Öğrenci Veli Derneği (VELİ-DER) Antalya Şubesi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na ilişkin yaptığı açıklamada, çocukların eğitim, sağlık gibi temel haklarının tehdit altında olduğu ifade etti. VELİ-DER, çocuk işçiliği, erken yaşta evlilik, şiddet, istismar ve ayrımcı uygulamalara karşı uyarı yaparak son yıllarda Türkiye’deki çocuk yoksulluğunun hızına dikkat çekti.
ÇOCUKLAR EĞİTİMDEN MAHRUM BIRAKILIYOR
VELİ-DER, açıklamasında çocukların erken yaşta evlendirilmeleri ve çalıştırılmaları gibi sorunların her geçen gün arttığını belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılında 20 bin 779 kız çocuğunun çocuk yaşta evlendirildiği açıklandı. Dernek, çocukların eğitimden mahrum bırakılmalarının ve erken yaşta evlendirilerek hayatlarının karartılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Türkiye, OECD ülkeleri arasında çocuk yoksulluğunda ilk sırada olduğunu belirten VELİ-DER, “Son yıllarda çok hızlı artan yoksullaşma süreci öncelikle en kırılgan grup olan çocuklarımızı vurmuştur. Çocuklarımızın önemli bir bölümü yetersiz beslenme sorunu yaşamakta, bu durum çocuklarımızın fiziki ve zihinsel gelişimi üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır.” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE, ÇOCUK HAKLARININ YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMİYOR”
Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne taraf olduğu ancak sözleşme gereği çocuklara olan yükümlülüklerin yerine getirilmediğini belirten dernek açıklamasında, “Çocuğun yüksek yararı, yaşama ve gelişme hakkı, katılım hakkı, ayrım gözetmeme, güvenli bir ortamda büyüme hakkı ve benzeri temel ilkeler üzerinden belirlenen yükümlüklerinin büyük bölümünü yerine getirmemektedir. Çocuklarımız eğitim biliminin evrensel ilkeleri üzerinden değil, dini kural ve referanslara göre eğitilmeye çalışılmaktadır. Düşünen, eleştiren, sorgulayan değil, düşünmeden, sorgulamadan yaşayan bir nesil yetiştirilmek en temel devlet politikası olarak karşımıza çıkmaktadır.” denildi.
"ÇEKİNCELİ MADDELER DERHAL KALDIRILMALIDIR"
VELİ-DER Antalya Şube Başkanı Tülin Koç, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Çocuklarımızın çocukluklarını yaşayabilmelerini sağlamak, onları her türlü fiziksel, duygusal, ekonomik ve cinsel istismardan korumak; anne, baba ve çocukların bakımıyla yükümlü olanların yanı sıra devlet ve toplumun en temel ortak sorumluluğudur. Bu nedenle Türkiye’nin de imzaladığı Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi doğrultusunda demokratik, eşit ve özgürlükçü politikalar üretilmeli ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne konulan çekinceli maddeler derhal kaldırılmalıdır.”
“GELECEK KAYGISI DUYMADAN BİR GELECEK”
VELİ-DER Şube Başkanı Tülin Koç, çocukların eşit ve adil bir ülkede gelecek kaygısı duymadan yaşayabilmesi için çağrıda bulunarak sözlerini şöyle tamamladı: “Başta çocuklarımız olmak üzere, herkes için eşitliğin, özgürlüğün, barışın ve kardeşliğin hâkim olduğu, bağımsız, eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik bir Türkiye'de tüm çocukların yatağa aç yatmadığı, eğitim ve sağlık hakkından eşit koşullarda yararlandığı, hiçbir tehlike ve tehdide, tacize maruz kalmadan, gelecek kaygısı duymadan sağlıklı ve güvenli bir ortamda çocukluğunu yaşayabildiği bir dünya umuduyla,
Öğrenci Veli Deneği olarak, daha umutlu bir gelecek için; tüm toplumu, çocuklarımızın en temel haklarından olan kamusal, nitelikli, parasız, cinsiyet eşitlikçi, laik, bilimsel eğitim hakkına sahip çıkmaya, çocuk işçiliği ve evliliği ile mücadeleye, okul öncesinden üniversiteye; okullarda bir öğün yemek ve temiz su en temel haktır demeye çağırıyoruz. Dünyanın tek Çocuk Bayramı'nı bizlere armağan eden Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyor, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı kutluyoruz.”