Mersin’in Anamur ilçesi sahilinde ilçe belediyesi tarafından yürütülen park düzenleme çalışmasının durdurulmasını talep eden vatandaşlar, konuyla ilgili kurumlara yazılı başvuruda bulundu. Caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının yuvalama kumsalı olan bölgede kafeterya, büfe ve gölgeliklerin yapılacağı vurgulanan başvuruda, düzenlemenin ulusal ve uluslararası mevzuata aykırı olduğu belirtilerek durdurulması talep edildi. İlçe Kaymakamlığı ve Anamur Belediyesi başta olmak üzere DKMP 7. Bölge Müdürlüğü ile Çevre Bakanlığı’na iletilen başvuruların ardından konuyla ilgili suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.

CARETTA CARETTALARIN YUVALAMA ALANI

Anamur İskele Mahallesi sahilinde bulunan Dragon Parkı’nda düzenleme başlatan Anamur Belediyesi’nin çalışması tepki çekti. Caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olan sahildeki park düzenlemesinde bazı ağaçların kesilerek beton malzeme kullandığını dile getiren vatandaşlar, Anamur Kaymakamlığı ve ilçe belediyesi olmak üzere ilgili kamu kurumlarına yazılı başvuru yaparak çalışmanın durdurulmasını talep etti.

MİLLİ PARKLAR VE ÇEVRE BAKANLIĞINA DA BAŞVURU YAPILDI

Tarım ve Orman Bakanlığı DKMP 7. Bölge Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yapılan başvuru dilekçesinde, şöyle denildi: “Belediye Başkanlığında yapılan görüşmede yetkililer, belediyenin parktaki çalışmaları sonucu parkı çevreleyen yürüyüş parkurunun genişletileceği, yeni parkurun 2 metrelik bisiklet yolu, 3 metrelik yürüyüş parkuru olmak üzere 5,5 m genişlikte düzenleneceğini, Dragon Parkı’nda 6 m2’lik büfe ve 4 m2’lik tuvaletten oluşan 10 m2 kapalı alana sahip beş kafe oluşturulduğunu, bu kafelere de 100 m2’lik açılır kapanır camekânlı bir alan oluşturacağı, böylelikle de park içinde kafelere 110 m2’lik bir alanın tahsis edildiğini, ifade etmişlerdir.”

KORUMA ALTINDAKİ SAHİLİN İLK 65 METRESİNDE YAPILAŞMA YASAĞI VAR

Söz konusu sahilin mutlak korunması gereken alan niteliğinde olduğu hatırlatılan dilekçede, ulusal ve uluslararası koruma mevzuatlarına atıfta bulunularak şu ifadelere yer verildi: “2009/10 sayılı Genelge kapsamında ‘ilk 65 metrelik 1. Koruma Bölgesi içerisinde hiçbir yapı (tesis, büfe, kafeterya, çay ocağı vb.) tesislerin yapılamaz’ yönünde düzenleme bulunmaktadır. BERN Sözleşmesi 2019/5 Sayılı ‘Anamur Deniz Kaplumbağaları Yuvalama Kumsalı Tavsiye Kararları’ kapsamında; Türkiye Hükümetine, ilgili olduğu durumlarda yerel ve bölgesel yetkililerle iş birliği içinde birtakım adımları atmasını tavsiye etmiş olup, bu tavsiyeler arasında; deniz kaplumbağası yuvalama alanlarını kesintisiz ve başarılı şekilde korunmasını sağlamak için 2. Etap ve 3. Etap gelişim planlarını göz geçirmek ve bu planların gerçekten gerekli olup olmadığını değerlendirmek; 2 ve 3 etabın devamında kıyı rehabilitasyonu projesinde ışıklandırma ile ilgili gerekli tedbirlerin alınması hususu da yer almaktadır.

ANAMUR BELEDİYESİ HAKKINDA BERN’DE ŞİKÂYET DOSYASI VAR

Bilindiği üzere, Anamur Belediyesi’nin sahil projesi yapımı sırasında iç hukuk kuralları ile uluslararası sözleşmelere aykırı nitelikteki faaliyetlerle ilgili olarak yapılan şikâyet sonucunda, uluslararası Bern Konseyi'nde açılmış bir dosya bulunmaktadır. Anamur Belediyesi’nce Dragon parkındaki yapılan faaliyetlerle ilgili olarak, Bern Konseyinde yeni bir soruşturmaya mahal verilmemesi amacıyla uluslararası sözleşmelerle IUCN tarafından da korunan, habitat ve deniz ekosistemi için oldukça büyük önem taşıyan deniz kaplumbağalarının yuvalama ve yumurtlama alanlarına zarar verme riski taşıyan parktaki çalışmalar için gerekli izinlerin alınıp alınmadığının tespitini, çalışmaların ulusal ve uluslararası mevzuata uygun olup olmadığının denetlenmesini, çalışmaların mevzuata aykırılık taşıdığının belirlenmesi halinde derhal durdurulmasını için gereken işlemlerin yapılamasını arz ve talep ederiz.”

