Eğitim hayatı devam eden ve aynı zamanda ekonomik olarak bağımsızlığını kazanmak isteyen öğrenciler tarafından memur olma konusu merak ediliyor.

Üniversite okurken memur olmak hakkında tüm detaylar yazımızda…

Üniversite Okurken Memur Olmak Mümkün Mü?

Günümüzde birçok öğrenci ekonomik anlamda yaşadığı zorluklarla beraber eğitim aldığı dönemde çalışmayı da tercih ediyor.

Bu konuda üniversite okurken memur olmak akla gelen ilk seçeneklerden biri. Peki, üniversite okuyan biri memur olabilir mi?

Hem çalışıp hem okumak isteyen öğrenciler tarafından merak edilen bu sorunun cevabı ise evet. Bazı şartların sağlanması durumunda üniversite okurken memur olmak mümkündür.

Bu kapsamda girmeniz gereken KPSS türü, alınan puanlarla beraber hangi kamu mesleklerinin seçilebileceği detaylı araştırılması gereken bir konudur.

Üniversite okurken memur olmak için tercih edebileceğiniz 3 farklı yöntemi beraber inceleyelim…

Üniversite Okurken Nasıl Memur Olunur?

Hem memur olup hem okumak mümkün mü sorusu, okurken gelir elde etmek durumunda olan öğrenciler tarafından yanıt aranan bir soru.

Kamu personeli olmak ve memur olarak atanmak için bilindiği üzere KPSS sınavına girmek gerekiyor. Bunun için ortaöğretim, ön lisans veya lisans sınavlarından biri tercih edilebilir.

Üniversite okurken memur olmak için tercih edebileceğiniz yöntemler şu şekildedir:

  • KPSS Ortaöğretim Puanı ile Atanmak
  • KPSS Ön Lisans Puanı ile Atanmak
  • İkinci Öğretim Lisans Programlarını Tercih Etmek

Listelediğimiz bu yöntemleri beraber inceleyelim…

KPSS Ortaöğretim Puanı ile Atanmak

Üniversite okurken hangi KPSS’ye girilir sorusunun ilk yanıtı ortaöğretim sınavı. Lisans eğitiminin devam ettiği dönemde öğrenciler henüz lise mezunu sayılmaktadır.

KPSS ise sahip olunan son diploma üzerinden gerçekleştirilen bir sınavdır. Bu sebeple üniversite öğrencisiyken KPSS Ortaöğretim sınavına girebilir ve aldığınız puanla başvuru yaparak atanabilirsiniz.

Lisans eğitim programına yerleşilen yıl KPSS sınavına girmeniz ve başarı elde etmeniz durumunda ilgili mesleklere atanma gerçekleşir.

Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta 7/24 çalışma esasına dayalı çalışan kamu mesleklerine öncelik verilmesidir. Bunun nedeni ise ders saatlerinin genellikle gündüz saatlerinde denk gelmesi ve çakışma durumudur.

Üniversite öğrencilerinin memur olması durumu Anayasa ile garanti altına alınmış bir süreçtir. Yine de sıkıntı yaşamamak adına 7/24 çalışma esaslı mesleklerin tercih edilmedi faydalı olacaktır.

KPSS Ortaöğretim mesleklerinden bazıları şu şekildedir:

  • KYK Yurt Memuru
  • Ambulans Şoförü
  • Ortaöğretim Sağlık Meslekleri
  • Zabıtalık
  • İnfaz Koruma Memurluğu

Universite Okurken Memur Olmak 2

KPSS Ön Lisans Puanı ile Atanmak

Üniversite öğrencileri için memur olma konusunda bir diğer seçenek ise KPSS Ön Lisans sınavıdır. Bilindiği üzere lisans programına yerleşmeniz durumunda açık öğretim programlarına sınavsız kayıt olabilirsiniz.

Bu seçenekte ön lisans programı süresi olan 2 yılın başarıyla tamamlanması ve diplomanın alınmadı durumunda, KPSS Ön Lisans sınavına girebilir ve atanabilirsiniz.

Lisans eğitimi süresinde memur olan birçok kişi bu yöntemi tercih etmektedir. Lisans ve ön lisans eğitimine aynı anda başlamanız durumunda 3. Sınıftayken atanabilir ve çalışmaya başlayabilirsiniz.

İkinci Öğretim Lisans Programlarını Tercih Etmek

Üniversite okurken memur olmak isteyenler için önemli olan konunun çalışma ve ders saatlerinin çakışmaması olduğunu ifade etmiştik.

KPSS Ortaöğretim veya KPSS Ön Lisans sınavlarına girerek memur olmanız durumunda üniversite eğitimini aksatmamak için çakışmayı önlemek adına 7/24 çalışma esasına dayalı mesleklerin seçilmesi gerekmektedir.

Bu sebeple üniversite okurken KPSS ile memur olmak istiyorsanız lisans tercihi yaparken ikinci öğretim programlarına yönelmek mantıklı bir seçenek olabilir.

Atamanız gerçekleştikten sonra gündüz mesleğinizi yapabilir, iş çıkışında ise eğitiminize devam edebilirsiniz.

Universite Okurken Memur Olmak 3

Üniversite Okurken Memur Olmak Hakkında

Okurken çalışmak konusunun belirli avantaj ve dezavantajları da beraberinde getirdiğini söyleyebiliriz. Şüpheniz üniversite okurken memur olmak maaş konusunda ekonomik olarak en büyük katkıyı sağlamaktadır.

Fakat hem okuma hem çalışma sürecinin aynı anda yaşanması bazı zorlu durumları da beraberinde getirmektedir.

Üniversite okurken memur olmanın avantajları şu şekildedir:

  • Maddi güvence
  • Ekonomik özgürlük
  • İş tecrübesi
  • Kariyer olanakları
  • Sigorta ve emeklilik gibi haklar
  • Özlük hakları

Üniversite okurken memur olmanın dezavantajları şu şekildedir:

  • Zaman yönetimi sorunu
  • Sosyal hayatın azalması
  • Lisans eğitiminin olumsuz etkilenmesi
  • Fiziksel ve psikolojik olarak yıpranma

Sık Sorulan Sorular

Merak edilen üniversite okurken memurluk konusunda detayları paylaştıktan sonra sık sorulan sorulara bakalım:

Üniversite okurken atanırsam ne olur?

Eğitiminiz devam ederken gereken sınavlara girip başarı elde etmeniz durumunda atamanız gerçekleştirilir ve memur olarak çalışmaya başlayabilirsiniz.

Üniversite okurken hangi KPSS'ye girilir?

Lisans eğitimi alırken atanmak için KPSS Ortaöğretim ve KPSS Ön Lisans sınavlarından birini tercih edebilirsiniz.

2 yıllık üniversite okurken KPSS’ye girebilir miyim?

Evet, ön lisans programı kapsamında eğitim alırken de KPSS’ye girebilirsiniz. Fakat atamanız diplomanızı aldıktan sonra yapılmaktadır.

Bu yazımızda üniversite öğrencileri için memur olma konusunda merak edilen tüm detayları sizinle paylaştık. Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz…

Kaynak: HABER MERKEZİ