Aspendoslu Diodorus, Pisagorcu geleneği kinik yaşam tarzıyla buluşturan bir filozof. Pisagorcular katı kuralları olan, temiz giyinen, saç sakal tıraşlarını ihmal etmeyen kişiler olarak tanınır. Diodorus ise iki katlı harmanisi içinde, saç – sakal dağınık şekilde, değneğine taktığı heybesi ile dolaşan pejmürde biridir. (DiogenesLaertius, Ünlü Filozofların Yaşamları ve Öğretileri 6. 13)

ARESAS ZAMANINDA KATILDI’

Iamblicus, Pisagorcuların yaşamını ele aldığı eserinde Diodorus’unLucania'lıAresas'ın başkanlığı ele aldığı zamanPisagorculara katıldığını, gerçek Pisagorcuların sayısının az olması nedeniyle Pisagorcuokula kabul edildiğini söyler. (Life of Pythagoras, 36. 266)

UZUN SAÇ PİSAGORCU SANILDI

Athenaeus, "Doğuştan Aspendoslu" dediği Diodorus'undiyet yaparak sebzelerle beslendiğini,Pisagorcu olarak tanınmasına rağmen, kinik tarzında yaşadığını belirterek, "Saçları uzundu, kirli ve çıplak ayakla dolaşıyordu. Hermippus'un dediği gibi bu nedenle bazıları, Diodorus tarafından yaygın hale getirilen saç uzatma alışkanlığının Pisagorcu olduğunu bile düşündüler" ifadelerine yer verir. (Deipnosophists 4. 56)

‘KİBİR TATMİNİ

Athenaeus, Sosicrates’inFilozoflarSilsilesi(TheSuccession of Philosophers) adlı eserinde, Diodorus’un sergilediği yaşam tarzı için “kibir tatmini” ifadelerini kullandığını belirtir.(Ath. Agy.)

MÖ 5 VE 4. YÜZYILLARDA YAŞADI

Athenaeus'unyukarıda atıfta bulunduğumuz pasajında Didorus’tan Büyük İskender döneminde yaşamış ünlü müzisyen Stratonicus’un yakın arkadaşı olarak bahsedilmekte. Bu durum, Diodorus’un MÖ 4. yüzyılda yaşadığı anlamına geliyor.

Muhabir: MUSTAFA KOÇ