Genel seçimlerden sonra göreve gelir gelmez yaptığı ilk işler arasına "kamuda tasarruf genelgesi" yayınlamayı planlarına dahil eden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 17 Temmuz 2023’te kamu kurumlarına gönderilen genelgede deprem kaynaklı maliyetler haricinde tüm harcamaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiği belirtilerek, tasarruf takibinin tavizsiz sağlanacağını dile getirmişti. Bu genelge aynı zamanda 30 Haziran 2021 tarihli "Tasarruf Tedbirleri" konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'nin devamı niteliği taşıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, göreve geldiğinden beri kamuda nelerden tasarruf edileceği konusunda çalışmalar yürütülüyordu. Yapılan çalışmanın sonuçları 13 Mayıs 2024’de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kamuoyuna duyuruldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında kamuda tasarruf artış ve harcama kontrolü 2024’ün ikinci yarısından itibaren güçlü şekilde devreye gidecek.

SIKI BİR İZLEME VE DENETLEME DEVREDE

Şimşek ve Yılmaz’ın açıklamasına göre “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” ilk paket olmamakla birlikte, son paket olma özelliği de taşımıyor. İlerleyen süreçte kamu ihale reformu, KİT’lerde yönetişim reformu, vergide adalet ve etkinlik, kayıt dışılıkla mücadele gibi alanlarda yapılan çalışmaların kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor. Günümüze dek uygulanan tüm tedbirlere oranla "çok daha sıkı bir izleme ve denetleme" düzenini hayata geçirecek "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi" 8 başlık içeriyor. Kamuda tasarruf alanlarını simgeleyen bu başlıklar; taşıtlar, binalar, kamu istihdamı, idari yapılanmada etkinlik, yurt dışı geçici görevler, enerji ve atık yönetimi, haberleşme giderleri ve diğer cari harcamalar olarak karşımıza çıkıyor. 

DAHA ÇOK İŞ DAHA AZ PERSONEL ALIMI

Alınacak tedbirlerin birçok kesimi ilgilendirdiği "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi" içerisinde barındırdığı "Kamuda tasarruf-Kamu istihdamı" başlığı ile en çok Kamu Personeli Seçme Sınavı'na  (KPSS) girecek kesim üzerinde yankı uyandırdı. İstihdam sürecinin 3 yıl boyunca "tasarruf" kapsamında yapılacak olması, kamu personeli olmak isteyen geniş bir kitlenin "Memur alım sayısı düşecek mi?" sorusunu da beraberinde getirdi. Kamuda tasarruf-Kamu istihdamı, yeni personel istihdamının dışında destek personellerini içere maddeleri de kapsıyor. Destek personeli sayısının zaman içinde belirli program dahilinde azalması, az personel ile daha çok iş yapılacağını ve buna paralel olarak geniş planda daha az personel istihdamının yapılacağının sinyalini veriyor. 

"PERSONEL ALIM SAYFALARINI TAKİP EDİN"

KPSS'ye girecek memur adaylarının yanı sıra gündeme ilişkin gelişmeleri talip eden bir diğer kesimi ise sosyal medya hesaplarında sıklıkla karşımıza çıkan "Memur alımı", "Kamu personeli", "Memur alımları", "Personel alımları" sayfaları oluşturuyor. Kamu personeli olmak isteyenlere ihtiyaç duyulan ders notlarını, duyuruları, sınav takvimlerini paylaşan sayfalar, bu kez "Kamu alımlarında azalma olacak mı?" diye soran memur adaylarının yüreklerine su serpecek açıklamalara sayfalarında yer verdi. "Kamuda tasarruf-Kamu istihdamı" başlığı ile ilgili tüm gelişmeleri an be an takip ettiklerini kaydeden sayfalar, takipçilerine şu açıklama ile yanıt verdi:

"Kamuya memur alımlarında adayları üzen son dakika açıklaması geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı bu son dakika açıklaması ile kamuya yapılacak personel alımlarında 3 senelik bir süre ile kısıtlandığını ve  sadece emekli olan personellerin yerine yeni personel alımlarının yapılacağını söyledi. Tabi bu durum 3 sene boyunca hiç memur alımı yapılmayacağı anlamına gelmiyor. 3 sene boyunca sadece emekli olan personellerin yerine kamuya memur, personel ve işçi alımı yapılacak. Söz konusu işçi alımları yayınlandığında biz de uygulamalarımız üzerinden takipçilerimize haber vereceğiz."

"Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi" içerisinde yer alan "Kamu İstihdamı" başlığı şu tedbirleri kapsıyor:

* Kamuda yeni personel istihdamının emekli olanlarla sınırlandırılması (3 yıl)

* Toplam açıktan atama izin sayılarının Bütçe Kanunu'nda belirlenmesi

* Destek personeli sayısının zaman içinde belirli program dahilinde azaltılması

* Kamuda esnek ve uzaktan çalışma modellerinin geliştirilmesi

* Kamuda çalışanlar için yönetim kurulu ücretlerine "tavan sınır getirilmesi" aşan kısmın bütçeye gelir kaydedilmesi.  

Muhabir: DUYGU TEKİN