Evrensel bir gün olarak da tanımlanan Anneler Günü, genel olarak bütün ülkelerde aynı tarihte kutlanıyor. Ancak bazı ülkelerde bu durum değişkenlik gösterebiliyor. Anneler Günü Birleşik Krallık’ta Annunciation Bayramı ile aynı güne denk gelir. Bu nedenle bu özel günün tarihi her yıl farklılık gösterir. Çünkü Paskalya’dan sonraki ilk pazar gününe göre hesaplama yapılır. Buna benzer durumlar farklı ülkelerde de gözlenebilir. Ancak genel olarak Mayıs ayı içerisinde kutlanır.

Mayıs ayının her yıl 2. pazar gününe denk gelmesi "Anneler Günü tarihi sürekli değişiyor mu?" sorusunu akıllara getiriyor. Farklı ülkelerde Anneler Günü'nü işaret eden tarihler, değişiklik gösterebilir. Ancak genel itibari ile aynı ayda kutlanır ve herhangi bir şekilde tarih değişmez. Anneler Günü geçtiğimiz yıl 14 Mayıs tarihinde kutlanmıştı. Bu sene ise 12 Mayıs tarihinde kutlanacak. Peki, tarihleri bir kenara koyarsak Anneler Günü nasıl ortaya çıkmıştır? İşte Anneler Günü'nün tarih içesindeki yeri, önemi ve değişimi...

ANNELER GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Toplumun büyük bir kesimi tarafından kabul edilen Anneler Günü, farklı söylentileri beraberinde getiriyor. Kimilerine göre bu durum bir hikayeye kimilerine göre ise mitolojiye dayanıyor. Gelin tarihten günümüze taşınan iki ayrı fikre beraber bakalım...

Anneler Günü tarihçesine bakıldığında 1905 senesinde annesini kaybeden Anna Jarvis’in anma isteği karşımıza çıkar. Anna Jarvis'in bu isteği daha sonra Anneler Günü kutlamasına dönüşür. Tarihte ilk defa 1908 senesinde 407 çocuk annesiyle birlikte özel bir kutlamaya imza atılmıştır. Kutlamanın yapıldığı gün çok fazla ilgi görmüştür. Anneler Günü resmiyet kazandığı tarih 1914 olarak karşımıza çıkar. 

Anneler Günü'nün kökenine ilişkin bir diğer dayanak ise mitolojiye dayanıyor. Bu anlatıma göre pek çok tanrı ve tanrıça annesi Rhea için her yıl düzenli olarak kutlama yapılır. Bahar şenlikleri tadında gerçekleşen bu kutlamaların bir benzerine ise Antik Romalılar döneminde rastlanır. Antik Romalılar ise ana Tanrıça Kibele için çeşitli kutlamalara imza atılırdı. 

Anneler Günü ülkemizde ise ilk defa 1955 senesinde kutlandı. Türk gelenek ve göreneklerine göre bu anlamlı günü kutlamanın amacı, anneler olan saygıya ve sevgiye dayanmaktadır. Hediyelerle taçlandırılan, bağlılığın gösterildiği bu günde hayatta olmayan anneler de mezarları başında anılmaktadır. Bir anmayla başlayan bugün, hayatta olan, olmayan tüm annelere ne kadar değerli olduğunu gösterir ve hissettirir. 

Anna Jarvis’in hikayesiyle başlayan bugün, aslında saygı, sevgi ve değerin simgesi haline gelmiştir. Antik Romalıların kutlamalar yaptığı Tanrıça Kibele ise bereketiyle ve şefkatiyle tanınıyor. Anne kavramı ile özdeşleştirildiğinde Kibele ve bereket getirir. Annelerin eve bolluk ve bereket getirdiğinin mesajı verilir. 


 

Muhabir: DUYGU TEKİN