Türk ve İslam mimarisinin önemli yapılarından biri olan hamamlar, tipi bir mimari özellik göstermenin yanı sıra; kültürel bir öge olarak da karşımıza çıkıyor. Hamamın tarihi Antik Romalılar ile Yunanlılara kadar uzansa da günümüzde Türk banyo geleneği içerisinde büyük bir yeri bulunduğu aşikâr.

Roma Bizans dönemindeki hamamlar zaman içinde evrilerek Osmanlı mimarisi ile gelişip değişmiş ve bugünkü bildiğimiz hamam anlayışı ortaya çıkmıştır.

Antalya yöresinde ise hamam kültürü hem eski geleneksel anlayış hem de modern uygulamalarla var olmaya devam ediyor. Sadece bir temizlik mekânı değil, birer sosyalleşme alanı da olan Antalya hamamlarını sizin için derledik!

Antalya Hamamlari 4

Antalya’daki Tarihi Hamamlar

Antalya’da tarihi Türk hamamlarının yanı sıra; Roma mimari anlayışı ile inşa edilmiş hamamlar da bulunmaktadır. Artık kullanılmayan veya müzeye dönüştürülenlerden hala daha aktif olarak çalışan rezervasyon yaptırılan eski Antalya hamamları da bulunmaktadır.

Antalya’daki tarihi hamamlar aşağıdaki gibidir:

  • Mevlevihane (Yivli Minare) Hamamı
  • Konyaaltı Roma Hamamı
  • Tarihi Yenikapı Hamamı
  • Pazar Hamamı
  • Sefa Hamam Antalya Kaleiçi
  • Demirhan Hamam

Mevlevihane (Yivli Minare) Hamamı

Mevlevihane Hamami

Mevlevihane, bir diğer adıyla Yivli Minare Hamamı, aynı isimle yer alan camiinin çevresinde farklı zaman aralıkları ile inşa edilmiştir. Hamamın boyutlarına ve konumuna bakıldığında ise özel kullanım için tasarlandığı görülmektedir.

Yapılan araştırmalara göre iddialar 13. Yüzyılın başlarında ‘’Saray Hamamı’’ olarak inşa edildiği yönündedir. Fakat Osmanlı İmparatorluğu döneminde bakıldığında 16. Yüzyıl itibariyle Mevlevihane Hamamı olarak faaliyette olduğu bilinmektedir.

Günümüzde ise Selçuklu Dönemi’ne ait olan bu binada; hamam, Zincirkıran Mehmet Bey ve Nigar Hatun türbelerinden oluşan bir kompleks müze bulunmaktadır. Burada Mevlilik hakkında bilgilendirici panolar, canlandırmalar, giysiler ve yine Mevleviliğe ait çeşitli eşyalar sergileniyor.

Mevlevihane kültür-sanat etkinlikleri için de sık tercih edilen bir lokasyon. İslam felsefesi, Mesnevi ve Divan okumaları, bilgilendirici seminerler ve tasavvuf müziği dinletileri gibi çeşitli etkinliklere de kapılarını açıyor.

Not: Mevlevihane Müzesi’ni haftanın her günü saat 08:30 ile 17:00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Konyaaltı Roma Hamamı

Antalya Hamamlari 5

Tarih boyunca pek çok Batı ve Akdeniz medeniyetine ev sahipliği yapmış olan Antalya’da Roman İmparatorluğu döneminde inşa edilen ve tarihe tanıklık etmemizi sağlayan Roma hamamı bulunmaktadır.

Günümüze kadar kısmen korunarak gelen Roma Hamamı’nın M.S 2. Yüzyılda inşa edildiği biliniyor. Hamamın mimari özelliklerine bakıldığında ise tam olarak Roma anlayışını yansıttığı görülüyor.

Erkekler ve kadınlar için ayrı bölümlere sahip olduğu Roma Hamamı’nın ‘Apodyterium’ adı verilen bir soyunma odası dahi bulunmaktadır. Hamam anlayışı ise öncelikle ‘Frigidarium’ adı verilen soğuk su havuzu ile başlayıp su havuzları ve saunayla devam eder.

Roma Hamamı dönem dönem amacı dışında da kullanılan bir yapı olmuştur. Örneğin; bir dönem boyunca kilise olarak kullanıldığı bilinmektedir.

Not: Günümüzde aktif bir şekilde faaliyet göstermeyen Roma Hamamı, restore edilip tarihi dokusunu korumaya devam ettiği için yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açıktır.

Tarihi Yenikapı Hamamı

Antalya Hamamlari6

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 1940 yılında inşa edilmiş olan ve günümüze kadar korunarak gelen Yenikapı Hamamı, adını Antalya’nın tarihi surlarından birinden almıştır. Gavur Hamamı olarak da bilinir ve bunun sebebi eski Rum Mahallesi’nde yer almasıdır.

Tipik Osmanlı mimarisini yansıtan bu hamamda da kadınlar ve erkekler için ayrı bölümler inşa edilmiştir. Tıpkı Roma Hamamı’ndaki gibi soyunmalık, ılıklık (soğukluk) ve sıcaklık bölümlerinden oluşmaktadır.

Pazar Hamamı

Antalya Hamamlari 6

Antalya’nın Kaleiçi bölgesinde merkezi bir noktada yer alan Pazar Hamamı, Çifte Hamam olarak da biliniyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 16. Yüzyılda inşa edilen bu yapı, ayrıca Antalya’nın en büyük ve en eski hamamlarından biridir.

Günümüzde ise hem gidip ziyaret ederek tarihi koklayabileceğiniz hem de hediyelik eşya vb. gibi ürünleri astın alabileceğiniz bir mekân olarak kullanılıyor.

Sefa Hamam Antalya Kaleiçi

Sefa Hamam

İlk başlarda Roma Hamamı olduğu düşünülse de Sefa Hamam Antalya Kaleiçi, aslen Selçuklu döneminde yapılmıştır.

600 yıllık bir geçmişe sahip olan Sefa Hamamı, Cumhuriyet Dönemi’nde soğukluk kısmı betonarme olarak yeniden yapılmıştır. Günümüzde aktif olarak hamam faaliyetine devam etmektedir ve rezervasyon almaktadır.

Hamama Giren Terler! Antalya’da Faaliyet Gösteren Hamamlar

Antalya Hamamlari 3

Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Antalya’da günümüzde de Osmanlı ile eski Türk geleneği ile hamam anlayışını sürdüren hamamlar yer almaktadır.

Antalya’da sadece temizlenmek için değil; kına gecesi, bekarlığa veda partisi ya da kız kıza etkinlikleriniz için de tercih edebileceğiniz hamamlar aşağıdaki gibidir:

  • Falez Hamam SPA
  • Arjana SPA Rixos Beldibi
  • Antik SPA Hamam
  • Mega Hamam
  • Siam SPA & Thai Massage
  • Sirena Hamam & SPA
  • Antalya Hamamı

Tarihi Türk hamamı hizmetinden faydalanmak bu listelediğimiz hamamlarda mümkün! Köpük, sauna ve masaj da yaptırabilmeniz cabası!

Birçok hamam kadın-erkek karışık hizmet veriyor. Fakat bazıları kadınlara ve erkeklere özel günler ayırabiliyor. Gitmeden sormanızda fayda var.

Modern rahatlama anlayışı ile eski Türk hamamı kültürünün birleştiği yerler de mevcut. Burada Thai masajı deneyebilir, tütsüler ve bitki çayları ile de rahatlayabilirsiniz.

Antalya Hamamlari 2

Muhabir: Duygu Tekin