Selçuklu Devleti sultanlarından Alaaddin Keykubat tarafından 1255 yılında yaptırılan Antalya Mevlevihanesi, kültür ve sanat merkezi olarak kullanılıyor ve Mevlevilikle ilgili çeşitli bilgilerle eşyalar sergileniyor. Mevlevihane’nin bahçesindeki tarihi hamamın restorasyonu 2023 yılında başladı. İhaleyi kazanan firma çalışmaların 200 günden bitirileceğine dair tabelasını açtı. Aradan geçen sürede restorasyon çalışmaları tamamlanamadı.

VALİ ŞAHİN SAHİP ÇIKMIŞTI

Antalya Körfez Gazetesi Muhabiri Ertuğrul Gün’ün özel haberine göre Kaleiçi'nde bulunan Antalya Mevlevihanesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Antalya Valiliği iş birliğiyle 2 yılda restore edilerek, 2018 yılında kapılarını yeniden ziyaretçilere açılmıştı. Yerleşke içinde yer alan ve iki bölümden oluşan 55 metrekarelik tarihi hamamda ise restorasyon çalışmaları talimatını Antalya Valisi Hulusi Şahin tarafından verilmişti.

YÜZDE 40 BİTİRİLMİŞTİ

Hamamın iki bölümüne 1960 ve 1965 yıllarında dökülen betonların kaldırılması için çalışmalar yapıldı. Uzmanlar hamamın orijinal bölümlerine ulaşmak için titiz bir beton kaldırma çalışması yaptı. Beton ve mermer bölümleri kaldırma çalışmalarının yüzde 40'ı geçtiğimiz yıl tamamlanırken, betonla kaplı kubbe için ise özel bir çalışma yürütülecek. Projenin yaklaşık 1 milyon 800 bin TL'ye mal olması beklendiği ifade edilmişti.

200 GÜN SÜRE VERİLDİ

Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Cemil Karabayram, geçen yıl verdiği bir röportajda, “Yapının küçük ama iş kütlesinin büyük olduğuna değinen Karabayram, “İlk yedi ay içinde hamamın yüzde 80’ini tamamlamayı hedefliyoruz. Bu yıl bitmeyebilir, çünkü hamam yapısında çok ciddi bir beton kütle var. Bunun bölüm bölüm aşama aşama alınması lazım. Ve hamamın geçmişten bugüne gelen izlerinin de geleceğe yapacağımız çalışmanın titiz bir şekilde yürümesi gerekiyor” demişti.

GÖRSEL KİRLİLİK

Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Kültür Varlıkları Birimi kontrolünde gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları 200 gün süre dolmasına rağmen bir türlü tamamlanamadı. Binlerce turistin güzergahında yer alan restorasyonun tabelalarından geriye görsel kirlilik kaldı.

Antalya Mevlevihanesi (1)

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN