Balık avı sezonu başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren denize açılan balıkçı tekneleri bazen 24 saate kadar süren balık avı gerçekleştiriyor. Diğer yandan ise balık avını hobi olarak gören Antalyalılar şehir merkezi kıyılarında oltalarını denize atıyor. Uzun ve sabırlı bir iş olan balık avının kendilerinde stres attırdığını ve güzel zaman geçirdiklerini söyleyen vatandaşlar, balık avı ardından evlerinde bazen elleri dolu bazen ise boş döndüğünü anlattı.

 

HOBİ OLARAK YAPANLARIN SAYISI OLDUKÇA FAZLA

Antalya’nın vazgeçilmez olmasının bir nedeni de insanlarının denizle olan bağı. Antalya merkez ve diğer kıyı şeritlerinin şehirde yaşayanlar ve yerli-yabancı turistlerin üzerindeki pozitif etkisi çok büyük. Sadece denizi seyretmeyip, bunu bir hobiyle renklendirenlerin sayısı da bir hayli fazla. 7’den 70’e oltalarını alarak kıyı boyuna gelen vatandaşlar hem zaman geçiriyor hem de stres atıyor. Bazı günler 3-5 kilo arasında balık tutmayı başaran vatandaşlar bazı günler ise evlerine eli boş dönüyor. Amatör balıkçı Şehmuz Özgür, gün sonunda mesaisinin bitmesiyle birlikte Kaleiçi Yat Limanına geldiğini ve oltasını denize attığını söyledi. Özgür açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Çalıştığım iş yerinde mesaim bittikten sonra Yat Limanına geliyorum. Her gün gelme şansım yok ama haftanın belirli günlerinde geliyorum, kıyı balıkçılığı oldukça zor. Zaman ve sabır istiyor. Bazı günler 3-5 kilo balık tutuyorum, bazı günler ise evime eli boş dönüyorum. Burada benim gibi onlarca insan, amatör balıkçılık yapıyor. 10 yaşında ki çocuğu da görüyorum, 70 yaşındaki amcayı da görüyorum.”

 

PAHALI AMA AVLANMANIN UCUZ YOLUDA VAR

Teknolojinin gelişmesi, pazarın büyümesi ve uzak doğudan ucuz malzemenin gelmesi olta takımlarının maliyetini bir hayli düşürmüş. Şu anda, bir marketten 250 liraya bir olta takımı satın alıp balık tutmaya başlayabiliyorsunuz. Fakat satın alınan bu olta takımının ömrü uzun olmuyor. Bu nedenle balık tutmayı hobi haline getiren Antalyalılar daha kaliteli olta takımlarına yöneliyor. Bazı olta takımlarının 35 bin liradan satıldığı Antalya’da balık tutmak özellikle Sonbahar aylarında oldukça yaygın.

 

UZMANLARDAN ÇAĞRI VAR

Türkiye’nin balık açısından zengin bir ülke olduğuna dikkat çeken uzmanlar, ailelerin çocuklarıyla birlikte balık tutma etkinlikleri düzenlemelerini istiyor. Aile içi ilişkilerin güçlendirilmesinde amatör balık avının önemine dikkat çeken işin uzmanları şu ifadelere yer verdiler:

Türkiye de balıkçılık hem tatlı sularda hem de tuzlu sularda yapılmaktadır. Bu yüzden ülkemiz bulunduğu konum itibarıyla balık açısından zengin bir ülkedir.  Balıkçılık genellikle ya hobi olarak ya da geçim kaynağı olarak yapılmaktadır. Hobi olarak yapılan amatör balıkçılık genelde boş zamanları değerlendirme, günün stresini atma gibi nedenlerden dolayı yapılmaktadır. Çocuklarla amatör balık avı, çocuk ebeveyn ilişkisini birlikte geçireceğiniz zamanlarda daha da geliştirmektedir. Limandan yapacağınız olta balıkçılığı ya da küçük bir tekne ile denize açılarak yapacağınız balık avı çocuklarınız için unutamayacağı bir günün habercisi olabilir. Onların gözlerindeki mutluluk ışıltısı, sizlerin daha çok mutlu olmanızı sağlayacaktır. Birlikte geçirilen vakit aranızdaki bağın gelişerek güçlendirilmesine de sağlar. Unutulmamalıdır ki eğitim ilk önce aile de başlar. Siz çocuklarınızla ne kadar çok ilgilenirseniz, birlikte vakit geçirirseniz çocuk ileriye dönük emin adımlarla yürüyebilecek cesareti alacaktır. Beraber gerçekleştirebileceğiniz bu aktivite de muhteşem deniz havası, yosun kokusu insanı başka dünyada gibi hissetmesini sağlayacaktır.”

Muhabir: BÜLENT ÖNER