Antalya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Behzat Özkan, havaların soğumasıyla birlikte karbonmonoksit zehirlenmesi vakalarında artış yaşanabileceğine dikkat çekti. Karbonmonoksit zehirlenmesini önlemek için doğalgazlı cihazların düzenli bakımının yapılması, bacaların temiz ve açık tutulması, ortamların sık sık havalandırılması gerektiği dikkat çeken Özkan, zehirlenme şüphesi durumunda ise kişilerin hızla açık havaya çıkarılması, ortamın havalandırılması ve 112 Acil Ambulans Servisi’nin aranması gerektiği bildirdi.

GÖRÜNMEZ KATİL!

Karbonmonoksit (CO) renksiz, kokusuz, tatsız ve zehirli bir gazdır; oksijenin yetersiz olduğu ortamlarda yanma sonucu ortaya çıkar ve oluşan duman, iç mekânda birikerek onu soluyan insanları ve hayvanları zehirleyebilir” diye konuşan Antalya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Behzat Özkan, “Görünmez Katil” olarak da anılan CO’yu insan duyuları algılayamaz; solunum yoluyla akciğerlerden kana geçtiğinde oksijenin taşınmasını engeller ve vücudu hızla oksijensiz bırakır” dedi. Özkan açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

“Bu durum önce baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik gibi belirtilerle başlar; maruz kalma sürerse kısa sürede bilinç kaybı, koma ve ölüm gelişebilir. Kombi, soba, şofben gibi yaygın maruziyet kaynağı olan yakıtla çalışan ısıtıcılar ve cihazların yanlış kurulması ya da bakım eksikliği; kapalı alanda çalışan motorlu araçlar ve jeneratörler; tıkanmış veya hatalı tasarlanmış bacalar CO oluşma riskini artırır.”

Muhabir: BÜLENT ÖNER