Antalya'nın Demre ilçesine bağlı Gökyazı Mahallesi'nde yer alan Aziz Nikolaos Kilisesi, bilinen adıyla "Noel Baba", Hristiyanlar için büyük bir öneme sahiptir. Orta Çağ'dan itibaren bir haç merkezi olarak kabul edilen kilise, bugün de Hristiyanların büyük ilgisini çekiyor.

UNESCO LİSTESİNDEKİ KILISE

1989 yılından bu yana kazı çalışmalarının devam ettiği Aziz Nikolaos Kilisesi, 23 yılını Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Geçici Listesi'nde tamamlamıştır. Bu özelliğiyle inanç turizmi açısından büyük bir rol oynamaktadır.

ORTA BİZANS İZLERİ TAŞIYAN MİMARİ

Myra Antik Kenti'nin bir parçası olan kilise ve anıt müzesi, mimari üslubu ve süslemeleriyle orta Bizans dönemini yansıtmaktadır. Milattan sonra 4. yüzyılda bazilika formunda inşa edilen kilise, duvarlarında Hristiyanlıkla ilgili kararların alındığı konsil sahnelerini canlandıran duvar resimleriyle büyük beğeni topluyor.

AZİZ NİKOLAOS'UN HAYATI VE MİRASI

Aziz Nikolaos, milattan sonra 3. yüzyılda Patara'da doğmuş zengin bir tüccarın oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Dini eğitimini Demre'de alan Aziz Nikolaos, iyilikleriyle tanınan bir figür olmuş ve ölümünün ardından bölgede gömülmüştür. Müze Müdürü Nilüfer Sezgin, kilisenin tarihine ışık tutan bu bilgileri aktardı.

RESTORASYON VE ÇEVRE DÜZENLEMESİ

Sezgin, kilisenin son iki yılda restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları geçirdiğini belirtti. Bu çalışmaların kiliseyi kapatmadan gerçekleştiğini ve ikonların iyileştirildiğini dile getirdi.

Sezgin, "Aziz Nikolaos Anıt Müzesi, bölgemizde en çok ziyaretçi alan ören yeri. 700 binli rakamları gördük, pandemide ziyaretçi sayısında azalma oldu ama bu sene 450 bin ziyaretçiyi ağırladık, ziyaretçi sayısı çok hızla artıyor. 1 milyon rakamlarına ulaşmak hiç de zor değil. Çünkü inanılmaz talep var. Rusya'dan, Yunanistan'dan Avrupa'daki pek çok ülkeden ziyaretçimiz var." dedi.

Sezgin, ayrıca yerli turistlerin de kiliseye olan ilgisinin yüksek olduğunu belirtti.

Kaynak: AA