatorluğu Juliues Caesar'ın, Mısır astronomi bilgini Sosigenes'e yaptırdığı 'Julyen' takvimidr. Julyen takviminde Şubat ayı yılın son ayıdır. 4 yılda 1 gelen bu artık gün, yılın son ayına yani Şubat ayına eklenmişti.

ŞUBAT AYI TAKVİME SONRADAN EKLENDİ

Şubat ayının batılı dillerdeki adları, Roma arınma Tanrıçası Februus'un adından geliyor. Roma takviminde, kış ayları aysız kabul ediliyordu ve bu nedenle Ocak ve Şubat ayları sonradan takvime eklendi. Numa Pompilius tarafından M.Ö. 700 lerde yapılan bu değişikliğin amacı takvimi standart kameri yıl ile aynı hizaya getirmekti. 

İMPARATOR JULİUS CAESAR’IN YAPTIRDIĞI TAKVİM

Şu anda kullanılan Gregoryen takviminin kökeni, Roma İmparatoru Julius Caesar’ın, Mısırlı astronomi bilgini Sosigenes’e yaptırdığı ‘Julyen’ takvimi. Julyen’e göre her yıl 6 artık saat oluşur ve bu saatler 4 yılın sonunda 1 gün meydana getirir. Ancak 366 sayısı 12’ye tam bölünemediği için bazı aylar 30 bazıları ise 31 gün olarak kabul görülür. Bundan dolayı da ‘July’ olarak bilinen temmuz ayı, Julius Caesar’ın adını taşıyarak 31 gün sürer. 

ŞUBAT AYINDAN 1 GÜN ALAN İMPARATOR

Caesar’dan sonra Roma İmparatorluğu’nun başına geçen Augustus da kendi adını bir aya verir. Fakat Ağustos (Augustus’un adından) ayının 30, Caesar’ın adını taşıyan Temmuz ayının 31 çekmesini hazmedemez ve kendi ismini taşıyan Ağustos ayının da 31 çekmesi için astronomlara takvim değişikliği yapmalarını emreder. Canlarını kurtarmak için imparatorun kulağa saçma gelen bu emrini yerine getiren astronomlar, şubattan bir günü alıp, ağustos ayına ekler. Böylece 29-30 gün çeken Şubat ayı 28-29 gün çekmeye başlar.

GOOGLE'DAN 29 ŞUBAT'A ÖZEL DOODLE

Artık gün olarak ifade edilen 29 Şubat arama motoru 'Google' tarafından da unutulmadı. Önemli günleri ve kişileri sayfasına taşıyan Google, artık yıl için (29 Şubat 2024) özel bir Doodle tasarladı. Artık gün Google ana sayfasında yerini aldı. 

Kaynak: HABER MERKEZİ