Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Yönetim Kurulu, 212 Sayılı Basın İş Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 10 Ocak 1961'in yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, basın sektörünün yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Açıklamada, 10 Ocak'ın basın çalışanlarına önemli sosyal haklar ve iş güvencesi sağlayan Basın İş Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarih olduğu hatırlatılarak, gelinen noktada bu günün bayram olarak değil dayanışma günü olarak anıldığı ifade edildi.

"GAZETECİLER DÜŞÜK ÜCRETLERLE DAHİ İŞ BULMAKTA ZORLANIYORLAR"

Birer birer kapanan gazete işletmeleri, ağır ekonomik şartlar altında yayın yapmaya çalışan radyo ve televizyon kanalları ile Anadolu basını aleyhinde işleyen internet haberciliği modelinin, sağlıklı bir basın yapısının sürdürülebilirliğini zorlaştırdığına dikkat çekildi. Bu olumsuzlukların çok sayıda gazetecinin işsiz kalmasına yol açtığı özellikle Anadolu'da çalışan gazetecilerin düşük ücretlerle dahi iş bulmakta zorlandığı vurgulandı.

"BASIN MESLEK YASASI ÇIKARTILMALI"

Basın ve ifade özgürlüğü alanında yaşanan hak kayıplarına da değinilen açıklamada, gazetecilerin mesleklerini yapmaktan çok adliye koridorlarında vakit geçirmek zorunda kaldığı belirtildi. Sosyal medya platformlarında gazetecilik eğitimi ve meslek disiplini olmadan yapılan paylaşımların ise mesleğin itibarını zedelediği ifade edildi. Açıklamada ayrıca, içinde "gazeteci", "basın" ve "medya" kelimeleri geçen ancak meslekle ilgisi olmayan bazı yapıların gazeteciliğin saygınlığına zarar verdiği belirtilerek, Basın Meslek Yasası'nın çıkarılması, basın ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması ve basın kuruluşlarının ekonomik sorunlarına çözüm üretilmesi için TBMM'ye çağrıda bulundu.

Tüm olumsuz koşullara rağmen kamu yararını gözeten, demokrasiye katkı sunan basın emekçilerinin varlığının umut verdiği vurgulanan açıklama, "Basın ve ifade özgürlüğü gazetecilerin hakkıdır ve bu haktan vazgeçilemez. 10 Ocak günlerini yeniden bayram olarak kutlamayı diliyoruz" ifadeleriyle son buldu.

Muhabir: AYŞEM SİCİM