Bir Zamanlar Antalya Müzesi içerisinde, Antalya’nın tarih öncesi, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi; belediye tarihi, ekonomi tarihi, geleneksel sanatlar sergileniyor.  Kentin en önemli sanayisi Pamuklu Dokuma Fabrikası; ticaret ve sanayisi, coğrafyası, zeytin tarihi, narenciye, üzüm, pamuk, ipek böceği, tarım, hayvancılık, seracılık gibi önemli değerleri tanıtılıyor.

ALIŞILMIŞ MÜZENİN DIŞINDA

Antalya'nın kuruluşundan günümüze kadar gelen büyük tarih yolculuğu; Kepez İlçesinde yer alan Dokuma Park'ta açılan Bir Zamanlar Antalya Müzesi'nde hayat buluyor. Kepez Belediyesinin, eski Dokuma Fabrikası'nın yönetim binasını düzenleyerek ziyarete açtığı kent müzesinde; geçmişten bugüne Antalya ve Antalyalılara özgü değerler, alışılagelmiş müze kalıbının dışına çıkılarak sergileniyor.

ADIM ADIM ANTALYA

Kent tarihinin kilometre taşlarının insan hikayeleriyle birleştirilerek anlatıldığı müzede doğa, tarih, arkeoloji, turizm, ünlüler, geleneksel mimari, geleneksel mutfak, Yörük kültürü, ulaşım ve haberleşme, festivaller, ünlüler, kentin ileri gelenleri, eğitim, sağlık, spor, sanat, ticaret, endüstri gibi pek çok farklı başlık; geleneksel objeler, sanat eserleri, efemeralar ve teknoloji destekli sergilemelere konu oluyor. İki kat içinde 25 salondan oluşan müzeyi, saat başı uygulanan canlı rehber gezilerinin yanı sıra 6 dilde hizmet veren sesli rehberler eşliğinde gezmek de mümkün.  

6 FARKLI DİLDE MÜZEYİ GEZME İMKANI

Toplamda 2 bin metrekare sergi alanı bulunan müzede, yerli ve yabancı konukların sesli rehber eşliğinde 6 farklı dilde müzeyi gezme imkanı da bulunuyor. Kentin önemli değerleri ve hikayelerinin anlatıldığı müze, engelsiz ve aynı zamanda ekolojik (doğa dostu) özelliklere sahip. Kent tarihine ışık tutan Bir Zamanlar Antalya Müzesi'nde geleneksel objeler, efemeralar teknoloji yardımıyla insanların yüreklerine dokunacak biçimde sergileniyor.

MÜZEDE ŞEHRİN ANA KONULARIDA YER ALIYOR

Müzede doğa, tarih, arkeoloji, turizm, çeşitli yöneticiler, ünlüler, aileler, geleneksel mimarlık, kaleiçi, mutfak, deniz, geleneksel törenler (düğün sünnet vs), göçler, yörük kültürü, ulaşım ve haberleşme, basın tarihi, fotoğrafçılık, altın portakal festivali ve diğer festivaller, eğitim, sağlık, sanat, edebiyat, spor, geleneksel esnaflar, endüstri gibi kentin ana konuları da yer alıyor.

Muhabir: YEŞİM ERTAN