Siyaset Bilimci & Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çarkoğlu, Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) 2024 yılı faaliyet dönemi 7. Olağan Toplantısı’nın konuğu oldu. “Yerel Seçimler Sonrası Türkiye Siyaseti” konu başlığı ile 30 Nisan 2024 Salı günü gerçekleştirilen toplantıda "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ne dair açıklamalarda bulunan ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Özbek, “‘Bu program 21. yüzyıl teknolojisi gereklilikleri ile ne kadar bağdaşmaktadır?’ sorusunun cevabını eğitim sektörü ve bütün sivil toplum kuruluşları ciddi bir şekilde tartışmalıdır” dedi. 

"DÜNYA KAOTİK BELİRSİZLİK İÇERİSİNDE"

ANSİAD toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştiren ANSİAD Başkanı Ercan Özbek, ANSİAD olarak her zaman dünyada ve ülkemizdeki gelişmeleri yakından izlemeye, öngörmeye ve gerekli uyarıları yapmaya gayret ettiklerinin altını çizdi. Özbek, “Dünya, hızlı değişim sürecinin yarattığı kaotik belirsizlik içerisinde olduğu için öngörüde bulunmak giderek zorlaşıyor. 

ÖZBEK'DEN 'MAARİF MODELİ' DEĞERLENDİRMESİ

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ni değerlendiren Özbek, “Bu kadar hayati bir konuda taslağa ilişkin öneriler için bir hafta verilmiş. ‘Bu program 21. Yüzyıl teknolojisi gereklilikleri ile ne kadar bağdaşmaktadır?’ sorusunun cevabını eğitim sektörü ve bütün sivil toplum kuruluşları ciddi bir şekilde tartışmalıdır. Bu konuda Finlandiya, Çin gibi ülkelerin müfredatları incelenebilirdi” dedi. 

"BU İŞİ BİLİM İNSANLARINA BIRAKIN"

Toplantının başkanlığını yapan ANSİAD Üyesi & Antalya Bilim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Örnek, “Bizler biliyorsunuz son en az altı aydır seçimle yatıp seçimle kalkıyoruz. Ve siyaset üzerine konuşuyoruz. Seçimler tamamlanalı bir ay oldu ve şimdi de ne oldu, ne olacak, bu değişim bizi nereye götürür şeklinde kendi aramızda ve üniversitelerde sürekli tartışıyoruz. Aslında bu işi bilim insanlarına bırakmak ve onların topladığı veriler üzerine konuşmak çok daha sağlıklıdır” ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'DE DURUM İÇ AÇICI DEĞİL"

Prof. Dr. Ali Çarkoğlu, “Resim çok iç açıcı değil. Şu an Türkiye 1980’ler rejiminin düzeyine en yakın olduğu yılda bulunuyor. Buradaki bir çoğunuz 80’ler dönemini yaşamışsınızdır. O zamanlar askeri bir rejim vardı. Abdi İpekçi’nin önünde elinde silahla askerler beklerdi şu anda öyle bir durumda değiliz ama bir çok farklı gösterge ile değerlendirdiğiniz zaman o zamanki duruma yakın bir demokrasi skorumuz var” ifadelerini kullandı. 

"DEMOKRASİ KARNEMİZ SON DERECE KÖTÜ"

Çarkoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Burada birkaç tane farklı bir gelişim var. Biz dünya ortalamasının birkaç yıl gerisine düşmüşüz. Her zaman askeri rejim dönemlerinde aşağı iniyoruz. Askeri rejimden çıktıktan sonra tekrar yukarı çıkıyoruz. Fakat şu anda asgari rejim yok ve biz dünya ortalamasının gitgide altına iniyoruz. Bu açıdan ilk defa dünya ortalamasının altına düştüğümüz yıl 2010 senesidir. 2010 yılından günümüze kadarki dönemde ortalamanın oldukça altındayız. Peki bu aşağıda kimler var? Kuzey Kore, Suriye, Yemen, Suudi Arabistan, Tacikistan gibi ülkeler. Bize yakın ülkeler ise Belarus, Bangladeş, Kongo, Somali gibi yerler. Elimizdeki demokrasi karnemiz son derece kötü.” 

"TÜRKİYE'DE MERKEZ SİYASET ÇÖKMÜŞTÜR"

Türkiye’nin 1990’larda tıkanmış bir ülke olduğuna dikkat çeken Çarkoğlu, nedenlerini şu şekilde açıkladı, “Niye tıkanmış bir ülkeydi? Bir taraftan terör yükseliyordu. 1994 yılında yaşanan ekonomik krizi hatırlayanlarınız olacaktır. Arkasından 1999 depremi gerçekleşti. Depremden sonra 2001 ekonomik krizi geldi. 2001 krizinde Kemal Derviş apar topar geldi ve ekonomiye bir düzen vermeye çalıştı ve bunun sonucu olarak da Türkiye’de merkez siyaset çökmüştür. Bu tarihi çöküş bir dönüm noktasıydı.  Bu dönüm noktasını Adalet ve Kalkınma Partisi çok iyi bir fırsat olarak değerlendirdi. Gerek ekonomi de gerek Avrupa birliği ve demokratikleşme anlamında gerekse dış politikada. Fikri açıdan bence Ak Parti, Turgut Özal dönemi ile karşılaştırılabilecek kadar önemli bir dönüm noktası yakaladı. Bu Ak Parti’nin başarı karnesidir”  

"DEMOKRATİKLEŞME AÇILIMLARI ARTIK HİÇ KONUŞULMUYOR"

Çarkoğlu, “Fakat son 14 senedir bu karnedeki gelişimleri ve başarıları uzun zamandır konuşmuyoruz. Neden çünkü ben ekonomide artık piyasa prensiplerinin işlemediği kanaatindeyim. Dolayısıyla bu sadece para piyasası ile alakalı bir konuda değil pek çok alanda rekabet şartlarının işlemediğini görüyoruz. Bunu ekonomi alanındaki geri düşüş anlamında söylüyorum. Demokratikleşme açılımları ise artık hiç konuşulmuyor. Hatırlarsanız bir Kürt açılımı bir Alevi açılımı vardı bunları artık duymuyoruz. Maalesef Türkiye akademik tartışmalarda artık bir demokrasi olarak kabul görmüyor” dedi. 

“ANSİAD 7. Olağan Toplantısı” ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Özbek’in toplantının başkanlığını yapan ANSİAD Üyesi & Antalya Bilim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Örnek ile birlikte konuğumuz Siyaset Bilimci & Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çarkoğlu’na günün anısına “Triskeles” hediye etmesinin ardından sona erdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