Antalya'da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın başkanlığında; Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Türk Hava Yolları (THY), Pegasus başta olmak üzere havacılık sektör temsilcileri, tüm paydaşlar arasında mutabakat sağlanan bir deklarasyonun oluşturulduğu önemli bir toplantıda bir araya geldi. 

Masada, İnisiyatif Almadan Çalışma (İAÇ) iddiaları ve buna bağlı olduğu ifade edilen gecikmeler kapsamlı şekilde ele aldı. Tüm paydaşlar arasında mutabakatın sağlandığı masada, Antalya Havalimanı’nın kapasitesini iki katına çıkaracak genişletme çalışmaları ile yoğun oranda artan uçuş ve yolcu trafiğini aynı anda yönetmeyi sağlayan karar mekanizmaları toplantının ana gündem maddelerini oluşturdu.  

SEKTÖRÜN DEV İSİMLERİNDEN BEYİN FIRTINASI

Üst Düzey Toplantı, Antalya’da Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt başkanlığında DHMİ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hüseyin Keskin, Sivil Havacılık Genel Müdürü Kemal Yüksek, Türk Hava Yolları CEO'su Bilal Ekşi, Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane, Pegasus Hava Yolları CEO'su Güliz Öztürk, AJet CEO'su Kerem Sarp, SunExpress Genel Müdür Yardımcısı Tuncay Eminoğlu diğer havayolu ve sektör temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi. 

RÖTARLARA DİKKAT ÇEKİLDİ

Toplantıda yoğun geçen yaz sezonu, yoğun avrupa hava sahası kaynaklı Türkiye’de havalimanlarımızda yaşanan problemler, havayollarının Avrupa ülkeleri uçuşlarından kaynaklı, diğer uçuşlarına yansıyan gecikmeler ile ilintili yolcu mağduriyetleri başta olmak üzere birçok sorun masaya yatırıldı. Her gün yeni rekorlar kırılırken diğer taraftan Antalya Havalimanı'nın kapasitesini yüzde 100 artıracak inşaat faaliyetlerinin aynı anda yürütülmesinin operasyonlara sorun yaratmadan devam etmesi için alınan tedbirlerden bahsedildi. Bunun yanısıra yaşanan rötarların inisiyatif almadan çalışmadan kaynaklı olduğu iddiaları da konuşulan konular arasında yerini aldı.

"TÜM VERİLER İLETİLSİN"

Yolcu mağduriyetine sebep veren tüm etkenlerin hava seyrüsefer hizmetlerini ve çalışanlarını denetleyen ve lisanslandıran tek otorite konumundaki SHGM tarafından denetlenmesi incelenmesi, uluslararası ve ulusal mevzuat kapsamında yapılan iş ve işlemlerin incelenmesi  ve sonucunda operasyonlarda kural dışı uygulamaların olup olmadığının tespit edilmesi ve ülke havacılığı ile turizmine zarar gelmemesi adına gerekli tedbirlerin alınması, aynı zamanda havayolu sirketlerinden konuyla ilgili tüm verilerin raporlanarak Bakanlık ve SHGM’ye iletilmesi istendi.

SLOT KAPASİTESİNE DİKKAT!

Bakan Yardımcısı Enver İskurt, çok sayıda rötar için alınacak diğer bir önlemin havayollarının slot kapasitesinin gözden geçerilmesi olduğunu ifade etti.

"YASAL DÜZENLEMELER YAPILACAK"

Alınan diğer kulis bilgilerine göre sağlık, lisans vb konularda ulusal mevzuat kapsamında uygulanan bazı esnekliklerinde gözden geçirileceği ifade edildi. Özellikle TBMM’de özlük hakları ile ilgili yasal düzenlemelerin yapılacağı gün alınan inisiyatif almadan çalışma kararının toplantıda konuşulduğu ifade edildi.

DENETİMLERİ TETİKLEYEN 2 ÖNEMLİ MADDE

Yapılan Üst Düzey Toplantı sonrası denetimler hız kesmeden başladı. Başta İstanbul Havalimanı olmak üzere tüm havalimanlarında denetimler başladı. Hava trafiğinin ulusal ve uluslararası standartlarda yapılarak herhangi sorun olmamasını teminen önlemlerin alınması ve havayolları ile yolcuların mağduriyet yaşamaması için önlemlerin alınması, hız kazanan denetimlerin odağında iki ana başlık olarak yer aldı. 

Muhabir: DUYGU TEKİN