Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılının Nisan ayında Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları dahil istatistikleri yayınladı. Yayınlanan verilerde; Euro, mevduat faizi, dolar, DİBS (Devlet Borçlanma Senetleri), borsa ve külçe altının aylık reel getiri oranları hesaplandı. Açıklanan rakamlara göre nisan ayında en çok reel getiri altında oldu.

ALTIN KAZANDIRDI

TÜİK’in açıkladığı verilere göre; aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) indirgendiğinde yüzde 8,80, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) indirgendiğinde ise yüzde 8,54 oranlarıyla külçe altında oldu. Altının ardından vatandaşların en çok reel getiri sağlayan yatırım aracı ise Euro’da oldu. Euro, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4,07, TÜFE indirgendiğin ise yüzde 3,83 ile vatandaşlara önemli bir gelir sağladı.

Altınlar-2

DOLAR VE BORSA ZARAR ETTİRDİ

Dolar ve borsa ise vatandaşlara kaybettirdi. Dolar, Yİ-ÜFE indirgendiğinde -0,03, TÜFE indirgendiğin ise yüzde -0,26 ile vatandaşların parasının eksilmesine neden oldu. Dolarda durum böyle olsa da borsaya yatırım yapanlar ise daha büyük kayıplar yaşadı. Borsa, 2025’in Nisan ayında Yİ-ÜFE indirgendiğinde -9,93, TÜFE indirgendiğin ise yüzde -10,14 ile vatandaşların büyük bir zarar yaşamasına neden oldu.

Dolar Foto

DİBS’LER DİBİ GÖRDÜ

Borsa ve doların haricinde Devlet Borçlanama Senetleri de vatandaşlara ağır mali kayıplar yaşattı. DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde -7,39, TÜFE indirgendiğinde ise yüzde -7,60 oranında bir zarar yol açtı.

FAİZ NE GÜLDÜRDÜ NE ÜZDÜ

Mevduat faizi ise 2025’in Nisan ayında ne üzdü ne de vatandaşların yüzünü güldürdü. Mevduat Faizi Yİ-ÜFE indirgendiğinde yüzde 0,44 oranında TÜFE indirgendiğin ise yüzde 0,20 oranında bir getiri sağladı. Altın ve Euro değerleri baz alındığında faiz zarar vermese de büyük bir getiri de sağlamadığı gözlemlendi.

Kredi Faiz Oranı 1

Muhabir: Tahsin CAN ÖNALP