Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Nuri Büyükselçuk, yaklaşan buğday hasadı öncesinde tarım sektörünün karşı karşıya olduğu sorunları değerlendirdi. Son 65 yılın en kurak kış mevsimini geride bıraktıklarını belirten Büyükselçuk, Nisan ayının ilk haftalarında gelen yağışların çiftçiye moral verdiğini ancak hasat dönemi yağışlarının kalite kaybına neden olabileceği uyarısında bulundu.

VERİMLERDE CİDDİ DÜŞÜŞ

Büyükselçuk, Türkiye genelinde buğday ekim alanlarında yüzde 2 artış beklendiğini, ancak verimlerde ciddi düşüşler yaşandığını ifade etti. “Akdeniz Bölgesi’nde verim kaybı yüzde 7, Marmara’da ise yüzde 4 seviyesinde. Türkiye genelinde yüzde 7-8’lik bir düşüşle yaklaşık 19 milyon tonluk bir buğday hasadı bekleniyor” diyen Büyükselçuk, buğdayların yemlik sınıfa kaymasının sektörün genelini olumsuz etkilediğini vurguladı.

21 GÜNLÜK BİR KAYMA

İklim değişikliğinin etkilerine de değinen Büyükselçuk, dünya genelinde hasat dönemlerinde 21 günlük bir kayma yaşandığını belirtti. Sahil bölgelerinde şu an için bir sorun görünmediğini söyleyen Büyükselçuk, “Ancak hasat zamanı yağış olursa bu, verimi ve kaliteyi düşürür. Bu durum sadece üreticiyi değil, un sanayisini ve yem sektörünü de zincirleme etkiliyor” dedi.

TÜRKİYE EN PAHALI MISIRI TÜKETİYOR

Mısır ithalatında yaşanan gelişmelere de dikkat çeken Büyükselçuk, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) ithalata açtığı iki ayrı kontenjanın da kısa sürede dolduğunu belirtti. İkinci 1 milyon tonluk kontenjanın, Nisan ayı bitmeden dolduğunu belirten Büyükselçuk, "Türkiye şu anda dünyanın en pahalı mısırını ithal eden ülke konumunda. Ulusal Hububat Konseyi ve Yem Sanayicileri Derneği bile yeni bir ithalat kontenjanı açılmasını istiyor" şeklinde konuştu.

BUĞDAY FİYATLARI YÜKSELİYOR

Yem sektöründe yaklaşık 30 farklı hammaddenin kullanıldığını belirten Büyükselçuk, “Mısır fiyatlarındaki artış kepekten ayçiçek küspesine kadar tüm ürünleri etkiliyor. Bu da çiftçiyi yemlik buğdaya yönlendiriyor. Sonuç olarak buğday fiyatları da yükseliyor” dedi.

YÜZDE 40’A VARAN DÜŞÜŞ

Un sanayisinin de büyük zorluklar yaşadığını ifade eden Büyükselçuk, özellikle Irak pazarındaki daralma nedeniyle ihracatta yüzde 40’a varan düşüş yaşandığını söyledi. Büyükselçuk, iç pazarda ise talebin sınırlı olduğunu belirterek, birçok fabrikanın zararına çalıştığını dile getirdi.

KREDİ BULMAK ZORLAŞTI

Ekonomik istikrarsızlığın piyasaları derinden etkilediğini vurgulayan Büyükselçuk, Merkez Bankası’nın son bir yılda yaşadığı faiz değişikliklerinin iş dünyasını öngörülemez hale getirdiğini ifade etti. Büyükselçuk, “Kredi faizleri yüzde 54-60 bandına ulaştı. Kredi bulmak zorlaştı. Kurumsal kredi kartlarına dahi limit sınırlaması geliyor. Artık 1 haftalık planlarla ticaret yapılabiliyor” dedi.

KONKORDATO SAYILARINDA ARTIŞ

Yaşanan belirsizliklerin yatırım iştahını tamamen yok ettiğini belirten Büyükselçuk, karşılıksız çek ve konkordato sayılarında artış yaşandığını vurgulayarak, “Bir an önce ekonomik ve siyasi istikrar sağlanmalı” çağrısında bulundu.

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN