İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, trafik güvenliğine dikkat çekmek ve kırmızı ışık ihlallerine tepki göstermek amacıyla sosyal medya hesabından çarpıcı bir paylaşımda bulundu. Bakan Yerlikaya, 2024 yılında "Kırmızı Işık İhlali" nedeniyle maalesef 137 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirterek, 2025 yılında da insan canını hiçe sayarak kırmızı ışıkta durmayıp hızla geçen araçların olduğunu vurguladı.

Yerlikaya, paylaştığı bir videoda, kırmızı ışık ihlali yapan bir aracın çarpmasından son anda kurtulan çocukları göstererek isyanını dile getirdi. Yerlikaya, "Videoda gördüğünüz gibi çocuklarımız son anda ezilmekten kurtuldu. Kırmızı ışıkta geçen sürücü ya çocuklarımıza çarpsaydı ya çocuklarımız ölseydi? Onların annesi ve babasına ne diyecektik? Ateş düştüğü yeri yakıyor" ifadelerini kullandı.

YENİ TRAFİK KANUNU TEKLİFİ VE CEZALAR

Bakan Yerlikaya, İstanbul'un Arnavutköy ilçesinde kırmızı ışıkta geçerek trafik güvenliğini tehlikeye düşüren S.C. ve D.G. isimli sürücülerin yakalandığını bildirdi. Yerlikaya, "Bizden kaçamadılar ama ya kaza yapsalardı?" diyerek bu tür sorumsuzlukların sonuçlarına dikkat çekti.

Bakan Yerlikaya, ayrıca hazırlanan Yeni Trafik Kanunu Teklifi ile kırmızı ışıkta geçme ihlallerine getirilecek ağır yaptırımları da duyurdu:

  • 3. kez ihlalde sürücü belgesi 30 gün geri alınacak.

  • 4. kez ihlalde sürücü belgesi 60 gün geri alınacak.

  • 5. kez ihlalde sürücü belgesi 90 gün geri alınacak.

  • 6. kez ihlalde ise sürücü belgeleri iptal edilecek.

"HAYATA KAST EDEN BİR SORUMSUZLUKTUR"

Ali Yerlikaya, kırmızı ışıkta geçmenin yalnızca bir kural ihlali değil, aynı zamanda vatandaşların hayatına kast eden bir sorumsuzluk olduğunun altını çizdi. Trafik ışıklarının herkes için güvenlik anlamına geldiğini belirten Bakan Yerlikaya, bu tür davranışlarda bulunan sürücülerin görülmesi durumunda vatandaşları 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirmeye davet etti ve "Biz Gereğini Yaparız!" diyerek kararlılık mesajı verdi.

Muhabir: TAHSİN CAN ÖNALP