TAHRİBATLA İLGİLİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Anamur Belediye Başkanı CHP’li Durmuş Deniz ile de bir görüşme yapan vatandaşlar, bu görüşmeden olumlu sonuç alamadıklarını belirtti. Sahildeki tahribatın durdurulması için ilgili kamu kurumlarına yazılı başvuruda bulunan vatandaşlar, konuyla ilgili adli soruşturma başlatılması amacıyla Savcılığa suç duyurusunda bulunulacağını dile getirdi. Anamur Belediyesi ise düzenlemeyle ilgili yaptığı videolu paylaşımda, yapılan çalışmanın bilim komisyonu gözetiminde sürdüğünü ve doğaya zarar verilmediğini savunmuştu.

CARETALAR 90 MİLYON YILDIR BELİRLİ KUMSALLARI KULLANIYOR

Caretta careta türü deniz kaplumbağaları 90 milyon yıldır varlığını Akdeniz’deki belirli kumsallara borçlu. Mayıs-Haziran aylarında kıyıya çıkarak kumsala yumurtalarını bırakan Caretta carettalar için Türkiye’de Anamur sahilinin de içinde olduğu yaşamsal önemde olan 21 yuvalama kumsalı bulunuyor. Yumurta bırakmak için tüm Akdeniz’de yalnızca Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs’taki kumsalları tercih eden türün geleceği bu kumsalların korunmasına bağlı. Kumsala bırakılan yumurtalardan çıkan yavrular, milyonlarca yıllık güdüleriyle ay ışığını takip ederek denize ulaşıyor. Bu, tür için en dramatik yolculuklardan biri. Yırtıcı kuşlar ve yengeçlere yem olmadan denize ulaşabilmeleri gereken Caretta caretta yavruları, sahillerde giderek artan ışık kirliliği yüzünden ter yöne giderek çoğu zaman bu yolculuğu tamamlayamadan ölüyor. Türkiye’de son yıllarda türün korunması için Milli Parklar başta olmak üzere çeşitli üniversiteler ve sivil toplum örgütleri tarafından türle ilgili başarılı koruma çalışmaları yürütülüyor. Ancak kıyılardaki kullanım baskısı yüzünden Türkiye’nin yürüttüğü başarılı tür koruma çalışmaları zaman zaman gölgeleniyor.

ANAMUR KUMULLARI 50 YILDA YAKLAŞIK 100 METRE GERİLEDİ

Türkiye’de kumulların korunması konusunda bilimsel çalışmalar yürüten az sayıdaki uzmandan biri olan Prof. Dr. Turhan Uslu, Anamur kıyı kumulunun önemli bir deniz kaplumbağası üreme alanı olduğunu altını çiziyor. Anamur kıyı kumullarında 1974, 1979, 1988 ve 1993 yıllarında flora ve vejetasyon değerlerini tespit amaçlı inceleme gezileri yaptıklarını vurgulayan Prof. Dr. Turhan Uslu, haberanaliz.net sitesinde yer alan konuyla ilgili yazısında özetle şu ifadelere yer veriyor: “Anamur kıyı kumulu turizmin etkisi ile oldukça tahrip edilen bir kıyı kumuludur. Bu tahribatın boyutları için yaptığımız yayında 1954 ve 1986 hava fotoğraflarını bilgisayar ortamında karşılaştırdık. Bu incelememizin sonuçlarına göre 1954’ten 1986’ya kadar Anamur kıyı kumulunun uzunluğu 12.925 m’den 13.190 m’ye değişmiş, kumulun en geniş yeri 189 m’den 93 m’ye gerilemiş ve kumulun alanı 310,2 ha’dan 267,7 ha’a düşmüştür. Bu süreç içerisinde kıyı şeridinden aşırı kum ve çakıl alımı sonucunda kıyı dinamiği değişmiş ve deniz 46,7 m. antik kente yaklaşmıştır. Bu yaklaşma sonucu 42,5 ha’lık eski kıyı kumul alanı deniz altında kalarak yok olmuştur. Kıyı kumul alanının 3,7 ha’ında bina yapılmış ve 1,7 ha’ında ise yeni ulaşım yolları yapılmıştır. 1986 yılından sonra kıyı kumulları üzerindeki baskı daha da artmıştır. Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz ki Anamur kumulunun doğal ve tarihi değerlerini yok etmek için elimizden geleni millet olarak yapmışız.”

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-YUSUF YAVUZ