Antalya’nın Kumluca ilçesinde üreticiler, altın renkli zeytinyağlarına kavuştu. Yılın ilk sıkım töreni ile bereketli toprakların en doğal zeytin yağı sofralarda buluşuyor.
SEZONUN İLK SIKIMI
Kumluca Ziraat Odası bünyesinde faaliyet gösteren zeytinyağı sıkım fabrikasında, sezonun ilk sıkımı için özel bir tören düzenlendi. Çiftçiler, dua ile hasat ettikleri zeytinleri fabrikaya getirerek ilk sıkımı yaptırdı.
FABRİKADA HAREKETLİ GÜNLER
Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, fabrikada günlük sıkma kapasitesinin 200 tona çıkartıldığını ve hareketli günlerin başladığını belirtti. Kökce, geçen yıl 550 ton sıkım yapılan fabrikada, bu yıl ürün rekoltesinin düşük olması nedeniyle 350 ton civarında zeytinyağı sıkmayı hedeflediklerini dile getirdi. Başkan Kökçe,
"Bu yıl iklim koşullarına bağlı olarak zeytin rekoltemiz geçen yıla göre düşük. Bundan dolayı geçen yıla oranla zeytin yağının yüzde 30 düşük olacağını tahmin ediyoruz. İnşallah güzel bir sezon geçirir, çiftçilerimiz zeytinlerinden emeklerini karşılığı olan yağları alırlar" dedi.

ZEYTİN AĞAÇLARI VE KALİTE
Kumluca’da 15 bin dekar alanda bulunan zeytin ağaçları, bölge ekonomisi için büyük bir önem taşıyor. Başkan Kökce, üreticilere hasat ettikleri zeytini yağ kalitesi düşmemesi için iki, üç gün içinde tesise getirmeleri gerektiğini hatırlattı. Bu özel bölgede, emek ve doğanın bir araya geldiği bu doğal ürün, sağlık ve lezzet arayanların tercihi olmaya devam ediyor. Kumluca zeytinyağı, hem yerel halkın sofralarını zenginleştiriyor hem de ilçenin ekonomisine katkı sağlıyor.