Antalya Ticaret Borsası (ATB), tarım sektöründe yeşil mutabakat konusunda üyelerini ve tarım sektörünü bilgilendirmek amacıyla “ Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Tarım” başlıklı eğitim gerçekleştirdi. Antalya Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen eğitimde, açılış konuşmasını ATB Başkan Vekili Halil Bülbül yaptı.

 

KARBON AYAK İZİNİ AZALTAMAK ZORUNDAYIZ

ATB Başkan Vekili Halil Bülbül yaptığı konuşmada, uzun zamandır üyelerini ve tarım sektörünü yeşil mutabakata hazırladıklarını belirtti ve şöyle devam etti:

“Çünkü çevre dostu sürdürülebilirlik, önümüzdeki dönemdeki ihracatımız için çok önemli bir konu haline geliyor. Tarımsal ticaretimizin devamı için işletmelerimizin karbon ayak izini azaltmak zorundayız. Aksi halde AB Yeşil Mutabakatı kapsamında sınırda karbon düzenlemesi mekanizması devreye girdiğinde, tarımsal ihracatımızın uğrayacağı karbon vergisi maliyeti bugün itibariyle 150 milyon Euro’yu bulabilir. Muhtemelen önümüzdeki dönemde bu maliyet rakamı daha da artacaktır.”

 

KARBONDİOKSİT SALINIMINI AZALTMAYA YÖNELİK ÇALIŞMALAR

Halil Bülbül borsa olarak, çevreyi tehdit eden, iklim değişikliğine neden olan karbondioksit salınımını azaltmaya yönelik çalışmalarının bir etabı olarak ‘Tarımsal Karbon Ayak İzi Hesaplama’ yazılımı geliştirdiklerini hatırlattı ve tarım sektörünü bu hizmetten yararlanmaya davet etti. Bülbül, “Antalya'nın ihracatının yarısından fazlası da yine ağırlıklı olarak AB ülkeleri olmak üzere tarım sektöründendir. Tarım sektörümüz hazırlığını yapmalıdır” dedi. Bülbül, tarım sektörünü yeşil mutabakata hazırlamak için eğitimlerinin devam edeceğini belirtti.

 

2050 YILINDA HEDEF KARBON NÖTR

Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Civelekoğlu, AB Yeşil Mutabakatı ve Ortak Tarım Politikası başlıklı sunum gerçekleştirdi. Civelekoğlu, Avrupa ülkelerinin yeşil mutabakatı kabul ettiğini ve bu çerçevede 2050 yılında karbon nötr hedefini ortaya koyduğunu dile getirdi. AB ülkelerinin emisyon yüksek ürünlerin ithalatına vergilendirme sistemi getireceğini kaydeden Civelekoğlu,

“AB'nin ülkemizin, kentimizin ve tarım sektörünün en büyük ihracat pazarı olduğu göz önünde bulundurulduğunda, Avrupa Yeşil Mutabakatı ülkemizin ihracattaki rekabet gücünün devamlılığı ile birlikte tarım sektöründeki üretim ve istihdam  açısından da kritik önem taşımaktadır” diye konuştu.

AB’DEN TARIM ÜLKELERİNE UYARI!

Civelekoğlu, AB’nin hayata geçirdiği sınırda karbon düzenlemesinin Türkiye’nin ihracatını doğrudan etkileyeceğini vurgulayarak, ticaretine devam etmek isteyen tarım işletmelerinin sera gazı emisyonlarını hesaplamalarını ve kendilerine yol haritasını çizmesini önerdi. Civelekoğlu, Antalya Ticaret Borsası’nın geliştirdiği ‘Tarımsal Karbon Ayak İzi Hesaplama’ yazılımından yararlanılabileceğinin altını çizdi. Civelekoğlu,

“AB ülkeleri, 1 Ekim 2023- 31 Aralık 2025’e kadar karbon salımıyla ilgili mali yükümlülük doğmayan geçiş dönemi belirledi. ‘Karbon salımınızı azaltmak için hedef belirleyin diyor, karbon salımını azaltmazsanız 2025’ten sonra ya sizden ithalat yapmam ya da sınırda karbon vergisi alırım diyor. Tarım işletmeleri buna göre hareket etmeli” açıklamasında bulundu.

Eğitimde hem katılımcıların soru yanıtlandı hem de sertifikalar verildi.

Kaynak: DHA